Πέμπτη 23 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΑΤΕΡΙΝΗ - ΚΙΛΚΙΣ
Ανύπαρκτη η υποδομή και η φοιτητική μέριμνα

Σοβαρές ελλείψεις στα παραρτήματα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Από παλαιότερη κινητοποίηση σπουδαστών
Από παλαιότερη κινητοποίηση σπουδαστών
Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας δημιουργεί όξυνση και στα σοβαρά χρονίζοντα προβλήματα υποδομής. Το πάγιο αίτημα για αύξηση του ποσοστού του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία στο 15% είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Οι σοβαρές ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής, κτιριακών εγκαταστάσεων, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία και επιβαρύνουν την εργατική λαϊκή οικογένεια ακόμα περισσότερο με έξοδα που θα έπρεπε να καλύπτονται από το κράτος, με δεδομένο ότι η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό, είναι «δικαίωμα» και όχι «ευκαιρία». Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των δύο παραρτημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε Κατερίνη και Κιλκίς, με πρωτοφανή εμπλοκή, άμεση και έμμεση, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ΟΑΕΔ και της Εκκλησίας σε κτιριακά ζητήματα των παραρτημάτων αυτών.

Ο Δήμος Κατερίνης ανέλαβε να φτιάξει ΤΕΙ!

Το παράρτημα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ΤΕΙΘ) στην Κατερίνη, Τμήμα «Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων», λειτουργεί σε ένα τμήμα του κτιρίου των ΤΕΕ Κατερίνης, που παραχώρησε και διαμόρφωσε ο Δήμος Κατερίνης. Στεγάζεται σε 4 αίθουσες και 1 εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Δεν έχει λέσχη φαγητού, φοιτητικές εστίες, η μεταφορά με τα λεωφορεία είναι ακριβή ενώ η Βιβλιοθήκη είναι ανοργάνωτη. Η κτιριακή και εργαστηριακή υποδομή αποδεικνύεται ανεπαρκέστατη ήδη για τους σπουδαστές του 1ου και 2ου έτους του Τμήματος που παρακολουθούν μαθήματα. Τι θα γίνει άραγε όταν θα έρθουν και τα επόμενα έτη; Το κυριότερο όμως είναι ότι η ύπαρξη του ΤΕΙ Κατερίνης θεωρείται υπόθεση του Δήμου Κατερίνης! Γεγονός που παραπέμπει σε μοντέλα εκπαίδευσης, όπου η χρηματοδότηση θα γίνεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς...

Συγκρούσεις και διενέξεις μεταξύ της διοίκησης του ΤΕΙΘ, του δήμου, της Νομαρχίας και του υπουργείου Παιδείας εκτυλίσσονται τους τελευταίους μήνες καθώς ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο για το κτιριακό πρόβλημα και την επέκταση της υποδομής του Τμήματος. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΤΕΙΘ, Στ. Ιωαννίδης, ζήτησε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Νομού Πιερίας (Νομαρχία Πιερίας και Δήμο Κατερίνης) να χρηματοδοτήσει την επέκταση του παραρτήματος, απειλώντας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Νομαρχίας Πιερίας, πως θα κλείσει το παράρτημα της Κατερίνης γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση δε χρηματοδοτούσε την επέκτασή του! Η πρόθεση του προέδρου του ΤΕΙΘ είχε προκαλέσει την αντίδραση της Νομαρχίας και του Δήμου Κατερίνης, που υπογράμμιζαν ότι αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την επέκταση, για την οποία, σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κατερίνης, απαιτούνται 250.000 ευρώ. Υπογράμμιζαν και οι δύο, τότε, ότι η εξασφάλιση των χρημάτων «είναι υποχρέωση του ΤΕΙΘ και συνεπώς του υπουργείου Παιδείας». Ενώ σε ένα άλλο δελτίο Τύπου της Νομαρχίας (23/4/2005) τονιζόταν ότι η ενημέρωση που είχε η Νομαρχία από το Γραφείο της υπουργού Παιδείας ήταν πως το ΤΕΙΘ δεν είχε αποστείλει κανένα έγγραφο στο υπουργείο με το οποίο να ζητούσε την επέκταση του παραρτήματος Κατερίνης και πως η χρηματοδότηση των 18,5 εκατομμυρίων ευρώ που έχει πάρει από το Γ΄ ΚΠΣ είναι υπεραρκετή για να καλύψει και τις ανάγκες του ΤΕΙ Κατερίνης.

Η Νομαρχία Πιερίας και ο Δήμος Κατερίνης υποστηρίζουν ότι το θέμα παραμένει «ανοιχτό», ενώ ο πρόεδρος του ΤΕΙΘ δηλώνει πως το ΤΕΙ Κατερίνης θα συνεχίσει να λειτουργεί στην Κατερίνη και πως η Νομαρχία και ο Δήμος της Κατερίνης ανέλαβαν την επέκταση του ΤΕΙ. Ο δήμαρχος Κατερίνης, Γ. Αμοιρίδης (ΠΑΣΟΚ), δηλώνει ότι ο δήμος είχε αναλάβει μόνο να παραχωρήσει και να διαμορφώσει το κτίριο, αλλά δεν μπορεί να αναλάβει και την επέκτασή του. Δηλώνει όμως πως αν δεν μπορεί να γίνει από κανέναν η χρηματοδότηση θα την αναλάβει ο δήμος αυξάνοντας τη φορολογία των πολιτών της Κατερίνης!

Η Χριστίνα Καραντωνίου, σπουδάστρια του ΤΕΙ, η οποία είναι στην Επιτροπή για τη συγκρότηση Συλλόγου του Τμήματος, σχολίασε την κατάσταση υπογραμμίζοντας την ανάγκη συσπείρωσης των σπουδαστών για τη συγκρότηση ενός Συλλόγου μαζικού, αγωνιστικού και διεκδικητικού, που θα παλέψει για την αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Χίλια κομμάτια το ΤΕΙ του Κιλκίς

Το Τμήμα Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων στο Κιλκίς ιδρύθηκε το 1999 ως παράρτημα του ΤΕΙΘ, με χρηματοδότηση για τα λειτουργικά του έξοδα και τον εξοπλισμό από τα προγράμματα ΕΚΤ και ΕΤΠΑ, τα οποία έληξαν. Δεν έχει δικό του κτίριο, ούτε καν έναν ενιαίο χώρο.

Ενα κομμάτι του ΤΕΙ στεγάζεται σε κτίριο του ΚΕΤΕΚ που έχει παραχωρήσει δωρεάν ο ΟΑΕΔ, στον ίδιο προαύλιο χώρο με τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ. Και άλλο ένα κομμάτι του στεγάζεται σε 2 ορόφους κτιρίου που ανήκει στη Μητρόπολη του Κιλκίς, για τους οποίους το ΤΕΙ καταβάλλει κάθε χρόνο ενοίκιο γύρω στα 14.680 ευρώ (5 εκατομμύρια δραχμές). Στο κτίριο του ΟΑΕΔ υπάρχουν 3 αίθουσες διδασκαλίας, 3 εργαστήρια και ένα γραφείο, όπου συστεγάζονται η γραμματεία και οι καθηγητές του Τμήματος. Επίσης, στο κτίριο της Μητρόπολης στεγάζονται άλλα 4 εργαστήρια. Τα κτίρια του ΟΑΕΔ βρίσκονται έξω από το Κιλκίς ενώ το κτίριο της Μητρόπολης μέσα στην πόλη, με αποτέλεσμα οι σπουδαστές να μετακινούνται σε αποστάσεις χιλιομέτρων για το ένα ή το άλλο εργαστήριο. Η Λέσχη φαγητού βρίσκεται επίσης σε διαφορετικό σημείο από τα άλλα δύο κτίρια και σε αυτή δεν μπορούν να τρώνε όλοι οι σπουδαστές γιατί υπάρχει φορολογικό όριο. Αστική συγκοινωνία δεν υπάρχει ενώ εξαιτίας της έλλειψης φοιτητικών εστιών οι σπουδαστές ή νοικιάζουν σπίτι στο Κιλκίς ή μένουν στη Θεσσαλονίκη και μετακινούνται καθημερινά. Τα εισιτήρια για τις καθημερινές μετακινήσεις των σπουδαστών (μετακινείται περίπου το 50% των σπουδαστών) φτάνουν σχεδόν στα 5 ευρώ τη μέρα, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης του φοιτητικού εισιτηρίου.

Η Αν. Φερεσίδου, πρόεδρος του Τμήματος, σε συζήτηση με το «Ρ» είπε ότι από τη στιγμή που έληξε η χρηματοδότηση των προγραμμάτων το παράρτημα του Κιλκίς καθώς και αυτό των Μουδανιών έχουν ενταχθεί στον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Πρόσθεσε ότι τα λειτουργικά έξοδα τρέχουν, το κτιριακό πρόβλημα είναι οξυμένο και απαιτείται άμεση χρηματοδότηση για τη λύση του. Οπως μας είπε, οι ανάγκες μεγαλώνουν και σίγουρα οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις για 500-600 σπουδαστές είναι ανεπαρκέστατες. Οι αίθουσες διδασκαλίας δε χωράνε πάνω από 35 σπουδαστές και τα εργαστήρια όχι πάνω από 25. Γι' αυτό αναγκάζονται να χωρίζουν σε ομάδες τα εξάμηνα. Αίτημα για την επίλυση του κτιριακού έχει κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας από τη διοίκηση του ΤΕΙ Κιλκίς.

«Πολλά από τα αναλώσιμα υλικά τα αγοράζουμε μόνοι μας», μας λέει η Κική Πολίτου, σπουδάστρια στο ΤΕΙ. «Την ποδιά του εργαστηρίου, τα υλικά ζωγραφικής, τα χαρτόνια, ορισμένα βιβλία μέχρι και τις κόλλες Α4, τα αγοράζουμε εμείς. Κτίριο δεν έχουμε. Τα εισιτήρια για τις μετακινήσεις είναι ακριβά. Ολα δείχνουν ότι απαιτείται η αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία ώστε να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες».


Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ