Πέμπτη 23 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑμΕΑ
Αστυνομική ασπίδα και αυταρχισμός

Μαζική συμμετοχή στη χτεσινή απεργία και τη μαχητική πορεία στο υπουργείο Υγείας, με νέο αγωνιστικό ραντεβού στην αυριανή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Κάνιγγος

Η πορεία προς το υπουργείο Υγείας
Η πορεία προς το υπουργείο Υγείας
Με αστυνομικούς που τους απωθούσαν βρέθηκαν χτες αντιμέτωποι οι ανάπηροι με τους γονείς τους και οι εργαζόμενοι στα Ιδρύματα Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής, όταν επιχείρησαν να μπουν στο υπουργείο Υγείας για να συναντηθούν με κάποιον απ' την πολιτική ηγεσία. Ο αυταρχικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η άλλη πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει τη διαλυτική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Πρόνοιας, όπως εκφράστηκε με την πρόσφατη διάλυση του Κέντρου Εκπαίδευσης «Επικοινωνία» για τα τυφλά πολυανάπηρα παιδιά.

Ταυτόχρονα, η χτεσινή κινητοποίηση έδειξε ότι ενισχύεται η αγωνιστική συσπείρωση στο χώρο της Πρόνοιας, καθώς νέες δυνάμεις πήραν μέρος στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ) και τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων των Εργαζομένων. Επίσης πήραν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση και την πορεία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ). Η μαχητική παρουσία στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και συμβολική κατάληψη της εισόδου έδειξε το δρόμο της αξιοπρέπειας για τα ΑμΕΑ, που βρίσκεται στον αντίποδα της συμβιβασμού και της συνδιαλλαγής που μετέρχεται η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας των ΑμΕΑ (ΕΣΑΕΑ).

Η συγκέντρωση και πορεία

«Με ρόπαλα και ΜΑΤ βαράτε τους εργάτες και τους αναπήρους το ίδιο τους βαράτε», ήταν η απάντηση των συγκεντρωμένων, όταν άρχισαν να τους απωθούν οι αστυνομικοί από την είσοδο του υπουργείου Υγείας
«Με ρόπαλα και ΜΑΤ βαράτε τους εργάτες και τους αναπήρους το ίδιο τους βαράτε», ήταν η απάντηση των συγκεντρωμένων, όταν άρχισαν να τους απωθούν οι αστυνομικοί από την είσοδο του υπουργείου Υγείας
Οι ανάπηροι, οι γονείς και κηδεμόνες, μαζί με τους εργαζόμενους στα Ιδρύματα Πρόνοιας, στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής και τις ιδιωτικές δομές Ψυχικής Υγείας συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10.30 π.μ., και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το υπουργείο Υγείας. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη διάρκεια της πορείας ήταν: «Θέλουμε δημόσια και δωρεάν Υγεία, λέμε όχι στη φιλανθρωπία», «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία γέμισαν εταιρίες Πρόνοια - Υγεία», «Η ΕΣΑΕΑ δε μας εκπροσωπεί, είναι σφραγίδα κυβερνητική» και «Με αίμα έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση».

Τα ίδια συνθήματα κυριάρχησαν και μπροστά στο υπουργείο Υγείας, καθώς η ηγεσία του αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των διαδηλωτών. Η απάντηση των διαδηλωτών ήταν η κατάληψη της εισόδου του υπουργείου, όπου δέχτηκαν τη βάναυση απώθηση απ' τους αστυνομικούς. «Εχουμε την πείρα να επιβάλουμε το διάλογο του αγώνα και την επιμονή της μακρόχρονης αγωνιστικής διεκδίκησης», τόνισαν οι οργανωτές της συγκέντρωσης και κάλεσαν τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν συντεταγμένα, ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, την Παρασκευή, στην πλατεία Κάνιγγος.

Με ανακοίνωσή του, το σωματείο των εργαζομένων στην «Επικοινωνία» καταγγέλλει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που έστειλε «αστυνομικούς να χτυπήσουν τυφλούς και κινητικά ανάπηρους, εργαζόμενους και γονείς σαν να είναι τρομοκράτες».

«Ιερά Εξέταση» στο Σικιαρίδειο

Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης επέτρεψε στη διοίκηση του Σικιαρίδειου Ιδρύματος, εκτός απ' το να χαρακτηρίσει παράνομη την απεργία της ΠΟΜΕΕΑ και του σωματείου των εργαζομένων, να μετέλθει και μεθόδους της «Ιεράς Εξέτασης».

Ετσι, στην εξώδικη δήλωση προς το σωματείο των εργαζομένων, η Διοίκηση του Ιδρύματος ζήτησε να της γνωστοποιήσει το σωματείο «εντός 24 ωρών τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου που ψήφισαν θετικά στη λήψη της απόφασης για συμμετοχή του Συλλόγου στην απεργία, καθότι το Ιδρυμα δεν επιθυμεί να θεωρήσει ως συμπράξαντα όλα τα μέλη, αν δεν έχει συμβεί αυτό».

«Πρόκειται για πρόκληση, στην οποία οι εργαζόμενοι απάντησαν με μαζική συμμετοχή στην απεργία», δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος της ΠΟΜΕΕΑ Γ. Μπίστας, για να καταλήξει ότι θα υπάρξει και συνέχεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ