Παρασκευή 20 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - «ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
«Κατακλυσμός» εκδηλώσεων για το «ναι»

ΠΑΡΙΣΙ.-

Κλιμακώνεται η «μάχη» για το «ευρωσύνταγμα» δέκα ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα. Οι αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στο ενδεχόμενο απόρριψής του προκαλούν, πλέον, ανησυχία και έχουν πυροδοτήσει σειρά εκκλήσεων, κολακειών, αλλά και απειλών προς το γαλλικό λαό.

«Να μην υποκύψουν στον πειρασμό της αναδίπλωσης και να επιλέξουν μια Ευρώπη δίκαιη και ισχυρή» κάλεσαν τους Γάλλους, οι Ζακ Σιράκ, Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Πολωνός ομόλογός τους, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, που συναντήθηκαν στο Νανσί, στο πλαίσιο της 6ης Συνόδου Κορυφής του «Τριγώνου της Βαϊμάρης». Οι Σιράκ και Σρέντερ δήλωσαν «προσηλωμένοι στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, που σημαίνει σαφώς εξασφάλιση ισορροπίας μεταξύ οικονομικών αποτελεσμάτων και κοινωνικής δικαιοσύνης - ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Γερμανός Καγκελάριος προσπάθησαν να πείσουν τους Γάλλους ψηφοφόρους ότι δεν απειλείται το γαλλικό κοινωνικό μοντέλο, ούτε και ο δημόσιος χαρακτήρας σειράς υπηρεσιών τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία. Μετά τον Ρομάνο Πρόντι και σειρά άλλων πολιτικών αξιωματούχων, και ο Σρέντερ έσπευσε να χαϊδέψει τα αυτιά των Γάλλων, τονίζοντας ότι η ΕΕ βασίζεται στις γαλλικές κοινωνικές αρχές και στο πνεύμα τους και αν η Γαλλία απορρίψει το «ευρωσύνταγμα», θα σηματοδοτήσει την κατάρρευση αυτού του μοντέλου.

Ο Κβασνιέφσκι, μάλιστα, μεταξύ σοβαρού και αστείου, διαβεβαίωσε τους Γάλλους ότι «μετά το ευρωσύνταγμα δε θα κατακλυστεί η Ευρώπη από Πολωνούς εργάτες», προσπαθώντας να απαντήσει σε μία από τις παρουσιαζόμενες ως σημαντικές ενστάσεις των πολέμιων του «ευρωσυντάγματος» (τουλάχιστον στο μικρό εκείνο ποσοστό όσων απορρίπτουν το «ευρωσύνταγμα» από μια ακροδεξιά οπτική). Και οι τρεις, πάντως, επανέλαβαν τη γνωστή «απειλή» ότι αν απορριφθεί το «ευρωσύνταγμα», «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση και θα προκληθεί πολιτική και οικονομική κρίση, κατ' αρχάς στη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη». Ανάλογες «απειλές» διατύπωσαν και οι Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν και Ζαν Πιερ Ραφαρέν.

Οι σοσιαλιστές για τους ...σοσιαλιστές

Σε κλίμα σχετικής αισιοδοξίας ολοκληρώθηκε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, και η εκδήλωση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στο Παρίσι στο πλαίσιο της καμπάνιας υπερψήφισης του «ευρωσυντάγματος». Κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν, κατά κύριο λόγο, να πειστούν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που φέρονται, κατά πλειοψηφία, να τάσσονται υπέρ του «όχι». Ολοι οι ομιλητές, συμπεριλαμβανομένων του πρώην Ελληνα πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, επικέντρωσαν την προσοχή τους στη σημασία του «ευρωσυντάγματος» «όσον αφορά στα πολιτικά δικαιώματα, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην ισότητα», αλλά και στον «άρρηκτο δεσμό της Γαλλίας με την Ενωμένη Ευρώπη».

Λίγες μέρες, πάντως, πριν την τελική κρίση δε λείπουν και εκείνοι που επιλέγουν την «αρνητική μέθοδο» προπαγάνδας υπέρ του «ευρωσυντάγματος». Ετσι, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ κατηγόρησε το γαλλικό λαό για «ναρκισσισμό», υποστηρίζοντας πως «οι Γάλλοι νομίζουν ότι είναι τόσο ξεχωριστοί και σημαντικοί που θα πρέπει όλοι οι υπόλοιποι να τροποποιήσουν τις θέσεις τους». Τους κατηγόρησε, επίσης, ότι «ουσιαστικά δε γνωρίζουν γιατί απορρίπτουν το ευρωσύνταγμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετά το «όχι», έρχεται κρίση(2005-08-21 00:00:00.0)
Αγριες κόντρες ενόψει της συνόδου κορυφής(2005-06-11 00:00:00.0)
Η ώρα της «κρίσης»(2005-05-29 00:00:00.0)
Προηγείται το «όχι» διογκώνονται οι πιέσεις(2005-05-21 00:00:00.0)
Προσπάθησε ο Σιράκ αλλά...(2005-04-16 00:00:00.0)
Θορυβημένη η κυβέρνηση για το «όχι» στο «ευρωσύνταγμα»(2005-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ