Τρίτη 14 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Καταστήματα στη θέση παιδικών σταθμών

Αν και ο δήμος διαθέτει χώρο όπου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν δύο νέοι παιδικοί σταθμοί, εντούτοις τον ενοικιάζει σε καταστήματα. Το θέμα έφερε στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» Σπύρος Χαλβατζής

Οξυμένα εμφανίζονται τα προβλήματα στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας (ΔΒΑ) και τους Παιδικούς Σταθμούς που τώρα έχουν περιέλθει στο δήμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και ο δήμος διαθέτει χώρο όπου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τουλάχιστον δύο νέοι παιδικοί σταθμοί, εντούτοις τον ενοικιάζει σε... καταστήματα. Και αυτό την ίδια στιγμή που είναι απαραίτητη η άμεση κατασκευή 10 νέων παιδικών σταθμών για να ικανοποιηθούν πάνω από 1.000 αιτήσεις που δεν ικανοποιούνται κάθε χρόνο! Μάλιστα, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΔΒΑ, αν και τα χρήματα του ενοικίου θα έπρεπε να πήγαιναν στο Βρεφοκομείο, εντούτοις είναι... άγνωστο πού ακριβώς πάνε.

Το θέμα έφερε στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής. Οπως τόνισε, το κτίριο της οδού Σεβαστουπόλεως (Χριστοδουλάκειο), στους Αμπελόκηπους, δόθηκε με διαθήκη στο δήμο, προκειμένου να λειτουργήσουν Παιδικοί Σταθμοί. Αν και στον πρώτο όροφο του κτιρίου λειτουργούν Παιδικοί Σταθμοί, το ισόγειο ενοικιάζεται σε 1 κατάστημα. «Από την άλλη πλευρά - συνέχισε - ο δήμος ενοικιάζει μία σειρά από κτίρια για παιδικούς σταθμούς ή αποκλείει παιδιά ακριβώς γιατί δεν έχει χώρους. Το θέμα προέκυψε διότι η διεύθυνση του Βρεφοκομείου εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει εκ νέου τα μαγειρεία των παιδικών σταθμών στο κτίριο αυτό. Η "Συμπαράταξη" ζήτησε ο χώρος που σήμερα ενοικιάζεται σε καταστήματα να δοθεί για επέκταση του χώρου των μαγειρείων και για τη δημιουργία νέου ή νέων παιδικών σταθμών».

Οπως παραδέχτηκε και η Ηρα Βαλσαμάκη, πρόεδρος του ΔΒΑ, τα προβλήματα είναι τεράστια. Και αυτό όχι μόνο γιατί η παραγωγή μερίδων φαγητού από τα υπάρχοντα μαγειρεία (βρίσκονται σε άλλο κτίριο) είναι ελάχιστη σε σχέση με τις ανάγκες (1.200 αντί για 6.200), αλλά και διότι «δεν έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε την υπάρχουσα ζήτηση», ενώ τόνισε πως «υπ' αριθμόν ένα ανάγκη είναι η δέσμευση χώρων για την κατασκευή νέων παιδικών σταθμών».

Απαντώντας στο ζήτημα των καταστημάτων που ενοικιάζει ο δήμος, η Η. Βαλσαμάκη είπε πως ο χώρος είναι κληροδότημα και πως τα λεφτά θα έπρεπε να πηγαίνουν στο ΔΒΑ. Ωστόσο, όπως η ίδια είπε, είναι άγνωστο πού ακριβώς πηγαίνουν τα χρήματα! Από την άλλη, βεβαίωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι μόλις εξακριβώσει πόσα και πού πάνε τα χρήματα που παίρνει ο δήμος από την ενοικίαση των καταστημάτων θα ενημερώσει το Συμβούλιο.

Η «Συμπαράταξη» από την πλευρά της, όπως τόνισε και ο Σπ. Χαλβατζής, επιμένει στην ανάγκη να προχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων στην απαλλοτρίωση χώρων και στην κατασκευή νέων παιδικών σταθμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ