Τετάρτη 8 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εντείνονται τα φορο-γιουρούσια

Με τα πρόσθετα χαράτσια σε βάρος των ΕΒΕ και την υπερφορόλογηση των λαϊκών εισοδημάτων, η κυβέρνηση ανεβάζει στο 11% (από 7,8% που ήταν) το ποσοστό αύξησης των εσόδων

Στην υλοποίηση των αποφάσεών της να εντείνει τη φοροαφαίμαξη σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων και των ΕΒΕ προχωρά η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αναπληρώσει τις προκλητικές φοροελαφρύνσεις σε όφελος των ισχυρών. Στο πλαίσιο αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δίνει εντολές στις Εφορίες να επεκτείνουν τα φορολογικά γιουρούσια και να στρέψουν την προσοχή τους σε ειδικές περιπτώσεις, από τις οποίες ελπίζουν ότι θα μαζέψουν πρόσθετα έσοδα.

Στόχος τους για το 2005 είναι η αύξηση του συνόλου των φορολογικών εσόδων σε πάνω από 11%, με την υπερφορολόγηση των οικονομικά ασθενέστερων, σε μια περίοδο που το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει τις νέες φοροελαφρύνσεις και ταυτόχρονα βρίσκεται στο απυρόβλητο του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Σημειώνεται, πως ο στόχος για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, που είχε θέσει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2005 που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβρη, ήταν 7,8%. Ετσι, από υπερδιπλάσιο του πληθωρισμού που ήταν αρχικά το ποσοστό αύξησης των φορολογικών εσόδων, με τη νέα αναπροσαρμογή, γίνεται υπερτριπλάσιο!

Σε συνέχεια των προφορικών εντολών που δόθηκαν από τον υφυπουργό Αδ. Ρεγκούζα, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε ειδική εγκύκλιο στις Εφορίες για την «εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων» στην οποία αναφέρονται τα παρακάτω:

  • Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στις «εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις» των ετών 1998-1999, οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του 2005.
  • Σε κάθε ΔΟΥ να συγκροτηθούν τουλάχιστον δύο συνεργεία ελέγχου σε καθημερινή βάση, ακόμη και σε μη εργάσιμες μέρες.
  • Σε περίπτωση «μη απόδοσης ή ανακριβούς απόδοσης» του ΦΠΑ οι επαγγελματίες θα έχουν 4ημέρη προθεσμία για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης με τις ισχύουσες προσαυξήσεις.
  • Η στελέχωση των τμημάτων ελέγχου των Εφοριών να γίνει «εκ των πλέον εμπείρων υπαλλήλων», στους οποίους «δε θα ανατίθενται άλλα καθήκοντα».
Ο Γ. Αλογοσκούφης

Στην «ύπαρξη προβλημάτων στον τρόπο λειτουργίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών» έκανε λόγο από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκονταν χτες και ο υπουργός Οικονομικών. Ο Γ. Αλογοσκούφης πήρε μέρος στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, όπου και ενημέρωσε, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ, «για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία, ειδικότερα δε στον τραπεζικό τομέα και τον τομέα των τηλεπικοινωνιών». Οπως καταλαβαίνει ο καθένας, η ελληνική κυβέρνηση άρχισε ήδη να κομπάζει στο κονκλάβιο της ΕΕ για την αντιλαϊκή επίθεση που έχει εξαπολύσει ενάντια στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ