Τετάρτη 15 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΡΤΟΠΟΙΟΥΣ
Ψήφος αλλαγής του σκηνικού

Μιλά στο «Ρ» ο Απ. Ντίστας, επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Αρτοποιών Λάρισας. Αύριο Πέμπτη οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων οργάνων στις Συντεχνίες Αρτοποιών

Eurokinissi

Για τα προβλήματα του κλάδου και τα αιτήματα των αρτοποιών μιλάει στο «Ρ» ο Απ. Ντίστας, επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας (μέλος της ΔΗΚΕΒΕ), που παίρνει μέρος στις αρχαιρεσίες για τη Συντεχνία στο νομό Λάρισας, τονίζοντας: «Οι αρτοποιοί πρέπει να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους και ν' αλλάξουν το σκηνικό που έχει στηθεί στον κλάδο μας». Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Πανελλήνια Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι η παράταξη που τη διοικεί ασχολείται με το ποιος θ' αναλάβει την προεδρία κι αυτή η διαμάχη αποβαίνει σε βάρος των αρτοποιών.

«Εκτιμούμε - σημειώνει - ότι η Ομοσπονδία, αν ήταν ενωμένη σαν μια γροθιά, μπορούσε να διεκδικήσει αυτά που μας ανήκουν» κι επισημαίνει ότι η διοίκησή της αντί ν' αντιδράσει όπως θα έπρεπε, στην ουσία αποδέχτηκε τις αυξήσεις στο ΦΠΑ, στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες - χωρίς, βεβαίως, να έχει τη συγκατάθεση των αρτοποιών - υποστηρίζοντας ότι θα τις απορροφήσουν οι αρτοποιοί.

Ας τα λάβουν αυτά υπόψη οι συνάδελφοι όταν θα πάνε να ψηφίσουν κι ας μας στηρίξουν στις εκλογές, αφού η ενίσχυση της παράταξής μας θ' αποβεί προς όφελός τους».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη Συντεχνία Αρτοποιών Λάρισας ο Απ. Ντίστας σημειώνει ότι η ίδια παράταξη διοικεί από το 1992 και επισημαίνει: «Χωρίς να θέλω να μηδενίσω το έργο της, υποστηρίζω ότι δε διεκδίκησε τα συμφέροντα του κλάδου. Το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής της ήταν να γίνουν χωροφύλακες, κυνηγώντας συναδέλφους. Για μας δεν είναι αυτός ο ρόλος των συνδικαλιστών. Χρέος τους είναι να συγκρούονται με πολιτικές που θίγουν τα συμφέροντα του κλάδου». Και συνεχίζει: «Η διοίκηση της Συντεχνίας επέτρεψε στα μεγάλα τραστ, να πωλούν εκατομμύρια είδη και να παίρνουν το μεροκάματο των αρτοποιών. Η κατεψυγμένη ζύμη έχει εμφανιστεί από 1995 και τότε, η διοικούσα παράταξη μ' επικεφαλής τον κ. Μούσιο μας έλεγαν ότι ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ, επειδή δεν έχει πολιτική βούληση. Τώρα έρχονται και μιλούν για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οδηγώντας του αρτοποιούς στο στόμα του λύκου».

Υπογραμμίζοντας ότι η Αγωνιστική Συνεργασία θ' αγωνιστεί για το δικαίωμα των αρτοποιών σε φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης και θυμίζοντας ότι με τους αγώνες της παράταξης επιτεύχθηκε η επιστροφή του ΦΠΑ, ο Απ. Ντίστας, αναφέρει: «Θα παλέψουμε για σταθερό φορολογικό σύστημα, για εξάλειψη των προστίμων του ΙΚΑ, για μια δίκαιη ρύθμιση των χρεών στο ΤΕΒΕ, για δικαίωμα όλων των αρτοποιών στο επικουρικό, αναλόγως με τα χρόνια δουλιάς και χρήματα που έδωσε ο καθένας, για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων που αφορούν στην υγεία, στην πρόνοια, στην παιδεία, στον πολιτισμό». Τέλος, ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Αρτοποιών Λάρισας σημειώνει ότι «η παράταξή μας θα φέρει προς συζήτηση στην Ομοσπονδία τη δημιουργία συνεταιριστικών ομάδων παραγωγής, με τη συμμετοχή όλων των αρτοποιών σε κάθε νομό, για να μπορούν να παραμείνουν στο χώρο οι μικροί αρτοποιοί, που απειλούνται από τα μεγάλα τραστ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ