Πέμπτη 19 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Καταρρέει το Κάστρο της Σκιάθου

Σε επικίνδυνο σημείο διάβρωσης έφτασε το Κάστρο της Σκιάθου, όπως επισημαίνουν σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας.

«Η αδιαφορία των έως τώρα κυβερνήσεων για την ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι έκδηλη στη "Μεσαιωνική πόλη της Σκιάθου"», σημειώνουν οι βουλευτές και προσθέτουν: «Το ιστορικό Κάστρο της Σκιάθου με τα πολύ σημαντικά μνημεία, μεγάλης ιστορικής αξίας, αλλά και τουριστικής αξιοποίησης, φθίνει χρόνο με το χρόνο και έφτασε σε επικίνδυνο σημείο διάβρωσης».

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι έχει διαβρωθεί επικίνδυνα η σκάλα που οδηγεί στο Κάστρο, η παλιά μητρόπολη, ο «Χριστός του Κάστρου» και χρήζουν άμεσης συντήρησης, ενώ και το τζαμί θα καταρρεύσει αν δε γίνουν άμεσα παρεμβάσεις. «Το θολόκτιστο λόγω φθοράς και έλλειψης συντήρησης είναι σε άσχημη κατάσταση και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσής του. Ο "Δεσποτικός Θρόνος" και το ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι είναι υπό κατάρρευση. Οι τοιχογραφίες μεγάλης αξίας έχουν καταστραφεί εντελώς» και οι ναοί του Κάστρου καταρρέουν.

Τέλος, οι βουλευτές ρωτούν τι μέτρα θα πάρει το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να αντιμετωπιστεί συνολικά το Κάστρο, ως αρχαιολογικός χώρος και για τις άμεσες επεμβάσεις που χρειάζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ