Τρίτη 7 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ - ΟΗΕ
«Σκηνικό» καθορισμού του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Τους επόμενους μήνες» (ερχόμενο φθινόπωρο...) «θα κριθεί εάν θα αρχίσει η διαδικασία για τον καθορισμό του στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε χτες η αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ, Λουίζ Φρεσέτ στο τέλος των συναντήσεων που είχε στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, με τον «πρόεδρο» Ιμπραήμ Ρουγκόβα και τον «πρωθυπουργό» Μπαϊράμ Κοσούμι. Η ίδια πρόσθεσε πως το ζήτημα θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση εφόσον τελικώς κριθεί πως η διοίκηση του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο εφαρμόζει τα κριτήρια περί «ανθρωπίνων, μειονοτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων». Ωστόσο, προϊδέασε για το (όπως φαίνεται μάλλον...«θετικό») αποτέλεσμα της εκτίμησης περί των κριτηρίων «προόδου» στο Κοσσυφοπέδιο, που ανέλαβε να κάνει ο διορισθείς (την περασμένη Παρασκευή απ' τον γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν) πρέσβης της Νορβηγίας... στο ΝΑΤΟ, Κάι Εϊντε! Οπως είπε η Φρεσέτ «βεβαίως και ελπίζουμε» πως (η εκτίμηση περί εφαρμογής των κριτηρίων θα είναι θετική) «θα ανοίξει για το Κοσσυφοπέδιο το δρόμο για τον καθορισμό του στάτους κβο»...

Το ΔΠΔ υπέρ της αποφυλάκισης του Χαραντινάι...

Το στημένο παιχνίδι για τον προσχεδιασμένο καθορισμό (ενός αποσταθεροποιητικού) στάτους κβο στο Κοσσυφοπέδιο, συμπληρώθηκε χτες και από την ανακοίνωση εκπροσώπου της Γενικής Εισαγγελίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, πως το Δικαστήριο της Χάγης «ενέκρινε πρόταση» για την υπό «όρους» αποφυλάκιση του (κατηγορούμενου για εγκλήματα εις βάρος των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, πρώην «πρωθυπουργού» στο Κοσσυφοπέδιο), Ράμους Χαραντινάι (ενδέχεται να δρομολογηθεί εντός 24ωρου, εκτός και εάν ασκηθεί έφεση)!

Το αιτιολογικό της απόφασης δε δόθηκε... Ομως, η εξέλιξη είχε προαναγγελθεί υπό τη μορφή «πρότασης» διάφορων Δυτικών πρώην αξιωματούχων που επιχειρηματολογούσαν για την «ανάγκη» απελευθέρωσης του Χαραντινάι, επειδή τάχα η παρουσία του στο Κοσσυφοπέδιο θα παίξει, υπό την παρούσα κρίσιμη φάση, «ρόλο εγγυητή της σταθερότητας»... (Περιττό να πούμε πως η πρόταση του ΔΠΔ για απελευθέρωση του Χαραντινάι είναι κραυγαλέα περίπτωση μεροληψίας εις βάρος του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που ταλαιπωρείται εδώ και χρόνια απ' τις άσχημες συνθήκες κράτησης, χρόνιες ασθένειες, ενώ δίνει παράλληλα - υπό άνισους όρους - μάχη στο στημένο «δικαστήριο»...).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ