Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
«Οχι» στην εμπορευματοποίησή του!

Ερώτηση του ΚΚΕ

Η αντίδραση του ΚΚΕ στην εμπορευματοποίηση και του αρχαίου σταδίου της Ολυμπίας εμπεριέχεται στη σχετική Ερώτηση, που κατέθεσαν προς τον υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές Παναγιώτης Κοσιώνης και Λιάνα Κανέλλη.

Με αφορμή την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού (ΙΑΑF) να διεξάγονται ετησίως αγώνες ρίψεων στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας και την αποδοχή αυτής της απόφασης από την κυβέρνηση (ομιλίες της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού στη Βουλή και σε ημερίδα στο Κολέγιο Αθηνών), οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν: «Η Ολυμπία είναι χώρος με μοναδική ιστορική αξία, κομμάτι της κληρονομιάς μας. Ο χώρος αυτός θα "βιαστεί" βάναυσα από την είσοδο των πολυεθνικών εταιριών, που για το κέρδος είναι ικανές να καταστρέψουν κάθε ιστορικό μνημείο και ιδέες. Οι επιταγές και οι ράβδοι χρυσού που θα επιδεικνύονται από τους νικητές των αγωνισμάτων δεν ταιριάζουν στο χώρο».

Προσθέτουν ότι «η εμπορευματοποίηση στο χώρο του Αθλητισμού και ιδιαίτερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει πάρει διαστάσεις από τις αρχές της δεκαετίας του '80 με πρωταγωνιστές τότε τον πρόεδρο της ΔΟΕ Χ. Α. Σάμαρανκ και τον τότε πρόεδρο της IAAF, που έφτασαν στο σημείο να βγάλουν στη δημοπρασία ακόμα και την Ολυμπιακή Φλόγα. Στο γεγονός αυτό είχε εναντιωθεί σύσσωμος ο πνευματικός και αθλητικός κόσμος της χώρας μας. Από τότε, δυστυχώς, η κατάσταση έχει γίνει πολύ χειρότερη. Είναι γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά και οι κατευθύνσεις της προηγούμενης να παραδώσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ξεπερνάει, όμως, κάθε όριο η παραχώρηση ενός σταδίου με ιστορία πάνω από 3.000 χρόνια για τον ίδιο σκοπό».

Τέλος, ρωτούν αν θα επιμείνει η κυβέρνηση «στον ολισθηρό δρόμο της πλήρους εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του πολιτισμού ή θα ανακαλέσει την απόφασή της και δε θα παραδώσει το αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας στο μεγάλο κεφάλαιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ