Σάββατο 11 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εντονα διαβήματα για τις δηλώσεις του Κ. Ανάν

Σε έντονα διαβήματα προς τα Ηνωμένα Εθνη προέβη η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω των δηλώσεων του ΓΓ Κόφι Ανάν ύστερα από τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Ο Ανάν είπε πως θα θέσει και πάλι ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας την έκθεση που είχε ετοιμάσει μετά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, επιδιώκοντας την υιοθέτησή της από το Σώμα. Η έκθεση επέρριπτε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά λόγω του ηχηρού «όχι» που είπε στο «σχέδιο Ανάν».

Συγκεκριμένα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, εξηγώντας το πώς και γιατί έγιναν τα έντονα διαβήματα, τόνισε ότι ξένισε η δήλωση του Ανάν, η οποία «έχει γίνει άκαιρα, γιατί υπάρχει μια καινούρια διαδικασία στην οποία αναφέρθηκε και ο ίδιος». Συνεπώς, πρόσθεσε, δε συνέτρεχε οποιοσδήποτε λόγος να γίνει αυτή η δήλωση, η οποία είναι και άκαιρη και αδόκιμη και δε συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες υλοποίησης, αλλά ούτε και καμιά πιθανότητα επιτυχίας.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης πως δεν προσβλέπει ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έχουν διάθεση να ξαναρχίσουν οποιαδήποτε εξέταση της έκθεσης, η οποία εκδόθηκε μετά τα δημοψηφίσματα. Εξάλλου δήλωσε πως το πρωτόκολλο προσαρμογής της συμφωνίας της Αγκυρας (τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ) έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών - μελών της ΕΕ και θα τεθεί ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα.

Αμφισβητούν και το Συμβούλιο Ασφαλείας

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ελπίζει ότι θα αρχίσουν απευθείας πτήσεις προς το αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου. Είπε μάλιστα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι και προειδοποίηση προς τους Ελληνοκυπρίους.

Συμπλήρωσε ότι ο Ανάν προσέγγισε θετικά το θέμα της απομόνωσης του ψευδοκράτους. «Απόφαση όμως για το θέμα των απευθείας πτήσεων θα λάβει ο Οργανισμός Διεθνούς Αεροπλοΐας» συμπλήρωσε. Ερωτηθείς ο Ερντογάν εάν ο Ανάν θα αναλάβει νέα πρωτοβουλία, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ της 28ης Μάη 2004 ήταν θετική και εισηγείτο άρση των πολιτικών και οικονομικών περιορισμών και εμποδίων επί του ψευδοκράτους. Ερωτηθείς εάν ο Ανάν αναμένει από την Τουρκία να κάνει περαιτέρω βήματα, είπε ότι η Τουρκία έκανε τα απαραίτητα βήματα, όπως και οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι, πρόσθεσε, ενέκριναν το «σχέδιο Ανάν».

Επιπλέον ο Ερντογάν επανέλαβε τη δυσαρέσκεια της τουρκικής πλευράς γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει υιοθετήσει ακόμη την «έκθεση Ανάν». Κατέληξε λέγοντας ότι «η ανικανότητα λήψης μιας απόφασης εγείρει ερωτηματικά για την αξιοπιστία του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Την ίδια στιγμή ο τουρκικός κατοχικός στρατός συνεχίζει την αναβάθμισή του, την οποία δε σταμάτησε ούτε και κατά περιόδους που υπήρχαν σε εξέλιξη συνομιλίες για το Κυπριακό, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο προέβη για το θέμα σε τρεις καταγγελίες μέχρι σήμερα τόσο στους υπουργούς Αμυνας της ΕΕ όσο και αλλού. Συμπλήρωσε ότι η πληροφόρηση που έχει το υπουργείο δεν είναι ατεκμηρίωτη, αλλά συνοδεύεται πάντοτε με το κατάλληλο αποδεικτικό υλικό, προσθέτοντας ότι «είναι πληροφόρηση που έχει περιέλθει στα χέρια μας και με φωτογραφικό υλικό και με συγκεκριμένους άλλους τρόπους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ