Τετάρτη 27 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αποκαλυπτικές εκθέσεις και διαρροές

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Παρά τους εξαντλητικούς ελέγχους δε βρέθηκε καμία απολύτως απόδειξη ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής ή ότι τα μετέφερε σε κάποια γειτονική χώρα, όπως είναι η Συρία, πριν την επίθεση». Με αυτή τη φράση στην τελική έκθεσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας επιθεωρητών Τσαρλς Ντουέλφερ δίνει οριστικό τέλος στο σημαντικότερο επιχείρημα που χρησιμοποίησαν ΗΠΑ - Βρετανία, για να αιτιολογήσουν την επίθεσή τους στο Ιράκ, το 2003, ένα επιχείρημα που αξιοποιήθηκε «τα μέγιστα» και κυριάρχησε στη διεθνή ειδησεογραφία επί μήνες.

Η εξέλιξη αυτή, πάντως, δε φαίνεται να ταράζει τις ηγεσίες των κατοχικών δυνάμεων. Ιδιαίτερα η Ουάσιγκτον δε μοιάζει διατεθειμένη να υπαναχωρήσει των θέσεών της, ακόμη και όταν δυσαρεστεί μερικούς από τους καλύτερους συμμάχους της. Σύμφωνα με διαρροές, προερχόμενες από Αμερικανούς αξιωματούχους, η έρευνα που διεξάγεται σχετικά με τις συνθήκες της δολοφονίας του Ιταλού μυστικού πράκτορα, Νικόλα Καλιπάρι, στις 4 Μάρτη, κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης της δημοσιογράφου - ομήρου Τζουλιάνα Σγκρένα, τείνει στο συμπέρασμα ότι «οι εμπλεκόμενοι Αμερικανοί στρατιώτες έπραξαν με βάση τους κανονισμούς και κατά συνέπεια δε φέρουν ευθύνη».

Οι διαρροές έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην Ιταλία, όπου ακόμη και η σύμμαχος κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι έχει επιρρίψει, εμμέσως, την ευθύνη στις κατοχικές δυνάμεις. Χτες, ο Μπερλουσκόνι δήλωνε ότι «οι έρευνες συνεχίζονται». Η ίδια η Σγκρένα, σχολιάζοντας τις πληροφορίες, υποστήριξε ότι «το αμερικανικό πόρισμα, όπως παρουσιάζεται, είναι χαστούκι για την ιταλική ηγεσία, γιατί δεν ενστερνίζεται καν την εκδοχή του ατυχήματος».

Στο ίδιο το Ιράκ, πάντως, φαίνεται ότι, μετά από πολύ «κόπο», ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι παρουσίασε στον Πρόεδρο Ταλαμπανί μια πρώτη πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης 37 μελών. Η πλειοψηφία των υπουργών φέρονται να είναι σιίτες, ενώ συμμετέχουν και Κούρδοι, σουνίτες, χριστιανοί και Τουρκομάνοι.

Επίσης, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε 305 συλλήψεις «υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες», μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και 11 ξένοι. Οι συλλήψεις έγιναν στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Μαντάιαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ