Κυριακή 19 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ψηλά τα λάβαρα του σοσιαλισμού

Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Διεθνή Συνάντηση

Από πρόσφατες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στην Αβάνα

Associated Press

Από πρόσφατες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στην Αβάνα
«Είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε μαζί σας, για να ενώσουμε τη φωνή μας με τη δική σας φωνή, ενάντια σε κάθε υπονόμευση της λαϊκής εξουσίας, να πούμε ΟΧΙ στο εγκληματικό εμπάργκο των ΗΠΑ κατά του κουβανικού λαού και να καλέσουμε τους λαούς όλων των χωρών να κινητοποιηθούν, απαιτώντας από τις κυβερνήσεις τους να το καταργήσουν στην πράξη... Είμαστε εδώ γιατί είμαστε ενάντια σε κάθε πράξη κρατικής τρομοκρατίας οργανωμένης από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, που δεν ανέχονται ο κουβανικός λαός να διαφεντεύει τον τόπο του και να χαράσσει το παρόν και το μέλλον του κόντρα στα οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων... Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να δίνει μαθήματα δημοκρατίας». Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην παρέμβασή της, που κατατέθηκε στη Διεθνή Συνάντηση.

Το πλήρες κείμενο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

Εκ μέρους του ΚΚΕ, των κομμουνιστών της Ελλάδας, του αγωνιζόμενου λαού μας και της νεολαίας μας δεχτείτε τον αγωνιστικό μας χαιρετισμό, τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον ωραίο και περήφανο αγώνα σας, να κρατήσετε τη Σοσιαλιστική Κούβα ελεύθερη, να σηκώσετε πιο ψηλά τα λάβαρα του σοσιαλισμού και των κατακτήσεών σας ενάντια σε κάθε υπονόμευση και επιβουλή!


Associated Press

Είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε μαζί σας, για να ενώσουμε τη φωνή μας με τη δική σας φωνή ενάντια σε κάθε υπονόμευση της λαϊκής εξουσίας, να πούμε ΟΧΙ στο εγκληματικό εμπάργκο των ΗΠΑ κατά του κουβανικού λαού και να καλέσουμε τους λαούς όλων των χωρών να κινητοποιηθούν, απαιτώντας από τις κυβερνήσεις τους να το καταργήσουν στην πράξη!

Είμαστε εδώ γιατί είμαστε ενάντια σε κάθε πράξη κρατικής τρομοκρατίας οργανωμένης από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, που δεν ανέχονται ο κουβανικός λαός να διαφεντεύει τον τόπο του και να χαράσσει το παρόν και το μέλλον του κόντρα στα οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα των αμερικάνικων μονοπωλίων.

Η σύλληψη στο Μαϊάμι του πράκτορα της CIA Λουίς Ποσάδα Καρίλες, που είναι αναμεμειγμένος σε επιχειρήσεις υπονόμευσης της σοσιαλιστικής Κούβας και βαρύνεται επίσης με τη βομβιστική ενέργεια κατά κουβανικού αεροσκάφους που στοίχισε τη ζωή σε 73 ανθρώπους, δείχνει πόσο δίκιο έχουν οι 5 αγωνιστές Κουβανοί σύντροφοι που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ με την κατηγορία της «κατασκοπίας» γιατί το μόνο έγκλημά τους ήταν η προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τέτοιες υπονομευτικές και εγκληματικές προσπάθειες των πρακτόρων του ιμπεριαλισμού ενάντια στον περήφανο κουβανικό λαό! Απαιτούμε για άλλη μια φορά την απελευθέρωσή τους! Αυτοί που πρέπει να λογοδοτήσουν είναι οι πραγματικοί εγκληματίες τύπου Καρίλες κι όχι αυτοί που υπερασπίζονται τη χώρα και το λαό τους από την υπονόμευση και τα σαμποτάζ!

Η υπονόμευση από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ

Ο Φ. Κάστρο στη Διεθνή Συνάντηση

Associated Press

Ο Φ. Κάστρο στη Διεθνή Συνάντηση
Η υπονομευτική δραστηριότητα των πρακτόρων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των ομάδων που καθοδηγούν με έδρα το Μαϊάμι έχουν στοιχίσει στον ηρωικό λαό της Κούβας πάνω από 3.000 νεκρούς και 2.000 ανάπηρους από την τρομοκρατική τους δράση στην Κούβα: έχουν βάλει βόμβες σε διπλωματικές αποστολές και ηλεκτρικούς σταθμούς, έχουν κάνει πολλές δολιοφθορές, έχουν αποπειραθεί να δολοφονήσουν τον σύντροφο Φιντέλ πολλές φορές, καθώς και άλλους ηγέτες της επανάστασης, έχουν φτάσει μέχρι τις ακτές της Κούβας προκαλώντας επικίνδυνα επεισόδια, έχουν εισαγάγει ιούς εξασκώντας βιολογικό πόλεμο. Το 1980 εισήγαγαν τον αιμορραγικό πυρετό. Πέθαναν 101 παιδιά. Το 1976 ανατίναξαν ένα αεροπλάνο των κουβανικών αεροπορικών γραμμών. Σκοτώθηκαν 73 άτομα, ανάμεσά τους και η εθνική ομάδα ξιφασκίας της Κούβας. Τη δεκαετία του '90 έβαλαν βόμβες σε διάφορα ξενοδοχεία της Κούβας για να πλήξουν τον τουρισμό στο νησί. Εχουν κάνει πάρα πολλές εχθρικές ενέργειες όλα αυτά τα χρόνια και αυτοί που τις χρηματοδοτούν, που τις σχεδιάζουν και τις εκτελούν κυκλοφορούν ελεύθεροι στις ΗΠΑ. Γι' αυτά τα εγκλήματα δεν έχουν ευθύνες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ; Εχουν και μάλιστα την πρώτη ευθύνη! Δεν μπορούν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και πολύ περισσότερο η σημερινή του προέδρου Μπους να μιλούν εξ ονόματος της δημοκρατίας και να θέλουν να δώσουν και μαθήματα δημοκρατίας στους λαούς και στις κυβερνήσεις που αντιστέκονται στις επεμβάσεις τους! Ποια δημοκρατία θέλει να υπερασπιστεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ; Την αυθαιρεσία του «Πατριωτικού Νόμου»; Την άρνηση ακόμα και να ανακοινωθούν τα ονόματα των συλληφθέντων, την απαγόρεψη να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους και να έχουν δικηγόρο; Πόσοι άραγε είναι οι συλληφθέντες; Κι αυτό άγνωστο, γιατί μόλις ξεπέρασαν τους 1.200 το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι σταμάτησε και την καταμέτρηση με την απίστευτη δικαιολογία πως «οι στατιστικοί αριθμοί δημιουργούν κομφούζιο»... Οι πάνω από 6.000 αυθαίρετα συλληφθέντες, που γράφει η «New York Post» στις 30/1/2002, είναι πράγματι ένας αριθμός που προκαλεί μεγάλο κομφούζιο για τις αξίες που προπαγανδίζει ότι πιστεύει και υπερασπίζεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ! Ποια δημοκρατία υπερασπίζεται ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στο κατεχόμενο Ιράκ, στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ και στο αίσχος του Γκουαντανάμο;

Υποκρισία από ΗΠΑ και ΕΕ

Οι μητέρες της «πλατείας του Μάη»

Associated Press

Οι μητέρες της «πλατείας του Μάη»
Ας σταματήσει η υποκρισία και τα δυο μέτρα και τα δυο σταθμά. Οι ΗΠΑ δεν έχουν το ανάστημα για να δίνουν μαθήματα στον υπόλοιπο κόσμο. Αρκετά υποφέρουν οι λαοί από την προσπάθεια να επιβάλουν με κάθε μέσο την κυριαρχία τους. Ας κοιτάξουν πρώτα απ' όλα το «σπίτι» τους με τα εκατομμύρια ανέργους και ανασφάλιστους, με τους ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, με την εγκληματικότητα που αγκαλιάζει και τις πολύ νέες ηλικίες και τους αντιδημοκρατικούς της νόμους.

Ας σταματήσει η υποκρισία κι από τους όψιμους δημοκράτες της ΕΕ που κρατούν επίσης εχθρική στάση απέναντι στην Κούβα και στο λαό της.

Δεν αντέχουν τη σύγκριση με ένα λαό που παρά τους αποκλεισμούς, τα σαμποτάζ και την υπονόμευση έχει τη θέληση να πει ΟΧΙ στην επιβουλή κατά της ανεξαρτησίας του και στην αφαίρεση των κατακτήσεών του.

Είμαστε εδώ γιατί ξέρουμε πως η σοσιαλιστική Κούβα σέβεται ουσιαστικά τα ανθρώπινα δικαιώματα που γι' αυτά αγωνίστηκαν και αγωνίζονται πρώτα απ' όλα οι εργαζόμενοι, όλοι οι λαοί. Είναι το εξαιρετικό και εντελώς δωρεάν σύστημα Υγείας και Παιδείας, είναι η φροντίδα - παρά τις τεράστιες δυσκολίες από τους αποκλεισμούς - να καλυφθούν όλες οι βασικές ανάγκες των εργαζόμενων, είναι ο διεθνισμός της και η αλληλεγγύη που δείχνει σε όλα τα κράτη και ειδικά τα υπό ανάπτυξη με τις αποστολές ομάδων εκπαιδευτικών και γιατρών για βοήθειά τους. Είναι η μεγάλη ανεκτίμητη προσφορά της κατά του αναλφαβητισμού με το σύστημα «Si se puede» («Ναι, μπορώ») που εφαρμόζεται εντελώς δωρεάν σε όλη τη Λατινική Αμερική και σε αρκετές χώρες της Αφρικής. Τέτοια παραδείγματα, που προσφέρει με αυτοθυσία η σοσιαλιστική Κούβα και ο λαός της, βρίσκονται στον αντίποδα του ιμπεριαλισμού, που θέλει τους λαούς υποταγμένους στο κεφάλαιο και τους ισχυρούς. Εμπνέουν για νέους αγώνες τους λαούς, οδηγούν στην αφύπνισή τους, δυναμώνουν τις αξίες της εργατικής τάξης, που είναι η ταξική αλληλεγγύη, η ταξική ενότητα, ο αγώνας για να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Και τέτοιες αξίες βρίσκονται και μέσα στις ΗΠΑ, κρατάνε από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας τους, από τους αγώνες των εργατών του Σικάγο που καθιέρωσαν το 8ωρο και την Πρωτομαγιά - Παγκόσμια Μέρα της εργατιάς, είναι το αντιπολεμικό κίνημα κατά της επέμβασης στο Βιετνάμ, είναι σ' ένα βαθμό και το σημερινό κίνημα ενάντια στον «Πατριωτικό Νόμο» και τον στραγγαλισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και το κίνημα κατά της επέμβασης στο Ιράκ και την κατοχή του. Είναι ακόμα το μήνυμα που μας άφησε ο μεγάλος Χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούδα με το «Κάντο Χενεράλ», είναι τα λόγια του μεγάλου επαναστάτη Χοσέ Μαρτί, που μας λένε ότι «πρώτος νόμος και αξία της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ο πλήρης σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Και ο λαός της Κούβας δίνει με τον αγώνα του αυτό το μεγάλο μάθημα. Τον πλήρη σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

ΖΗΤΩ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΟΥΒΑ!

PATRIA O MUERTE!

HASTA LA VICTORIA SIEMPRE!

VENCEREMOS!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ