Τετάρτη 15 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Από το κακό στο χειρότερο...

Αυξήθηκε, σε σχέση με το 2004, ο αριθμός των νοικοκυριών που προβλέπουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

Σε ανασφάλεια και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης μετατράπηκαν οι υποσχέσεις της ΝΔ για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των εργαζομένων και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών. Για την καθημερινότητα του πολίτη - που είδε την κυβέρνηση να αλλάζει όχι όμως και τις πολιτικές, που κάνουν τη ζωή του όλο και πιο δύσκολη - ισχύει το «κάθε πέρσι και καλύτερα». Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία έρευνας της εταιρίας ICAP, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζουν να ερίζουν μεταξύ τους για το ποιος από τους δύο είναι ο καλύτερος διαχειριστής της μιζέριας...

Σύμφωνα με την έρευνα της ICAP, που κατέγραψε τις προσδοκίες των νοικοκυριών στην Ελλάδα στο διάστημα 18 του Μάρτη έως 12 του Απρίλη σε δείγμα 602 νοικοκυριών του αστικού χώρου, προκύπτουν - μεταξύ άλλων - τα εξής:

Πρώτον, ότι υπήρξε επιδείνωση των προσδοκιών των νοικοκυριών για τη μεταβολή της οικονομικής τους κατάστασης το 2005, ενώ χειρότερος είναι και ο απολογισμός τους για το 2004 τόσο σε σχέση με τις περσινές τους προσδοκίες όσο και σε σχέση με αυτές του 2003. Η επιδείνωση τόσο των προσδοκιών, όσο και της απολογιστικής εκτίμησης - σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας - «αντιστρέφει το κλίμα βελτίωσης το οποίο είχε καταγραφεί από την περυσινή έρευνα».

Αναφορικά με τις προσδοκίες για το 2005, η ICAP διαπιστώνει πως το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης διαμορφώθηκε στο 57,5% (από 30,7% πέρσι). Αντίθετα, το ποσοστό των νοικοκυριών που αναμένουν βελτίωση έπεσε απότομα στο 9,6% (από 20,5% πέρσι), ενώ το 25,9% των νοικοκυριών θεωρεί πως η οικονομική του κατάσταση θα μείνει στάσιμη. Ενας από τους βασικότερους λόγους που κάνει τους 6 στους 10 Ελληνες να προβλέπουν φέτος παραπέρα επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης είναι οι - όχι αδικαιολόγητοι - φόβοι για νέα άνοδο του κόστους ζωής.

Δεύτερον, όσον αφορά στις εκτιμήσεις για το 2004 - πώς δηλαδή αποτιμούν φέτος την πορεία των οικονομικών τους τη χρονιά που πέρασε - το 58% των νοικοκυριών έκρινε ότι υπήρξε επιδείνωση και μόλις 10% θεώρησαν ότι υπήρξε βελτίωση της οικονομικής τους θέσης. Σημειώνεται πως στην περσινή έρευνα (έγινε αμέσως μετά τις εκλογές της 7ης του Μάρτη και τη νίκη της ΝΔ) «είχε υπάρξει αύξηση της αισιοδοξίας για το 2004», τόσο λόγω των υποσχέσεων της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης Καραμανλή όσο και των αυξημένων προσδοκιών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κλπ. Οι προσδοκίες αυτές - όπως μαρτυρά και η εμπειρία του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ - δεν επαληθεύτηκαν. Και πέρσι, η σημαντικότερη αιτία, που επικαλέστηκαν τα νοικοκυριά ότι συνέβαλε στην επιδείνωση των οικονομικών τους, ήταν η άνοδος του κόστους διαβίωσης.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, προκύπτει ότι:

  • Φέτος τα 7 στα 10 νοικοκυριά (68,1%) αναμένουν παραπέρα σύνθλιψη των εισοδημάτων τους από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, έναντι 37,1% πέρσι
  • Τα 3 στα 10 νοικοκυριά ή το 26,8% δεν μπορούν να «ισοσκελίσουν» τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, καθώς τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα, με συνέπεια να προσφεύγουν σε τραπεζικό δανεισμό ή στην πώληση (όσοι έχουν) περιουσιακών τους στοιχείων (ακινήτων, κλπ.)
  • Μειώθηκε από 14% σε 11,3% το ποσοστό των νοικοκυριών που είχαν τη δυνατότητα να αποταμιεύουν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ