Παρασκευή 24 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
Κ. ΤΖΕΪ ΚΟΞ
Εσχατες μέρες

Στιβ Σάντβος, Γουές Ράμσεϊ, Μέρι Κάι Πλέις και Ερικ Παλιαντίνο
Στιβ Σάντβος, Γουές Ράμσεϊ, Μέρι Κάι Πλέις και Ερικ Παλιαντίνο
Αλλοι πλησιάζουν τον κινηματογράφο, ψηλαφίζοντας, χιλιοστό το χιλιοστό, φόρμα και περιεχόμενο, με το μυαλό και με τα χέρια και άλλοι, χωρίς μυαλό και με τα πόδια, παρακαλώ! Το αποτέλεσμα, και στις δύο περιπτώσεις, φτάνει στην οθόνη. Εκεί αποκαλύπτονται, τόσο οι ικανότητες, όσο και οι προθέσεις.

Στις «Εσχατες Σχέσεις», δυστυχώς, οι δημιουργοί τους πλησίασαν και τη φόρμα και το περιεχόμενο γαργαλιστικά. Ενα θέμα τόσο ευαίσθητο κοινωνικά, όπως η ομοφυλοφιλία, αντιμετωπίστηκε σαν μια χαζή κωμωδία. Με αποτέλεσμα να μη γίνεται αντιληπτό, πότε ο σκηνοθέτης ζητάει να τον πάρουμε σοβαρά και πότε όχι.

Μια ομάδα ομοφυλόφιλα καλλιτεχνάκια εργάζονται στο ρέστοραντ μιας «ανεκτικής», αν όχι ομοφυλόφιλης και αυτής, ιδιοκτήτριας, περιμένοντας, μέσα στην τρελή χαρά, να τους χτυπήσει την πόρτα το Χόλιγουντ! (Τι κοινοτοπία! Τι στρεβλή άποψη, πως οι καλλιτέχνες, σώνει και καλά, ρέπουν στην ομοφυλοφιλία). Στο συγκρότημα, που διαμένουν οι, εν αναμονή, καλλιτέχνες, φτάνουν τρεις νεαροί φοιτητές ιερατικής σχολής Μορμόνων. Ο ένας απ' αυτούς, κόντρα στη θρησκεία του και στις οικογενειακές του παραδόσεις, «ανακαλύπτει» τον ομοφυλόφιλο εαυτό του! Τα «φτιάχνει» με ένα από τα καλλιτεχνάκια. Από το σημείο αυτό και μετά αρχίζει το μελό, η πλάκα και η ατροφική «σύγκρουση»... Οι Μορμόνοι γονείς ανακαλούν στο σπίτι, και στην «τάξη», το γιο τους. Μετά από αυτό ο ένας από τους εραστές «πλαντάζει» στο ρέστοραντ και ο άλλος εξόριστος στην επαρχία. Κλάμα και βήχα, να δεις! Ούτε η «Κυρία με τας Καμελίας». Κάποια μέρα ο Μορμόνος κόβει τις φλέβες του...

Πλάκα και χαζό μελό του κερατά, σε μια συσκευασία! Ανθρωποειδείς κινηματογραφικές καρικατούρες. Ξόανα παρδαλά, με παρδαλές συμπεριφορές. Ηρωες, όμοιοι με αυτούς, που βλέπουμε τις νύχτες ή τα πρωινά σε παρακμιακά τηλεοπτικά κανάλια. Ομοιους με τους διάφορους «στιλίστ», που, τα τελευταία χρόνια, μπήκαν τόσο βίαια στη ζωή μας.

Η ταινία έχει βραβευτεί σε διάφορα φεστιβάλ, φεστιβάλ «ειδικών» ταινιών, ως επί το πλείστον, με το βραβείο κοινού, κυρίως! Αυτή η βράβευση μού δημιουργεί μια σειρά από ερωτήματα. Το κοινό, που παρακολουθεί και βραβεύει, παρακαλώ, τέτοιου είδους ταινίες, δεν αντιλαμβάνεται πως τέτοιου είδους «καλλιτεχνικά» έργα στρέφονται, πρώτα και κύρια, εναντίον των ομοφυλόφιλων και της ομοφυλοφιλίας, την οποία υποτίθεται πως θέλουν να υπερασπιστούν; Πέρα, βέβαια, από τη γενική επίθεση, που γίνεται στο γούστο μας!

Παίζουν: Στιβ Σάντβος, Γουές Ράμσεϊ, Μέρι Κάι Πλέις, Ερικ Παλιαντίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ