Κυριακή 26 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Η νέα δύναμη ηπειρωτικής κατοχής

Οι ΗΠΑ, μέσω της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών, επιχειρούν να παρουσιάσουν την πολιτική ιμπεριαλιστικής επιβολής τους στην ήπειρο ως απάντηση στην... αντιδημοκρατική μάστιγα και την εγκληματικότητα

Αμερικανοί στην Κολομβία εκπαιδεύουν στρατιωτικούς και αστυνομικούς της χώρας για την... εμπέδωση της δημοκρατίας

Associated Press

Αμερικανοί στην Κολομβία εκπαιδεύουν στρατιωτικούς και αστυνομικούς της χώρας για την... εμπέδωση της δημοκρατίας
Η πρόσφατη αποτυχία των ΗΠΑ στην 23η Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), στο Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριδα, όπου απορρίφθηκε πρότασή τους για τη δημιουργία ενός «μηχανισμού ελέγχου της δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή», απέδειξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν πια να χρησιμοποιούν αυτήν την οργάνωση ως δικό τους «υπουργείο αποικιών», όπως γινόταν μέχρι πολύ πρόσφατα. Ωστόσο, έδειξε ακόμα, ότι, αν και δεν πέτυχαν πλήρως τους στόχους τους σε αυτήν τη συνάντηση, εξακολουθούν να θεωρούν την OAK ως έναν ακόμα μηχανισμό της εξωτερικής τους πολιτικής.

Αλλωστε, έχει ήδη σχεδιαστεί η γεωπολιτική των επόμενων χρόνων: εξασφάλιση συγκεκριμένων πόρων - κλειδιά, όπως πετρέλαιο, στρατηγικά μεταλλεύματα και νερό, από τα οποία εξαρτάται και η διατήρηση της θέσης των ΗΠΑ ως ηγεμονικής υπερδύναμης. Σε αυτά ας προστεθεί και η ανάγκη διατήρησης αγορών και προμήθειας φτηνών εργατικών χεριών, παντού, ξεκινώντας από τη λατινοαμερικάνικη «πίσω αυλή» τους.

Για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων υπάρχει ο εξής, απλός μεν, αλλά διαστροφικά τερατώδης μηχανισμός: Στο όνομα της υπεράσπισης της «δημοκρατίας» και της ελευθερίας καθίσταται δυνατή η στρατιωτική επέμβαση σε οποιαδήποτε περιοχή. Φυσικά, οι χώρες που επιλέγονται προς εισβολή θα πρέπει να έχουν όλους τους προαναφερόμενους αναγκαίους παράγοντες. Λεηλατούνται οι φυσικοί πόροι και στη συνέχεια ανοικοδομείται ό,τι έχει καταστρέψει ο πόλεμος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πρόκειται για μια καλή και πολύ κερδοφόρα «μπίζνα».

Βιομηχανία πολέμου

Από διαδήλωση στη Βενεζουέλα ενάντια στην προσπάθεια των ΗΠΑ να επέμβουν στα εσωτερικά της χώρας

Associated Press

Από διαδήλωση στη Βενεζουέλα ενάντια στην προσπάθεια των ΗΠΑ να επέμβουν στα εσωτερικά της χώρας
Εννοείται ότι η ανοικοδόμηση φέρνει χρήμα, πολύ χρήμα και οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι σημαντικό μέρος αυτού του νέου στόχου: Να καταστρέφουν για να ανοικοδομούν στη συνέχεια. Σε αυτά τα πλαίσια υπάρχει και το σχέδιο δημιουργίας του Γραφείου Ανοικοδόμησης και Σταθεροποίησης μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών, με έναν ήδη επεξεργασμένο κατάλογο 25 χωρών «με χαμηλό δημοκρατικό επίπεδο» που χρίζουν διορθωτικών κινήσεων, όπως μελλοντικές επεμβάσεις, καταστροφές, μελλοντική ανοικοδόμηση, λεηλασία πόρων... Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις και οι επεμβάσεις φέρνουν χρήμα. Γι' αυτό το λόγο η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί μία τόσο δυσανάλογα μεγάλη στρατιωτική μηχανή. Ολο και περισσότερο η βορειοαμερικανική οικονομία βασίζεται στον πόλεμο. Τόσο απλό, τόσο τερατώδες: Η βιομηχανία του θανάτου!

Στα πλαίσια αυτής της λογικής, η ΟΑΚ καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο για την αμερικανική ήπειρο, αν και στην πρόσφατη Γενική της Συνέλευση δεν κατέστη δυνατή η παρουσίαση μίας κοινής τελικής διακήρυξης, όπως ήλπιζε η Ουάσιγκτον. Ωστόσο, τα σχέδια για μία παγκόσμια δικτατορία, και ας μην διατυπώνεται έτσι, προχωρούν ακάθεκτα.

Για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας και τιμωρία με επεμβάσεις, όποιου δεν τη διατηρεί σε υψηλό επίπεδο, οι ΗΠΑ προετοιμάζουν τις συνθήκες. Μαζί με την πρόσφατα απορριφθείσα «επιτροπή αξιολόγησης των επιπέδων δημοκρατίας» προωθούν τη δημιουργία μιας Αστυνομικής Ακαδημίας της Αμερικής, όπου θα εκπαιδεύεται μία διεθνής δύναμη καταπολέμησης του εγκλήματος. Το οργανωμένο έγκλημα και οι συμμορίες νέων, που μαστίζουν πολλές λατινοαμερικάνικες χώρες, είναι η πλέον σίγουρη δικαιολογία για αυτήν τη νέα σταυροφορία.

Από «Σχολή Δολοφόνων» σε... Σχολή Αστυνόμων

Οι Ενοπλες Δυνάμεις που μέχρι πρόσφατα εκπαιδεύονταν στη Σχολή της Αμερικής (γνωστή ως «Σχολή των Δολοφόνων») στο δόγμα της Εθνικής Ασφάλειας και στον αγώνα ενάντια στον παγκόσμιο κομμουνισμό (εκεί έχουν θητεύσει και εγκληματίες τύπου Λούις Ποσάδα Καρίλες, που τώρα βρίσκεται ουσιαστικά προστατευόμενος των ΗΠΑ - παρότι Βενεζουέλα και Κούβα ζητούν την έκδοσή του), σήμερα μεταλλάσσεται σε «Αστυνομική Ακαδημία». Εκεί οι «αστυνομικές δυνάμεις» από όλον τον κόσμο και πιο ειδικά από τη Λατινική Αμερική, υποτίθεται πως θα προετοιμάζονται για να ριχτούν στη μάχη ενάντια στην «αντιδημοκρατική» μάστιγα, τους παράγοντες ακυβερνησίας, τις συμμορίες. Εννοείται ότι η «καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας» δεν έχει φύγει από το προσκήνιο, ως άλλος ένας από τους νέους δαίμονες που επιτίθενται στον πλανήτη. Αλλά για τη λατινοαμερικανική περιοχή, τουλάχιστον για την ώρα, το βάρος ρίχνεται στην «εγκληματικότητα».

Στην τελετή έναρξης της Γενικής Συνέλευσης της ΟΑΚ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, το είπε ξεκάθαρα: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με το Ελ Σαλβαδόρ για τη δημιουργία, σε αυτήν τη χώρα, μιας διεθνούς Ακαδημίας αξιωματικών της αστυνομίας. Αυτό το ινστιτούτο θα εκπαιδεύει αξιωματικούς από ολόκληρο το ημισφαίριο για τη βελτίωση της προστασίας των πολιτών, ώστε να τους υπηρετεί καλύτερα. Επιπλέον, εξετάζουμε την πιθανότητα συνεργασίας με το Περού για την επέκταση του βεληνεκούς της Ακαδημίας στη Νότια Αμερική».

Ο «Αγώνας κατά της τρομοκρατίας» αρχίζει να συνδέεται με τον «αγώνα ενάντια στις συμμορίες νέων», που σύμφωνα με την επίσημη άποψη, πάνε χέρι - χέρι. Πράγματι, στην Κεντρική Αμερική, χώρος δοκιμής της εν λόγω στρατηγικής, αυτός ο συνδυασμός παίρνει σάρκα και οστά. Η προπαγάνδα των επίσημων ΜΜΕ, τόσο βορειοαμερικανικών όσο και διαφόρων λατινοαμερικανικών χωρών, έχουν αναγάγει το θέμα της καθημερινής εγκληματικότητας σε επίπεδο «δημόσιας συμφοράς», οδηγώντας πολλούς πολίτες να βλέπουν αυτό το φαινόμενο ως το κύριο πρόβλημα προς επίλυση. Ωστόσο, η εγκληματικότητα, το οργανωμένο έγκλημα, οι συμμορίες που τρομοκρατούν την περιοχή είναι, πάνω απ' όλα, προϊόν των ανισοτήτων και αδικιών που δημιουργεί το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, προϊόν και των ίδιων των αντιδημοκρατικών καθεστώτων (πχ Κολομβία), που στηρίζουν οι ΗΠΑ, και δεν μπορούν να εξαλειφθούν με δήθεν «δημοκρατικά αστυνομικά μέτρα καταστολής».

Η μελλοντική Ακαδημία, που προωθούν με έπαρση οι ΗΠΑ, δεν είναι παρά ένας απαράδεκτος, αντιδημοκρατικός ελιγμός επεμβατισμού, που καταπατά νομικές αρχές και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Αν και οι χώρες της περιοχής, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών, δεν υποκλίθηκαν δουλοπρεπώς στο βόρειο άρχοντα, όπως συνήθιζαν παλαιότερα, το νέο σχέδιο κυριαρχίας δρομολογείται και η OAK καλείται να παίξει ένα ρόλο διευκόλυνσης σε αυτό, εκτός αν ακόμα περισσότερες χώρες να δυναμώσουν τον αγώνα μαζί με τους λαούς τους ενάντια στη βορειοαμερικάνικη ιμπεριαλιστική επιβολή.


Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ