Σάββατο 21 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ»
Λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και με το νόμο!
  • Ολοκληρώθηκε προχτές η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο της λεγόμενης μετα-Ολυμπιακής αξιοποίησης
  • Συγκεντρώσεις ενάντια στο ξεπούλημα Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και ελεύθερων χώρων, διοργανώνει η ΚΟΑ στις 6 Ιούνη σε Βοτανικό και Ελληνικό

Αυτός ο χώρος στο Μαρκόπουλο προορίζεται για ξενοδοχείο και εγκαταστάσεις γκολφ, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο
Αυτός ο χώρος στο Μαρκόπουλο προορίζεται για ξενοδοχείο και εγκαταστάσεις γκολφ, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο
Τη λεηλασία της περιουσίας του ελληνικού λαού προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται με το νομοσχέδιο περί «Ολυμπιακής αξιοποίησης», που ψήφισε τελικά η κυβέρνηση της ΝΔ και το οποίο βασίζεται πάνω στο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποκάλυψαν οι βουλευτές του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή σε ένα διαρκές και τεκμηριωμένο σφυροκόπημα.

Αλλωστε, το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένες και πάγιες θέσεις για τα ζητήματα αυτά: Λέει «όχι» στην ιδιωτικοποίηση, στην τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίηση της κρατικής γης, των ελεύθερων χώρων και των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και προτείνει: Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και η συντήρησή τους να μείνουν στο Δημόσιο για αξιοποίηση υπέρ του λαού και της νεολαίας, χωρίς καμιά επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Με τα αιτήματα αυτά η Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί τον αθηναϊκό λαό σε δύο συγκεντρώσεις που θα γίνουν τη Δευτέρα 6 Ιούνη στις 7 το απόγευμα, η πρώτη στο Βοτανικό (Ιερά Οδός και Αγίας Αννης) και η δεύτερη στο Ελληνικό (πλατεία Ελληνικού).

«Αν ρίξουμε μια ματιά στο Λεκανοπέδιο Αττικής και αναλογιστούμε όλες αυτές τις δεκαετίες που διαμορφώθηκε αυτό το τέρας - τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ - θα διαπιστώσουμε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις προχωρούσαμε με τέτοιες κατ' εξαίρεση νομοθετήσεις, όπως η συγκεκριμένη. Δεν μπορεί, όμως, να κάνουμε σήμερα δράσεις που τελικά τις χρεώνουμε στις νέες γενιές, στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Δεν είναι δευτερεύον το ζήτημα. Σε μια περιοχή που πήζει στο τσιμέντο είναι φυσικό να παλέψει ο λαός μας για να διατηρηθεί, έστω κι ένα τετραγωνικό μέτρο πρασίνου».

«Το νομοσχέδιο αυτό δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να χωρίζει περιουσία του ελληνικού λαού - την οποία πλήρωσε, πληρώνει και θα πληρώνει, στο μεγάλο κεφάλαιο, σημείωσε ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής. Μέσω της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, πωλούνται οι εγκαταστάσεις και μάλιστα με πανωπροίκι έχοντας τη δυνατότητα να επεκταθούν στο περιβάλλοντα χώρο και να εξοπλιστούν με χρήσεις που θα κάνουν χρυσοφόρες αυτές τις επιχειρήσεις. Με ποιο σκοπό; Να δημιουργήσουν ένα πεδίο οικονομικής ασφάλειας στον επενδυτή. Αν προσέξετε με όλα τα άρθρα κατοχυρώνεται πλήρως αυτός ο στόχος».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημείωσαν επιπλέον ότι:

  • Ολα αυτά απορρέουν, από τους δυο κύριους νόμους που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, τον ν. 3016/02 και τον 3207/03, όπου με τον έναν νόμο ιδρύει την εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα και με τον δεύτερο την αποδεσμεύει από την εποπτεία του κράτους, χωρίς κανένα έλεγχο. Η ΝΔ μπαίνει «καβάλα» σ' αυτούς τους νόμους, αχαλίνωτα πια, να βγάλει στο σφυρί αυτή τη μεγάλη περιουσία του ελληνικού λαού.
  • Στο πλαίσιο αυτό και προς χάριν της εμπορευματικής επιχειρηματικότητας, η κυβέρνηση: Καθορίζει ελεύθερες εμπορικές επιχειρηματικές ζώνες μέσα στις πόλεις (Και στην Αθήνα, στο Βόλο, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο). Ανατρέπει τις ισχύουσες πολεοδομικές περιβαλλοντικές νομοθεσίες. Ανατρέπει διατάξεις νομικού και εργατικού δικαίου, διατάξεις δικαίου εμπορικών μισθώσεων, όπως και το άρθρο 610 του αστικού κώδικα. Επίσης περικόπτει νόμιμα δικαιώματα συμβολαιογράφων, του ταμείου νομικών, υποθηκοφυλάκων κ.ά. Προβλέπει τη λειτουργία στα εμπορικά καταστήματα και λοιπά καταστήματα κατ' εξαίρεση και εκτός του συνήθους ωραρίου, βάζοντας έτσι μια ακόμη σφραγίδα στην επιβολή κατάργησης του νόμιμου ωραρίου που έχει κατοχυρωθεί μέχρι σήμερα και για τους εργαζόμενους και για τα καταστήματα. Επίσης, εξαιρεί τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τους περιβάλλοντες χώρους ως προς τους θεσμοθετημένους προς τους ΟΤΑ πόρους.
  • Επίσης επισήμαναν ότι είναι μύθος πως διατηρείται με το νομοσχέδιο ο δημόσιος χαρακτήρας των εγκαταστάσεων και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σ' αυτές, αφού ακόμη και για να τις πλησιάσουν θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Τέλος, κατάγγειλαν το άρθρο 40 με το οποίο χιλιάδες στρέμματα του ΟΕΚ περνούν στα χέρια του Λάτση.
Η υποκριτική στάση του ΠΑΣΟΚ

Υποκριτική ήταν η στάση του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου, το οποίο καταψήφισε μόνο και μόνο εξυπηρετώντας αντιπολιτευτικές ανάγκες. Πιο ωμός από αυτήν την άποψη ήταν ο βουλευτής Δ. Γεωργακόπουλος ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς: «Βεβαίως και δεν είμαι της άποψης του ΚΚΕ ότι όλα θα πρέπει να δοθούν στο λαό και να μη γίνει καμία εκμετάλλευση αυτών των εγκαταστάσεων»! Την ίδια στιγμή ο Χ. Καστανίδης εξέφρασε ανησυχία αν τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης θα πλαισιώσουν ή όχι «γαλάζια παιδιά», ενώ ο Ε. Βενιζέλος έκρινε το νομοσχέδιο ερασιτεχνικό και πρόχειρο, εννοώντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έφερνε... καλύτερο - εννοώντας προφανώς ότι θα εξυπηρετούσε καλύτερα το μεγάλο κεφάλαιο - με το οποίο δε θα κινδύνευαν οι διατάξεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ