Σάββατο 18 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΕ
Νομιμοποιούν το εργασιακό «Νταχάου»

Η κυβέρνηση κατέθεσε χτες νομοσχέδιο για την εφαρμογή της επαίσχυντης σύμβασης - πιλότου

Στη νομιμοποίηση της επαίσχυντης συμφωνίας που υπέγραψε η Διοίκηση του ΟΤΕ με τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ, για την απόλυση 6.000 εργαζομένων, την πλήρη ανατροπή των εργασιακών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, καθώς και την επιβολή εργασιακού μεσαίωνα για την επόμενη γενιά εργαζομένων στον Οργανισμό, προχωρά η κυβέρνηση.

Στο νομοσχέδιο για «Θέματα Κεφαλαιαγοράς», που κατέθεσε χτες στη Βουλή, ενέταξε προσθήκη με τον τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις προσωπικού ΟΤΕ». Το προωθούμενο αντεργατικό σχέδιο της κυβέρνησης - το οποίο είναι πανομοιότυπο με αυτό που φέρει τις υπογραφές των εκπροσώπων των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στον ΟΤΕ και το οποίο νομιμοποίησαν με τη συμμετοχή τους στο διάλογο οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ - μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Δραστική συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, μέσω του λεγόμενου προγράμματος «εθελουσίας εξόδου», που θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και στην τεράστια επιβάρυνση των ήδη προβληματικών ασφαλιστικών ταμείων Κύριας Σύνταξης (ΤΑΠ - ΟΤΕ) και Αρωγής (επικουρική σύνταξη και εφάπαξ).
  • Το πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου» χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά περίπου 1.000 εργαζόμενους, οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα άμεσης λήψης σύνταξης μέσα στο 2005. Το δεύτερο αφορά περίπου 5.200 άτομα, που δε θεμελιώνουν δικαίωμα λήψης σύνταξης μέσα στο 2005 και γι' αυτό προβλέπεται η αναγνώριση πλασματικού χρόνου υπηρεσίας έως και οκτώ χρόνια, ώστε να συμπληρώσουν τα χρόνια που απαιτούνται για τη θεμελίωση. Γι' αυτήν την κατηγορία, ο ΟΤΕ αναλαμβάνει να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη) στο ΤΑΠ ΟΤΕ και στο Ταμείο Αρωγής, αλλά μόνον έως το χρόνο θεμελίωσης και όχι έως το χρόνο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης.
  • Η δαπάνη που θα προκύψει για κάθε αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης για το σύνολο των εισφορών εργαζομένων και εργοδότη, καθώς και το αντίστοιχο ποσό που θα προκύπτει από τις συντάξεις που θα χορηγήσει το ΤΑΠ ΟΤΕ, βαρύνουν τον ΟΤΕ και το ελληνικό Δημόσιο, η συνεισφορά του οποίου «συνίσταται στην υποχρέωση εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης άνευ ανταλλάγματος στο ΤΑΠ ΟΤΕ, μετοχών που αντιστοιχούν στο 4% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ».
  • Το σύνολο των εισφορών των εργαζομένων για κάθε αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης στον κλάδο αρωγής του Ταμείου Αρωγής βαρύνει τον ΟΤΕ. Η δαπάνη που θα προκύψει για την άμεση καταβολή των χορηγιών θα καλυφθεί με μακροχρόνιο δάνειο του ΟΤΕ στο εν λόγω Ταμείο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το επιπλέον ποσό που καλείται να καταβάλει το ΤΑΠ ΟΤΕ σε συντάξεις ανέρχεται σε 800.000.000 ευρώ. Με δεδομένη - και όχι εξασφαλισμένη - την κάλυψη μόνο του 4% της δαπάνης από το κράτος (περίπου 280 εκατ. ευρώ) προκαλείται έλλειμμα πάνω από 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν το σύνολο των εργαζομένων στο ΙΚΑ, αφού ο σχεδιασμός προβλέπει την ένταξη του ΤΑΠ ΟΤΕ στο Ιδρυμα.

Εξίσου μεγάλη επιβάρυνση προκαλείται και στους κλάδους Εφάπαξ Χορηγίας και Επικουρικής Σύνταξης του Ταμείου Αρωγής. Η άμεση επιβάρυνση για το Εφάπαξ, το οποίο δε διαθέτει αποθεματικά και χρηματοδοτείται μόνον από τις εισφορές των εργαζομένων, εκτιμάται σε 200.000.000 ευρώ. Και ο δανεισμός από τον ΟΤΕ υποθηκεύει το μέλλον του, ανοίγοντας το δρόμο για ενσωμάτωση στο ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης, που θα λειτουργεί με καθαρά κεφαλαιοποιητικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, συνολικά τα ασφαλιστικά ταμεία θα επιβαρυνθούν κατά 1.125.000.000 ευρώ από τα προγράμματα «εθελουσίας εξόδου». Οσο για τις εισφορές που δεσμεύεται ότι θα καταβάλει ο ΟΤΕ, η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι από προηγούμενα ανάλογα συμφωνημένα προγράμματα απολύσεων (από το 1996 έως το 2002), ο Οργανισμός ακόμα οφείλει στο ΤΑΠ ΟΤΕ, περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.

Κυρίαρχο ζήτημα παραμένει ωστόσο ότι, με την υπογραφή της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας στην Ομοσπονδία του κλάδου, ανοίγει ο δρόμος για την παραπέρα γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας στον ΟΤΕ και την επέκτασή τους στις υπόλοιπες πρώην ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτός ήταν και ο στρατηγικός στόχος του κεφαλαίου, των πολιτικών και συνδικαλιστικών του δυνάμεων, που πέτυχαν τελικά ανεμπόδιστα να περάσουν την κατάπτυστη σύμβαση, την οποία χτες νομιμοποίησε και επίσημα η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο επικυρώνει το χτύπημα στη σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, έτσι ώστε η εργοδοσία να επιβάλει ακόμα χειρότερες συνθήκες εργασίας, για να αποκομίζει περισσότερα κέρδη.

Και οι χθεσινές εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ πρέπει να σκεφτούν καλά αν θα κάνουν χρήση της λεγόμενης «εθελούσιας εξόδου» και θα υποθηκεύσουν έτσι το μέλλον χιλιάδων μελλοντικών συναδέλφων τους στον Οργανισμό. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι δυνάμεις της ΕΣΚ ΟΤΕ παλεύουν για την αγωνιστική ακύρωση της επαίσχυντης συμφωνίας, που κάνει ακόμα πιο φθηνή την εργατική δύναμη, αποφέρει ακόμα περισσότερα κέρδη στους ιδιώτες - μετόχους του ΟΤΕ και ανοίγει το δρόμο, ώστε οι αντεργατικές «ρυθμίσεις» να αποτελέσουν πιλότο για ανάλογους σχεδιασμούς στον ευρύτερο δημόσιο και πρώην δημόσιο τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ