Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΠΠΟ
«Κρυφτό» πίσω από χαρακτηρισμούς

Τη «μετωπική» σύγκρουση με τους εργαζόμενους φαίνεται πως επέλεξε η ηγεσία του ΥΠΠΟ για το νέο Οργανισμό, με τον υφυπουργό Πολιτισμού, Π. Τατούλη, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κυριακής, να κατηγορεί όσους αντιδρούν, ότι το κάνουν «δίχως λόγο και ουσία, αλλά γιατί έτσι νομίζουν ότι διασφαλίζουν τα προσωπικά τους οφέλη (...)» (!), προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Ο υφυπουργός στο άρθρο του δεν περιορίζεται στην επανάληψη των γνωστών «επιχειρημάτων» για το νομοσχέδιο του Οργανισμού - «επιχειρήματα» που έχουν ήδη απαντηθεί στην ουσία τους, με τον Π. Τατούλη να μην αναφέρεται στα αντεπιχείρηματα που έχουν τεθεί - αλλά προχωρά εσκεμμένα σε γενικόλογες διατυπώσεις όπως: «Δεν είναι τυχαίο που όλα αυτά τα χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού θεωρούνταν από τους πολίτες αυτής της χώρας "προνομιακό πεδίο" παραγωγής διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος», «δεν παρήγαγε υψηλή πολιτιστική πολιτική», «ασυδοσία» και «κωλυσιεργία» σε βάρος των πολιτών κ.ά.

Ο στόχος είναι να κρυφτεί όσο το δυνατόν καλύτερα το κύριο, δηλαδή η πλήρης ταύτιση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου, που είναι η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις του, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Γι' αυτό και στο άρθρο δεν μπαίνει στον «κόπο» να εξηγήσει γιατί «με το νέο Οργανισμό επιτυγχάνεται η αποδοτικότερη διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς», μέσω της «αυτοδιοίκησης των αρχαιολογικών περιφερειών» και της μετατροπής των μουσείων σε ΝΠΔΔ. Δεν το κάνει, γιατί αυτές οι ρυθμίσεις θα αποβούν «αποδοτικότερες» για τους ιδιώτες (κάθε μορφής και νομικής σύνθεσης) που θα βάλουν «χέρι» ακόμη και στις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενώ, τα μουσεία - «φιλέτα» της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και του τουρισμού θα αναγκαστούν να μετατραπούν σε... πολιτιστικά «σούπερ μάρκετ» για να επιβιώσουν.

Ο ΣΕΑ στην απάντησή του δηλώνει, μεταξύ άλλων, «κατάπληξη» και «οργή» για το άρθρο του υφυπουργού, το οποίο χαρακτηρίζει ως «προσβλητικό». Ρωτά τον υφυπουργό αν ξέρει συγκεκριμένα περιστατικά διαφθοράς και αν ναι, γιατί «δεν κινεί τις νόμιμες διαδικασίες»;

Σε ό,τι αφορά τα περί «κωλυσιεργίας», ο ΣΕΑ «αναρωτιέται», ρητορικά βέβαια, μήπως ο υφυπουργός αναφέρεται «στο πλήθος εκκρεμών σωστικών ανασκαφών και απαλλοτριώσεων για τις οποίες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ δεν προσλαμβάνει το αναγκαίο προσωπικό και δε διαθέτει τα απαιτούμενα κονδύλια»...

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΥΠΠΟ, η οποία, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για «πανικό» του υφυπουργού και ότι «υποκρύπτει και τη δεύτερη φάση του σχεδίου, που είναι η μετατροπή των μουσείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ