Σάββατο 11 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Κέντρο εκπαίδευσης πιλότων των ιμπεριαλιστών

Ανακοίνωση της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ

ΕυρωΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης πιλότων των Πολεμικών Αεροποριών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχεδιάζει να εγκαταστήσει και λειτουργήσει η κυβέρνηση στην Καλαμάτα και συγκεκριμένα στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (ΠΕΑ), σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, καθώς η πρόθεση που είχε διατυπωθεί παλαιότερα από στρατιωτικούς και πολιτικούς παράγοντες, να «αξιοποιηθεί» το αεροδρόμιο προς αυτή την κατεύθυνση, αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά».

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η προχτεσινή επίσκεψη - επιθεώρηση πολυμελούς αντιπροσωπείας 31 αξιωματικών, που υπηρετούν σε Ευρωπαϊκές Ακαδημίες, στο αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ. Ακολούθησε περιήγηση στους χώρους του αεροδρομίου και συζητήσεις για τις δραστηριότητες της Μονάδας μεταξύ των Ελλήνων αξιωματικών του αεροδρομίου και των ξένων αξιωματικών.

ΝΕ Μεσσηνίας ΚΚΕ: Δε θα γίνουμε συνένοχοι

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία, τους μαζικούς φορείς «να ξεσηκωθούν και να πουν ένα πολύ ηχηρό ΟΧΙ στα σχέδια αυτά, για τον κύριο και βασικό λόγο ότι πρόκειται για ένα σταθμό εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για σκοπούς ιμπεριαλιστικούς, εχθρικούς για τα συμφέροντα του λαού μας και των άλλων λαών. «Εξω το ΝΑΤΟ και το Κέντρο Εκπαίδευσης των δολοφόνων του από τα χώματά μας! Τους ξέρουμε από την καλή τους ιμπεριαλιστές!», τονίζει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια η ανακοίνωση επισημαίνει πως «μαζί με την κυβέρνηση, ο λαός πρέπει να στιγματίσει και όσες άλλες δυνάμεις συζητούν για "ανταλλάγματα" και "αντισταθμιστικά οφέλη". Δεν υπάρχει κανενός είδους και μορφής αντιστάθμισμα, ικανό να μας κάνει να συναινέσουμε, να γίνουμε συνένοχοι στα νέα εγκλήματα που ετοιμάζουν οι ευρωΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές, να τους παραχωρηθούν εδάφη, εγκαταστάσεις και διευκολύνσεις».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Ο αγώνας του μεσσηνιακού λαού και της μεσσηνιακής νεολαίας, των κατοίκων των όμορων δήμων, πρέπει, επομένως, να έχει αυτό το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο - και όχι το αν θα κάνουν λίγο ή πολύ θόρυβο τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα. Επίσης, η πάλη κατά του ΕυρωΝΑΤΟικού Κέντρου δεν μπορεί να γίνεται από τη σκοπιά των συμφερόντων των καπιταλιστών επενδυτών και της "ανάπτυξής" των κερδών τους, γιατί αυτή η "ανάπτυξη" καμιά σχέση δεν έχει με το συμφέρον του λαού μας».

Το ΓΕΑ

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ο σχετικός σχεδιασμός και προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καθησυχάσει, υποστηρίζοντας ότι η λειτουργία του εν λόγω Κέντρου εκπαίδευσης πιλότων θα συμβάλει στην... ανάπτυξη της περιοχής, ενώ σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον διαβεβαιώνει ότι οι προδιαγραφές των αεροσκαφών είναι σύμφωνες με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΑ, το «Advanced European Jet Pilot Training» (AEJPT), είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάζεται από τις Αεροπορίες 11 χωρών (Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Φιλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Βέλγιο, Ελβετία). Στο σχέδιο εκπαίδευσης προβλέπεται να συμμετέχουν 300 πιλότοι ανά έτος και 136 εκπαιδευτικά αεροσκάφη, που θα κατανεμηθούν σε τρεις βάσεις στην Ευρώπη. Το ΓΕΑ επίσης αναφέρει ότι ο αριθμός των αεροσκαφών που θα εγκατασταθούν στην Καλαμάτα θα είναι μικρότερος των ήδη υπαρχόντων στην 120 ΠΕΑ.

Το πρόγραμμα, ωστόσο, όπως επισημαίνεται «εξελίσσεται με πολύ αργό ρυθμό και με αρκετές δυσκολίες στη λήψη απόφασης», λόγω των διαφορετικών εκπαιδευτικών αναγκών των συμμετεχόντων χωρών. Μάλιστα, ως χρονικός ορίζοντας για την υλοποίησή του έχει οριστεί το έτος 2015, όμως το ΓΕΑ επιδιώκει επιτάχυνση γιατί πρέπει μέχρι το 2010 να έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης αέρος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ