Τρίτη 31 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Αιματηρές συγκρούσεις στην Μπαϊντόα

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Τουλάχιστον 15 νεκροί, πάνω από 20 τραυματίες και κύμα εκατοντάδων προσφύγων είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων που ξέσπασαν χτες στη νοτιοδυτική πόλη της Σομαλίας, Μπαϊντόα, ανάμεσα σε αντίπαλες φατρίες πολεμάρχων - νυν βουλευτών.

Ολα ξεκίνησαν τα ξημερώματα όταν οι ένοπλοι του βουλευτή Χασάν Μοχάμεντ Νουρ Σαργκουντούτ πραγματοποίησαν επιχείρηση «ανακατάληψης» της πόλης από τις δυνάμεις του επίσης βουλευτή Μοχάμεντ Ιμπραΐμ Χαμπσαντέχ. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν, στους δρόμους της πόλης, πυρ - χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων αντιαεροπορικά πυροβόλα, όλμους, χειροβομβίδες και ρουκέτες... - με συνέπεια να καταμετριούνται και άμαχοι μεταξύ των θυμάτων.

Στις συγκρούσεις πήρε, ώρες μετά, μέρος και ένας άλλος πολέμαρχος της πόλης, ο Ααντάν Σαρανσόρ οι άνδρες του οποίου συμπαρατάχτηκαν με τις δυνάμεις του Χαμπσαντέχ. Εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων, δημιουργήθηκε κύμα εκατοντάδων αμάχων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους φοβούμενοι την επανέναρξη ακόμη πιο αιματηρών μαχών, σε μία πόλη που επιλέχθηκε ως έδρα της («εκλεγμένης» στην Κένια) κυβέρνησης του Σομαλού Προέδρου Αμπντουλαχί Γιουσούφ σαν πιο ασφαλής (σε σχέση με την πρωτεύουσα, Μογκαντίσου)...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ