Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ο κομμουνιστής Βασίλης Μπαρδούνιας

Η πολιτική κηδεία του γίνεται, σήμερα, Παρασκευή, από το Γ΄ Νεκροταφείο, στις 3 μ.μ.

Πέθανε προχτές, Τετάρτη 20 του Δεκέμβρη, και κηδεύεται με πολιτική κηδεία, σήμερα, Παρασκευή, ώρα 3 μ.μ., από το Γ΄ Νεκροταφείο Αθηνών, ο σ. Βασίλης Μπαρδούνιας.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟΠ του ΚΚΕ αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα: Ο Βασίλης Μπαρδούνιας γεννήθηκε το 1914 στη Σπάρτη Λακωνίας, από αγωνιστική οικογένεια, με εκτελεσμένους αδελφό και αδελφή. Εργάτης στο επάγγελμα, τα 20 πιο δημιουργικά του χρόνια τα περνάει στην εξορία. Γίνεται μέλος του Κόμματος το 1942. Παίρνει μέρος στην Αντίσταση από τις πρώτες μέρες της δημιουργίας του ΕΑΜ και βγαίνει στο βουνό στις αρχές του 1943 και μέχρι την παράδοση των όπλων. Συνεχίζει την κομματική δράση και το καλοκαίρι του 1946 τον συλλαμβάνουν και μένει πέντε μήνες στη φυλακή της Σπάρτης. Στο τέλος του 1946 εξορίζεται στην Ανάφη, από κει στη Λήμνο, στη Μακρόνησο και μετά στον Αϊ-Στράτη. Στην άδεια, λόγω της άρρωστης μητέρας του, που παίρνει το '59, παντρεύεται, το Σεπτέμβρη 1960, αλλά συλλαμβάνεται το Νοέμβρη και ξανά πίσω στον Αϊ-Στράτη. Βγαίνει, ως άρρωστος, την άνοιξη του 1961 και μπαίνει υποψήφιος της ΕΔΑ στη Λακωνία, στις εκλογές του 1961, όπως και στα 1963.

Την 21η Απριλίου 1967 πιάνεται μαζί με τη γυναίκα του, που ήταν έγκυος, και τους στέλνουν από τις φυλακές Σπάρτης και Γυθείου στη Γυάρο. Από τη Γυάρο τον στέλνουν στη Λέρο, πρώτα στο Παρθένι και μετά στο Λακκί. Τον Αύγουστο του 1970 απολύεται από τη Λέρο. Από την πρώτη στιγμή συνδέεται με το Κόμμα και αρχίζει πάλι την παράνομη δράση μέχρι τη μεταπολίτευση.

Από το 1974 και μετά δουλεύει σε διάφορες κομματικές δουλιές, κατεβαίνει και υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στη Λακωνία το 1974. Ενώ εκλέγεται, το '78, στο Ρέντη πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΔΣ. Ολη η 55χρονη κομματική του δράση ήταν χωρίς ταλαντεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ