Παρασκευή 20 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα

ΛΑ ΠΑΣ.--

Μπορεί τα διεθνή ΜΜΕ να ζητωκραύγασαν ότι, παρά τις κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις, ο νέος νόμος για τη διάθεση των ενεργειακών πόρων εγκρίθηκε, αν και με τροποποιήσεις που περιλαμβάνουν ότι το 50% των εσόδων από τις πωλήσεις του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, να πηγαίνει στα κρατικά ταμεία, τίποτα δεν έχει κριθεί.

Το λαϊκό κίνημα που πια έχει τροποποιήσει ριζικά τα αιτήματά του, ζητώντας την εθνικοποίηση των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών, δίνει και πάλι το «παρών» στους δρόμους του αγώνα, όπως μεταδίδει η Prensa Latina. Ανταποκρινόμενοι στις σάλπιγγες της Κεντρικής Ενωσης Εργαζομένων - (COB), οι ανθρακωρύχοι συνεχίζουν τους αποκλεισμούς των εθνικών δρόμων, οι τοπικές εργατικές ενώσεις και τα Συμβούλια Γειτονιάς του Ελ Αλτο αποφάσισαν έναρξη γενικής απεργίας επ' αόριστο από σήμερα, ενώ και στο Ποτοσί οι τοπικές συνδικαλιστικές ενώσεις αποφάσισαν 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης και πολιτικών φορέων για «κατάπαυση πυρός», αφού ο νόμος ψηφίστηκε, εκτός της COB, στον αγώνα συμπαρατάσσονται οι συνδικαλιστικές Ενώσεις Δασκάλων, συνταξιούχων, αγροτών, μικροπωλητών, φοιτητών αλλά και οι οργανώσεις των ιθαγενών Αϊμάρα.

Οι διαδηλώσεις που άρχισαν τη Δευτέρα, συνεχίζονται σε καθημερινό επίπεδο στην πρωτεύουσα Λα Πας. Μάλιστα, οι χτεσινές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και την καταστολή με χημικά κατόρθωσαν να διακόψουν τις εργασίες του Κογκρέσου, όπου διεξαγόταν η συζήτηση για το δημοψήφισμα για την αυτονομία της επαρχίας της Σάντα Κρους, σύμφωνα με το Bolpress. Διαδηλώσεις και στην τρίτη σε μέγεθος πόλη, την Κοτσαμπάμπα. Κορύφωση γι' αυτήν τη βδομάδα οι σημερινές διαδηλώσεις, ενώ πια και ως αίτημα εκτός της εθνικοποίησης των ενεργειακών πηγών προβάλλει και η άμεση ικανοποίηση όλης της ατζέντας των αιτημάτων που υπήρξαν κατά την εξέγερση του Οκτώβρη του 2003, τον γνωστό πια «πόλεμο του φυσικού αερίου», αλλιώς οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την εκδίωξη του Προέδρου Κάρλος Μέσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ