Πέμπτη 26 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Τρώγοντας... ανοίγει η όρεξη

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ, θεωρεί πως η αύξηση των καθαρών κερδών κατά 92% στο α' τρίμηνο δεν επιτρέπει «υψηλές αποδοχές» στους απασχολούμενους

Μέσα από το χτύπημα των αποδοχών των εργαζομένων και των εργασιακών σχέσεων περνά η ευημερία των μετόχων του ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ)! Ετσι, ενώ τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ στο πρώτο τρίμηνο του 2005 παρουσίασαν αύξηση κατά 92%, ο πρόεδρος της εταιρίας Τ. Χριστοδούλου, διαπίστωσε χτες από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, πως το επίπεδο των αποδοχών του προσωπικού έχει διαμορφωθεί σε υψηλό επίπεδο και πρόσθεσε, με νόημα πως «αλλάζουν οι καιροί». Προφανώς, η διοίκηση των ΕΛΠΕ, θεωρεί πως σε αυτούς τους «καιρούς» η βελτίωση των κερδών της και της ανταγωνιστικότητας της εταιρίας, εξαρτώνται άμεσα από τη μείωση του λειτουργικού κόστους, αλλά και την «κατανόηση» που θα πρέπει να δείξουν οι εργαζόμενοι! Και όπως είπε ο Τ. Χριστοδούλου, την κατανόηση θα πρέπει να την εκφράσουν τόσο στο ζήτημα των αποδοχών όσο και των ωρών εργασίας και ...αν τα κέρδη της εταιρίας το επιτρέψουν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη δοθούν υψηλές αποδοχές!

Η κατάσταση της εταιρίας το πρώτο τρίμηνο του 2005, συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2004 - η οποία δεν ...επιτρέπει την ικανοποίηση οικονομικών και άλλων διεκδικήσεων των εργαζομένων - είναι συνοπτικά η εξής: Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε 28% (ανήλθε στα 1.460 εκατ. ευρώ). Τα καθαρά κέρδη, που ανήλθαν στα 55 εκατ. ευρώ, παρουσιάζουν αύξηση 92%, ενώ τα κέρδη προ φόρων χρηματοοικονομικών και αποσβέσεων (129 εκατ. ευρώ) αυξήθηκαν κατά 59%.

Τα αποτελέσματα αυτά, διαμορφώθηκαν παρά τη μείωση ή τη σταθερότητα στις ποσότητες πώλησης των περισσότερων προϊόντων της εταιρίας (υγρά καύσιμα και πετροχημικά) στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Είναι προφανές ότι η αύξηση των κερδών έχει άμεση σχέση με το βαθύ οικονομικό πλήγμα που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά με την υπέρμετρη αύξηση των λιανικών τιμών των καυσίμων. Είναι αυτοί που επωμίστηκαν και την επιβάρυνση της εταιρίας κατά 40 εκατ. ευρώ, λόγω της αρνητικής εξέλιξης της ισοτιμίας δολαρίου - ευρώ!

Βασικός στόχος όλου αυτού του προγραμματισμού είναι, όπως είπε ο Τ. Χριστοδούλου, να γίνουν τα ΕΛΠΕ «ένας ανταγωνιστικός, διεθνής ενεργειακός όμιλος με ηγετική θέση στη ΝΑ Ευρώπη». Πρακτικά, η διοίκηση της εταιρίας - που απολαμβάνει και την απόλυτη εμπιστοσύνη της κυβέρνησης - προσδοκά διπλασιασμό της κερδοφορίας της στο τέλος της πενταετίας 2005 - 2009 και βελτίωση της απόδοσης των απασχολούμενων κεφαλαίων πάνω από 10%. Ολα αυτά θα στηριχτούν και στα νέα στελέχη που θα προσληφθούν, κυρίως από την Ελλάδα, προφανώς με τα ...νέα δεδομένα για μείωση του εργατικού κόστους!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ