Τετάρτη 27 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΝΕΠΑΛ
«Μην άρετε το εμπάργκο όπλων»

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ/ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Σθεναρές πιέσεις να μην άρει το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει η κυβέρνησή του στο Νεπάλ δέχεται ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκχ από τα κόμματα της αριστερής συμμαχίας.

Ο Σινγκχ δεν ξεκαθάρισε τη θέση του σε συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμουνιστικών κομμάτων (ΚΚΙ και ΚΚΙ (Μ)) όσον αφορά τον ισχυρισμό που διατύπωσε στην Τζακάρτα ο μονάρχης του Νεπάλ, Γκιανέντρα, περί του ότι οι πωλήσεις όπλων από το Νέο Δελχί στο Κατμαντού «θα ξαναρχίσουν σύντομα».

Με ανακοίνωσή του, το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) τονίζει ότι μια τέτοια κίνηση από πλευράς ινδικής κυβέρνησης «θα ήταν εσφαλμένη και αδικαιολόγητη», καθώς ο Βασιλιάς του Νεπάλ δεν έχει πάρει πίσω κανένα μέτρο από την 1η Φεβρουαρίου, όταν επέβαλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθαίρεσε την κυβέρνηση διορίζοντας ανδρείκελά του ως υπουργούς και αναλαμβάνοντας ο ίδιος την πρωθυπουργία, ενώ διέταξε το στρατό να «βγάλει τα γάντια» και να συντρίψει τους μαοϊκούς αντάρτες.

Το ΚΚΙ (Μ) τόνισε στην ανακοίνωσή του ότι η ανακοίνωση «τοπικών εκλογών» είναι «φαρσική και δεν μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο της πλήρους αποκατάστασης της δημοκρατίας και της ύπαρξης εκλεγμένης κυβέρνησης».

Το ΠΓ του ΚΚΙ (Μ) κάλεσε την κυβέρνηση υπό το Κογκρέσο να «ξεκαθαρίσει την κατάσταση άμεσα» και να «μην ξαναρχίσει προμήθειες όπλων» στο Βασιλικό Στρατό.

Ωστόσο η ινδική κυβέρνηση δε διασαφηνίζει τη στάση της, που ίσως κριθεί από γεωπολιτικά προτάγματα: τη διατήρηση δηλαδή της επιρροής της στο Νεπάλ, και την αποφυγή της «αντικατάστασης» της προνομιακής σχέσης που απολάμβανε το Νέο Δελχί με το Κατμαντού από το Πακιστάν του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, το οποίο (με αμερικανική στήριξη) όχι μόνο δεν προτίθεται να διακόψει την πώληση όπλων στο στρατό του Γκιανέντρα, αλλά αντίθετα «πληρώνει το κενό» που άφησαν η Βρετανία, η Ινδία και οι ΗΠΑ.

Στο μεταξύ η βασιλική αστυνομία στο Νεπάλ ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός φοιτητή ηγέτη, του Γκάγκαν Θάπα, στελέχους της οργάνωσης του κόμματος του Κογκρέσου του Νεπάλ, και άλλων δύο φοιτητών ηγετών. Ο Θάπα συνελήφθη από τις αρχές ενώ παρίστατο σε εκδήλωση για το θάνατο μιας ηγετικής μορφής του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού(ΚΚΝ/ΕΜΛ), της Σαντάνα Αντικάρι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΝ/ΕΜΛ, μασκοφόροι αστυνομικοί προπηλάκισαν και απείλησαν στελέχη του κραδαίνοντας όπλα κατά την επιχείρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ