Τετάρτη 27 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Καθαίρεση «ανεπιθύμητου» ερευνητή

Το εμπόριο οπίου καλά κρατεί στο «απελευθερωμένο» Αφγανιστάν

Associated Press

Το εμπόριο οπίου καλά κρατεί στο «απελευθερωμένο» Αφγανιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ο κορυφαίος ερευνητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από πιέσεις των ΗΠΑ, λόγω του ότι παρουσίασε έκθεση, η οποία ασκεί οξύτατη κριτική στον αμερικανικό στρατό για τη σύλληψη πολιτών, τη μακρόχρονη κράτησή τους χωρίς δίκη σε μυστικές φυλακές και τα βασανιστήρια σε βάρος τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ιντιπέντεντ, ο Σέριφ Μπασιούνι απηλλάγη της θέσης του μετά από πιέσεις της Ουάσιγκτον, που «δεν ήθελε να καλύπτει το στρατό των ΗΠΑ» ο συγκεκριμένος ερευνητής.

Στο μεταξύ, αρκετό θόρυβο έκαναν οι Αμερικανοί για τη σύλληψη ενός ναρκέμπορου, του Χάτζι Μπασίρ Νουρζάι, τον οποίο η Ουάσιγκτον «συνδέει» με τους Ταλιμπάν. Ωστόσο, εκπρόσωποι του έκπτωτου καθεστώτος των σπουδαστών είπαν ότι ο Νουρζάι δεν έχει καμία σχέση μαζί τους.

Ο Νουρζάι - που αποκλήθηκε «Εσκομπάρ της ηρωίνης» από αξιωματούχους της αμερικανικής DEA, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ - θα δικαστεί για την απόπειρα εισαγωγής ηρωίνης 50 εκατ. δολαρίων από το Αφγανιστάν στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ