Τρίτη 7 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
«Ο ιμπεριαλισμός πρέπει να νικηθεί»

Από την πρόσφατη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στην Αβάνα

Associated Press

Από την πρόσφατη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στην Αβάνα
Να ξεσκεπαστούν όλα τα ψέματα, τα εγκλήματα και ο κυνισμός των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσε ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Συνάντησης «Ενάντια στην Τρομοκρατία, για την αλήθεια και για τη δικαιοσύνη» που έλαβε χώρα στην Αβάνα στις 2 και 3 Ιούνη, με την παρουσία περισσοτέρων των 680 εκπροσώπων και ηγετών πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων, διανοουμένων, καλλιτεχνών και συνδικαλιστών. Ανάμεσα σε αυτούς, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Χοσέ Βινσέντε Ράνχελ, ο πρώην Πρόεδρος της Νικαράγουας και ηγέτης των «Σαντινίστας», Ντανιέλ Ορτέγκα, ο ηγέτης του Μετώπου «Φαραμπούντο Μαρτί» του Ελ Σαλβαδόρ, Σαφίκ Χαντάλ,, ο ΓΓ του ΚΚ Πορτογαλίας, Τζερόνιμο ντε Σόουζα, η Εμπε ντε Μποναφίνι επικεφαλής των Μητέρων της Πλατείας Μάη της Αργεντινής, ο ΥΠΕΞ της Κούβας Φελίπε Πέρες Ρόκε και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρικάρντο Αλαρκόν, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης εκ μέρους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και φυσικά εκατοντάδες άλλοι.

«Εάν θέλεις να εξαλείψεις την τρομοκρατία, δε φτάνει μόνο να την καταδικάζεις, αλλά πρέπει να εξαλείψεις όλες αυτές τις ιδέες, οι οποίες συνδέονται με το νεοναζισμό», τόνισε εμφατικά εν συνεχεία ο Φιντέλ Κάστρο και πρόσθεσε πολύ χαρακτηριστικά ότι «νομίζω ότι όλα τα εγκλήματα που έχουν λάβει χώρα πρέπει να εκτεθούν, να τα γνωρίσει η υφήλιος, ώστε να αποφύγουμε μία επανάληψη των συνθηκών με τις οποίες ευδοκιμούν τέτοιες ιδέες και μέθοδοι. Γιατί απλά πρέπει να εξαλειφθούν, όπως τα σάπια φρούτα ή οι πρωταγωνιστές αυτού του συστήματος».

Ανέφερε, επίσης, ότι «προκειμένου να αποφευχθεί μια επανάληψη, δεν πρέπει να επιτραπεί στους ηθικούς αυτουργούς να κυριαρχήσουν στον κόσμο, ή να κατέχουν τόση εξουσία όση έχουν σήμερα», και κατέληξε: «Ο ιμπεριαλισμός πρέπει να κατασταλεί. Και πρέπει να νικηθεί στον πόλεμο των ιδεών. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι αντικειμενικές συνθήκες υφίστανται»...

Κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνάντησης στην Αβάνα, η υπόθεση του εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες, όπως ήταν φυσικό, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων - τη Δευτέρα 13 Ιούνη, ημερομηνία έναρξης της δίκης του, δεκάδες αμερικανικές οργανώσεις έχουν διοργανώσει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Ελ Πάσο του Τέξας, όπου κρατείται με κύριο αίτημα την έκδοσή του στη Βενεζουέλα, ώστε να δικαστεί για την ανατίναξη του αεροσκάφους των Κουβανικών Αερογραμμών το 1976.

Ποσάδα Καρίλες, Μπος, επιχείρηση «Κόνδωρ»

Εξάλλου, ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες μαζί με τον «δόκτορα θάνατο» Ορλάντο Μπος, είναι από τα εξέχοντα μέλη της «μαφίας του Μαϊάμι» και έχουν διαπράξει, σε συνεργασία με τη CIA, αλλά και πραγματικές οργανώσεις της μαφίας, δεκάδες επιθέσεις... Σύμφωνα με τον δρ. Μανουέλ Εβία, επικεφαλής του Αρχείου Ιστορίας Ασφάλειας της Κούβας, αλλά και την συγγραφέα και δημοσιογράφο από τη Βενεζουέλα, Αλίσια Ερέρα, οι «τρομοκράτες που οργανώθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από τη CIA για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις ενάντια στην Κούβα ποτέ δε δίστασαν. Ούτε όταν επρόκειτο για απώλεια ζωών ακόμη και στο ίδιο το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δρ. Εβία από τις 560 «γνωστές τρομοκρατικές επιθέσεις» που έλαβαν χώρα από το 1959, χρονιά νίκης της Κουβανικής Επανάστασης έως και το 1998, οι 296 έγιναν στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών! Ενώ, το σύνολο των ενεργειών ενάντια στην Κούβα περιλαμβάνει 69 αεροπειρατείες, 50 βομβαρδισμούς, 110 βομβιστικές επιθέσεις, 950 ενέργειες, με στόχο την πρόκληση προβοκάτσιας ή θερμού επεισοδίου με τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες, και φυσικά όλες αυτές οι ενέργειες συμβάδιζαν με το βιολογικό και τον οικονομικό πόλεμο, που στόχο είχε ακόμη και τη φυσική εξόντωση του κουβανικού πληθυσμού. Τέλος, ο δρ. Εβία, τόνισε ότι εκτός των θυμάτων στην Κούβα, η «Μαφία του Μαϊάμι» με τις επιθέσεις της έχει προκαλέσει το θάνατο 37 ανθρώπων στο Μεξικό, 33 στο Πουέρτο Ρίκο, 25 στον Καναδά, 17 στο Περού, 15 στις Μπαχάμες, 9 στην Τζαμάικα, 5 στην Αργεντινή και αλλού.

Από την πλευρά της, η Αλίσια Ερέρα, αλλά και ο Κολομβιανός δημοσιογράφος Ερνάντο Κάλβο Οσπίνα - συγγραφέας και του βιβλίου για το Μπακάρντι και τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει στην Κούβα - λεπτομερώς ξετύλιξαν όλη την υπόθεση της ανατίναξης του κουβανικού αεροσκάφους το 1976 και απέδειξαν όχι μόνο την αυτουργία του Καρίλες και του Μπος αλλά και από τον ποιον ουσιαστικά ελάμβαναν διαταγές. Εξάλλου, τα δύο αυτά πρόσωπα συνδέονται και με τη δολοφονία του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Χιλής Ορλάντο Λετελιέ και του συνεργάτη του Ρόνι Μόφιτ, στην αμερικανική πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, το Σεπτέμβρη του 1976, με τη δολοφονία του αρχιεπισκόπου του Ελ Σαλβαδόρ Χουάν Αρνούλφο Ρομέρο, ακόμη και με τη δολοφονία του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι.

Τέλος, μεγάλο μέρος της συνάντησης απασχόλησε και η επιχείρηση «Κόνδωρ», που έλαβε χώρα στη Λατινική Αμερική αλλά και στην Ευρώπη, κατά τη δεκαετία του '70 και '80, όπου κομμουνιστές, προοδευτικοί με διαταγές εξοντώθηκαν σε πολλές πόλεις της υφηλίου. Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Χοσέ Βινσέντε Ράνχελ, σε ομιλία του, λίγο πριν το κλείσιμο της διήμερης Συνάντησης, τόνισε ότι σε μια σύγχρονη μορφή της επιχείρησης «Κόνδωρ» τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση της Βενεζουέλας, αποκαλύπτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν σειρά σχεδίων δολοφονίας του Προέδρου Ούγο Τσάβες Φρίας - του οποίου η ζωή κρέμεται σε μία κλωστή όπως τόνισε - και ηγετικών στελεχών της «μπολιβαριανής διαδικασίας», αλλά κατέληξε: «Είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός της Βενεζουέλας, όπως ο κουβανικός λαός, θα αντιμετωπίσει και θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε επιθετική ιμπεριαλιστική ενέργεια και θα εξακολουθήσει σθεναρά να ζητά την έκδοση του Ποσάδα Καρίλες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ