Κυριακή 3 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μέτωπο αγώνων, πολιτική προοπτική!

Παρεμβάσεις αγροτικών στελεχών στην εκδήλωση της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Στην εκδήλωση ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις που έγιναν από μέλη του Αγροτικού Τμήματος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, αλλά και απ' άλλους παρευρισκόμενους.

Ο Β. Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ότι «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ "δουλεύουν" στην κατεύθυνση του εγκλωβισμού της μικρομεσαίας αγροτιάς στη λογική της συμβατότητας με την ΕΕ». Πρόσθεσε, δε, ότι «αποδεσμευμένες επιδοτήσεις είναι το "τυρί στη φάκα" για να παγιδευτεί ο αγροτικός κόσμος και ύστερα θα τις κόψουν» και υπογράμμισε πως «το πρόβλημα δεν "ακουμπάει" μόνο τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά και τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα και είναι αδήριτη η ανάγκη συγκρότησης του λαϊκού μετώπου για την ανάπτυξη έντονα πολιτικοποιημένων αγώνων που θα επιβάλλουν την πρόταση του ΚΚΕ»

Ο Μ. Βάγιας, γεωπόνος, αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι μικροκληρούχοι βαμβακοπαραγωγοί και στα χειρότερα που έπονται σε βάρος τους με τα καταστροφικά μέτρα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ. «Τα όσα έγιναν και γίνονται με τη βαμβακοκαλλιέργεια δείχνουν το πόσο μεθοδευμένα η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις οδηγούν στην καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς» τόνισε. Και σημείωσε ότι «η βαμβακοκαλλιέργεια από καλλιέργεια ελπίδας και προοπτικής που ήταν τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για την εθνική οικονομία, μετατρέπεται σε "ταφόπλακα" των προσδοκιών μας».

Ο Φ. Χριστοδούλου, κτηνίατρος, μίλησε για την κτηνοτροφία και το ακόμα πιο δυσοίωνο μέλλον που διαγράφεται για τους κτηνοτρόφους της χώρας. Οπως είπε, ο «βασικός στόχος της ΚΑΠ που εφαρμόζεται είναι η σταδιακή μείωση του ζωικού κεφαλαίου και, παράλληλα, η συγκέντρωση της ζωικής παραγωγής σε λιγότερους κτηνοτρόφους. Κι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ήδη άρχισαν να "φυτρώνουν" σε διάφορες περιοχές, φάρμες μεγαλοκτηνοτρόφων, που επιδοτούνται, μάλιστα, κατά 30% από το κράτος».

Ο Δ. Χατζής, γεωπόνος, έθιξε τα θέματα του υψηλού κόστους παραγωγής, της μεγάλης «ψαλίδας» που υπάρχει στην τιμή που πωλούν τα προϊόντα τους οι παραγωγοί και σ' αυτή που πληρώνουν για την αγορά τους οι καταναλωτές, στις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων ενώ, ταυτόχρονα, πολλά απ' αυτά που παράγονται στη χώρα μας παραμένουν αδιάθετα. «Ελεγαν - σημείωσε - ότι διαμορφώνονται νέες ευνοϊκές συνθήκες αγοράς για τα προϊόντα μας με τις συμφωνίες της ΕΕ και τελικά η Ελλάδα έγινε το σημαντικότερο "κανάλι" εμπορίας των ξένων προϊόντων».

Ο Σ. Στουρνάρας, δασολόγος, καυτηρίασε την αντιδασική πολιτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας. Μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε ότι «ο δασικός πλούτος, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γεωργίας, είναι κοινωνικό αγαθό και αναντικατάστατη πολλαπλή πηγή ζωής». Και σημείωσε ότι η αντιδασική πολιτική εφαρμόζεται γιατί οι κυβερνώντες «στοχεύουν να μετατρέψουν τη γη σε εμπόριο», προσθέτοντας ότι «μόνο το 0,4% του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπεται για την προστασία των δασών».


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Ελένη ΤΖΗΚΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ