Κυριακή 26 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αχμαντινετζάντ, ο «απροσδόκητος»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Το «αουτσάιντερ» της διαδικασίας των προεδρικών εκλογών, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, εξελέγη πρόεδρος του Ιράν στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Παρασκευής, και μάλιστα «ταπεινώνοντας» τον Ακμπαρ Χασεμί Ραφσαντζανί: κατέλαβε 61-65%, έναντι 35% του πρώην προέδρου και θεωρουμένου ως «φαβορί». Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή ψήφισαν 22 εκατ. Ιρανοί, ποσοστό 47%, αρκετά χαμηλότερα από το 63% που είχε καταγραφεί στον πρώτο γύρο.

Ο Αχμαντινετζάντ - άνθρωπος λαϊκής καταγωγής, πολιτικός μηχανικός, ακτιβιστής στην Ισλαμική Επανάσταση του '79 κατά του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ Σάχη, στρατιωτικός, μέλος των Φρουρών της Επανάστασης, καθοδηγητής της ισλαμικής πολιτοφυλακής των μπασίγ και από το 2003 δήμαρχος της Τεχεράνης - επέμεινε στις «ισλαμικές αξίες» και πρόβαλε την ανάγκη «αναδιανομής του πλούτου», από το άφθονο ιρανικό πετρέλαιο, (η τιμή του οποίου, ειρήσθω εν παρόδω, κοντεύει τα 60 δολάρια το βαρέλι, +40% φέτος) στον «λαό». Το κατά πόσον θα κάνει πράξη αυτή του την υπόσχεση είναι ανοιχτό ερώτημα, πάντως οι φτωχότεροι Ιρανοί τον ψήφισαν μαζικά. Σίγουρο είναι πως η εκλογή του αντανακλά το τέλος των «μεταρρυθμίσεων» που επιχειρούσε ο κύκλος Χαταμί. Αρκετά πιθανό μοιάζει επίσης ότι η εκλογή του θέτει το Ιράν σε πορεία δυνητικής σύγκρουσης με ΗΠΑ και ΕΕ, ίσως ακόμα ταχύτερα από όσο αναμενόταν. Τα πρώτα φραστικά πυρά εξαπέλυσε η Τζοάν Μουρ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτηρίζοντας το Ιράν «εκτός φάσης» σε σχέση με τον (κατά φαντασίαν της Ουάσιγκτον) άνεμο «ελευθερίας» που υποτίθεται πως πνέει «στην υπόλοιπη περιοχή» της Μέσης Ανατολής.

Ορισμένοι αναλυτές περιγράφουν το αποτέλεσμα ως επικράτηση των κύκλων του κληρικαλιστικού κατεστημένου που προκρίνουν το «κλείσιμο» της χώρας έναντι αυτών που ήθελαν «επαναπροσέγγιση» με τη Δύση - αν και τα δύο στρατόπεδα είναι κάθε άλλο παρά παγιοποιημένα: ο Ραφσαντζανί, πριν αναδειχτεί ως «φιλοδυτικός» ήταν «ακραιφνής συντηρητικός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ