Πέμπτη 19 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σημαντικά ευρήματα

Αρχιτεκτονικά λείψανα και κεραμική αρχαίου οικισμού αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια εκσκαφών για ανέγερση οικοδομής σε οικόπεδο της οδού Θερμοπυλών, στον Παλαμά του Νομού Καρδίτσας.

Στη διάρκεια των σωστικών ανασκαφών από τη ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αποκαλύφθηκε τμήμα αρχαίου τείχους μήκους 6,30 μ. και πλάτους 1,60μ., από καλής ποιότητας εντόπιους ασβεστόλιθους. Βορειοδυτικά της εσωτερικής παρειάς του τείχους αποκαλύφθηκε τμήμα δρόμου πλάτους 5,70 μ. και στη συνέχειά του αποκαλύφθηκε τμήμα κτιρίου. Στα κινητά ευρήματα περιλαμβάνονται χάλκινα και οστέινα αντικείμενα και τμήματα αγγείων της Μέσης και Υστερης (Μυκηναϊκής) εποχής του Χαλκού.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η αποκάλυψη, για πρώτη φορά, τμήματος τειχισμένου οικισμού αυτής της εποχής στην πιο σημαντική θέση «Μαγούλα Χανδακλή ή Χαντάκι Μαγούλα» του Παλαμά Καρδίτσας, ίσως να σχετίζεται με ομηρικές αναφορές. «Η συνέχιση των ανασκαφικών ερευνών στη "Χαντάκι Μαγούλα" θα αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για τη σημαντική αρχαία πόλη στον Παλαμά και βοηθήσει ίσως στην ταύτισή της με το ομηρικό "Αστέριο";» είναι το ερώτημα που θέτουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ