Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σενάρια για περισσότερα φοροέσοδα

Ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε χτες τα «φώτα», για την αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους, από το κλιμάκιο εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βρίσκεται από χτες στην Αθήνα

Στις συνταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη φοροεισπρακτική λειτουργία του μηχανισμού του κράτους καταφεύγει και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είχαν κάνει στο παρελθόν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αναζητώντας πλάτες στην επιχείρηση συγκέντρωσης ολοένα και περισσότερων φόρων από τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Κλιμάκιο του ΔΝΤ βρίσκεται από χτες στην Αθήνα ξεκινώντας σειρά επαφών με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες και εκπροσώπους των μεγαλοεπιχειρηματιών. Τα «φώτα» του ΔΝΤ για την αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους, ζήτησε χτες ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με το κλιμάκιο των εκπροσώπων του ιμπεριαλιστικού αυτού ιδρύματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών το ΔΝΤ θα παραδώσει μέχρι τις 13 Ιούλη συγκεκριμένες προτάσεις στην κατεύθυνση «απλοποίησης, λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας του φορολογικού συστήματος». Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών ζήτησε από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ να δώσουν έμφαση στην «αντιμετώπιση των προβλημάτων φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα του ΦΠΑ, της φοροαποφυγής και του λαθρεμπορίου». Ανάλογες... αναζητήσεις είχε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά η μόνιμη επωδός ήταν πάντα η υπερφορολόγηση των λαϊκών τάξεων με πρόσχημα και τις «αποκλίσεις» στα προϋπολογιζόμενα και στα πραγματικά φοροέσοδα. Ο υπουργός Οικονομίας παρέδωσε στους «εμπειρογνώμονες» του ΔΝΤ ειδικό υπόμνημα του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων από τα οποίο προκύπτουν σημαντικές αποκλίσεις σε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας καταγράφονται οι παρακάτω «αποκλίσεις»:

  • 2001: Ο πραγματικός ρυθμός αύξησης των φοροεσόδων ήταν 4,9% έναντι πρόβλεψης 8,8%,
  • 2002: Ηταν 5,7% έναντι πρόβλεψης 9,2%
  • 2003: Ηταν μόλις 0,2% έναντι πρόβλεψης 8,5%.
  • 2004: Ο ρυθμός αυξήθηκε θεαματικά στο 10,9% αλλά ήταν χαμηλότερος από την πρόβλεψη 14,5%.

Είναι φανερό πως οι... βελτιωτικές προτάσεις του ΔΝΤ θα κινούνται στην κατεύθυνση κλεισίματος της ψαλίδας σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων.

Τις επόμενες μέρες το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία του ΣΕΒ, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει στη Βουλή ειδική νομοθετική ρύθμιση που αφορά στην «προείσπραξη» φοροεσόδων. Επί της ουσίας πρόκειται για μορφή κρατικού δανεισμού, καθώς το κράτος έναντι πληρώνοντας επιτόκια ή άλλες αμοιβές θα εκχωρεί στους ιδιώτες τα μελλοντικά φοροέσοδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ