Σάββατο 11 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αγριες κόντρες ενόψει της συνόδου κορυφής
  • Αντιπαράθεση και διαφωνίες μεταξύ Σρέντερ - Σιράκ από τη μια και Μπλερ από την άλλη για προϋπολογισμό και «ευρωσύνταγμα»
  • Μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων προτείνει τώρα ο Τ. Μπλερ για να υποχωρήσει στο ζήτημα της επιστροφής εισφορών στη χώρα του
  • Το Δεκέμβρη οι αποφάσεις για το «ευρωσύνταγμα», προτείνει ο Σρέντερ

Με αγεφύρωτες τις αντιθέσεις τους τόσο για τον κοινοτικό προϋπολογισμό όσο και για το «ευρωσύνταγμα» οδεύουν οι ηγέτες της ΕΕ προς τη σύνοδο κορυφής την ερχόμενη βδομάδα. Ταυτόχρονα όμως ασκούνται ισχυρές πιέσεις να ληφθούν αποφάσεις και να «κλείσουν» τα παραπάνω θέματα στη σύνοδο κορυφής για να «μην μπει η ΕΕ σε πολιτική κρίση» με απρόβλεπτες συνέπειες για την ίδια τη συνοχή του ευρωοικοδομήματος των πολυεθνικών.

Οι χτεσινές παρεμβάσεις και οι φραστικοί διαξιφισμοί μεταξύ των Σρέντερ και Σιράκ από τη μια και του Μπλερ από την άλλη δείχνουν ότι έχουν διαμορφωθεί συγκεκριμένα μπλοκ που δίνουν μάχη μέχρις εσχάτων τόσο για να υπερασπιστούν τα «στενά» συμφέροντά τους όσο και για την «πρωτοκαθεδρία» στην ΕΕ.

Ο Τ. Μπλερ έθεσε ευθέως ζήτημα αναθεώρησης των δαπανών της ΕΕ ως «όρο» για να κάνει πίσω στο ζήτημα της επιστροφής κοινοτικών εισφορών, κάτι που απειλεί να τινάξει στον αέρα την όποια συμφωνία επί του κοινοτικού προϋπολογισμού.

«Εάν υπάρξει ριζική αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο η Ευρώπη ξοδεύει τα χρήματά της, τότε ασφαλώς όλα είναι ανοιχτά για συζήτηση», δήλωσε χτες ο Μπλερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Χοσέ Μπορέλ.

Ειδικότερα, το Λονδίνο προτείνει τη μείωση των δαπανών που αφορούν σε αγροτικές επιδοτήσεις. Ο Μπλερ επισήμανε ότι η Βρετανία επωφελείται ελάχιστα από τις επιδοτήσεις αυτές και ότι χωρίς την έκπτωση η χώρα του θα πλήρωνε 15 φορές περισσότερο από τη Γαλλία σε κοινοτικές εισφορές. Η αδικία αυτή, σύμφωνα με τον Μπλερ, δημιουργείται από το γεγονός ότι το 40% του κοινοτικού προϋπολογισμού διοχετεύεται τώρα στην αγροτική πολιτική, παρά το γεγονός ότι μόνο το 5% του πληθυσμού της ΕΕ απασχολείται στον αγροτικό τομέα.

«Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που οι άλλες χώρες πρέπει να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους έτσι και εμείς πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικά μας», εξήγησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, επισείοντας για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο άσκησης «βέτο».

«Ασυμβίβαστος» ο Σιράκ...

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, αρνήθηκε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως επιθυμεί η Βρετανία. «Δεν προτίθεμαι να συμβιβαστώ όσον αφορά σε αυτήν τη συμφωνία που υιοθετήθηκε ομόφωνα», σημείωσε, αναφερόμενος στη συμφωνία του 2002, η οποία ορίζει το επίπεδο των αγροτικών επιδοτήσεων στην ΕΕ έως το 2013.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο, Γκ. Σρέντερ, ανέφεραν ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες για «έναν εποικοδομητικό συμβιβασμό» όσον αφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε έναν εποικοδομητικό συμβιβασμό, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να είναι μια μονόπλευρη διαδικασία», σημείωσε από την πλευρά του ο Γκ. Σρέντερ αναφορικά με το θέμα του προϋπολογισμού της ΕΕ και την άρνηση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την έκπτωση που έχει στη συνεισφορά της. Ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ότι σήμερα «είναι σημαντικότερο από ποτέ να διατηρηθεί η πορεία της ενοποίησης και της διεύρυνσης», επισημαίνοντας ότι «το κόστος που θα είχε η εγκατάλειψη (του σχεδίου αυτού) θα ήταν πολύ μεγαλύτερο» από αυτό που έχει η συνέχιση της διεύρυνσης.

Το Βερολίνο δεν επιθυμεί αύξηση των κοινοτικών εισφορών σε ποσοστό άνω του 1% του κοινοτικού ΑΕΠ, αλλά φέρεται να συμφωνεί σε αύξηση περίπου 1,06% ή 871 δισ. ευρώ για τις εισφορές.

Αναβολή αποφάσεων για το «ευρωσύνταγμα»;

Ο Γκ. Σρέντερ στην ίδια συνέντευξη άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η ΕΕ θα πρέπει να περιμένει μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Δεκέμβρη για ληφθούν οι αποφάσεις για την τύχη του «ευρωσυντάγματος».

«Είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή προκαταρκτικών συμπερασμάτων. Εκτιμώ ότι πρέπει πρώτα να περιμένουμε για τα επερχόμενα δημοψηφίσματα στη Δανία, στην Πορτογαλία, στο Λουξεμβούργο και στις υπόλοιπες χώρες. Τότε πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα καταλήξουν τα πράγματα και να εκτιμήσουμε τι πρέπει να γίνει», επισήμανε.

Οπως είναι γνωστό, το Λουξεμβούργο πρόκειται να προσφύγει στις κάλπες για την έγκριση ή απόρριψη του «ευρωσυντάγματος» τον Ιούλη, η Δανία ψηφίζει το Σεπτέμβρη και η Πορτογαλία τον Οκτώβρη.

Αντίθετα, ο Δανός πρωθυπουργός, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, υποστήριξε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον του «ευρωσυντάγματος» κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης βδομάδας στις Βρυξέλλες.

Ο Ράσμουσεν πρόσθεσε ότι η Δανία θα αποφασίσει αν θα πραγματοποιήσει ή όχι το δημοψήφισμα για την επικύρωση του «ευρωσυντάγματος», αντιδρώντας στην παραίνεση του καγκελαρίου Σρέντερ να προχωρήσει στο δημοψήφισμα. Παράλληλα, η «ομάδα του Βίζεγκραντ» (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία) τάχθηκε χτες υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας επικύρωσης του «ευρωσυντάγματος» από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, παρά το γαλλικό και το ολλανδικό «όχι».

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι η προεδρία της ΕΕ, την οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο το Λουξεμβούργο, επιβεβαίωσε χτες πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το «ευρωσύνταγμα» μπορεί να παραταθεί έως το Σάββατο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ