Τρίτη 7 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Εκλογικό «μήνυμα» διά μέσου «Χεζμπολάχ»

Απόλυτη κυρίαρχος στις εκλογές στο νότιο Λίβανο αναδείχτηκε η «Χεζμπολάχ» και οι σύμμαχοί της

Πανηγυρισμοί μετά την επιτυχία της «Χεζμπολάχ»

Associated Press

Πανηγυρισμοί μετά την επιτυχία της «Χεζμπολάχ»
ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Σάρωσε τις ψήφους αλλά και τις έδρες του νοτίου Λιβάνου, η συμμαχία των σιιτικών φιλοσυριακών κινημάτων «Χεζμπολάχ» και «Αμάλ» κατά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στο Λίβανο. Η επικράτηση της «Χεζμπολάχ» και των συμμάχων της, με βάση τα επίσημα αποτελέσματα, είναι ολοκληρωτική ενώ αναμένονται οι δύο τελευταίοι γύροι τις επόμενες Κυριακές. Τη δυσαρέσκειά τους δεν έκρυψαν ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το Ισραήλ, που δεν παρέλειψαν, παρά τα λογύδρια περί «ελεύθερων εκλογών», να παρέμβουν και πάλι στα εσωτερικά του Λιβάνου ζητώντας τον αφοπλισμό της «Χεζμπολάχ».

Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των ψήφων συγκέντρωσε η συμμαχία των «Χεζμπολάχ» - «Αμάλ» στις εκλογές της Κυριακής. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου, Χασάν Σαμπέχ, από τις 23 έδρες που αναλογούν στην εκλογική περιφέρεια του νοτίου Λιβάνου, η συμμαχία κέρδισε και τις 14 που προορίζονται για το σιιτικό πληθυσμό. Τις υπόλοιπες 9 κέρδισαν 5 Χριστιανοί (2 Ελληνοκαθολικοί, 1 Ελληνορθόδοξος, 2 Μαρωνίτες), 3 Σουνίτες και 1 Δρούζος, όλοι σύμμαχοι της «Χεζμπολάχ» που συμφωνούν με τις φιλοσυριακές της θέσεις. Το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 45%.

Πολύ πριν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, η νίκη της «Χεζμπολάχ» ήταν βέβαιη. Εκατοντάδες οπαδοί και μέλη της ξεχύθηκαν στους δρόμους τόσο των πόλεων του νοτίου Λιβάνου όσο και της κεντρικής Βηρυτού και πανηγύρισαν τη νίκη. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο δεύτερος στην ιεραρχία της «Χεζμπολάχ», Σεΐκ Νάιμ Κάσεμ, τόνισε ότι «στόχος μας είναι η υπεράσπιση του Λιβάνου και όχι η υπεράσπιση των όπλων μας. Εφόσον, όμως, για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας χρειάζονται και όπλα, τότε θα τα κρατήσουμε».

Λιβανέζοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι ψηφοφόροι δεν είναι απαραίτητο πως συμφωνούν με τη «Χεζμπολάχ» αλλά θέλησαν με την ψήφο τους να δώσουν σαφές μήνυμα κυρίως προς μερίδα της αντισυριακής αντιπολίτευσης αλλά και προς τις ΗΠΑ ότι «δεν επιθυμούν και δε θα επιτρέψουν τον αφοπλισμό της οργάνωσης που φιγουράρει πρώτη στα μάτια τους όσον αφορά στην αντίσταση απέναντι στην ισραηλινή κατοχή». Κατά πολλούς ήταν, επίσης, μήνυμα κατά οποιασδήποτε ξένης παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας.

Επιμένουν παρεμβατικά ΗΠΑ - Ισραήλ

Το «μήνυμα», πάντως, δεν «ελήφθη» ούτε στο Τελ Αβίβ, ούτε στην Ουάσιγκτον. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την εκλογική επικράτηση «μιας πάνοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης» ζητώντας τον αφοπλισμό της. Ανάλογο αίτημα και παρόμοιους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Λέλαν, ασχέτως βέβαια αν υπεραμύνθηκε «των ελεύθερων λιβανικών εκλογών» (προφανώς όταν τα αποτελέσματά τους συνάδουν με τις αμερικανικές επιθυμίες).

Η εκλογική διαδικασία στο Λίβανο θα ολοκληρωθεί στις 19 Ιούνη. Την επόμενη Κυριακή ψηφίζουν οι κάτοικοι των ανατολικών και κεντρικών περιοχών του Λιβάνου, όπου κυριαρχεί το μαρωνίτικο στοιχείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ