Κυριακή 3 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μην υποκύψετε στον πειρασμό!

Αγρότες, θυμηθείτε! Το ΚΚΕ σας το έλεγε από καιρό, τώρα σας το λένε και άλλοι. Η αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή, όπως αποφασίστηκε στο πλαίσιο της τελευταίας αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, θα μειώσει κι άλλο το εισόδημά σας και θα οδηγήσει κι άλλους, πολλούς, από σας στο ξεκλήρισμα. Με την εφαρμογή αυτής της απόφασης θα είστε αναγκασμένοι να ζείτε με το προκαθορισμένο «τσεκ» της επιδότησης, που δε θα φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες επιβίωσης, ενώ δε θα σας δίνεται η δυνατότητα να αυξήσετε το εισόδημά σας, αυξάνοντας την παραγωγή.

Αγρότες, αντιληφθείτε! Οσοι είστε μικροκαλλιεργητές - και η συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα είναι μικροί και μεσαίοι - σε σύντομο χρονικό θα σταματήσετε να ενδιαφέρεστε για την ποσότητα και την ποιότητα των προϊόντων που θα παράγετε, καθώς θα βλέπετε ότι δε σας συμφέρει να πληρώνετε το υψηλό κόστος παραγωγής. Ομως, όπως γνωρίζετε, όταν κάποιος παρατήσει το χωράφι, θα τον παρατήσει κι αυτό και τότε πολλοί θα βρεθείτε στην ανάγκη να πουλήσετε τα κτήματά σας, οπότε θα χάσετε το «τσεκ» της επιδότησης και θα μείνετε ξεκρέμαστοι. Αυτό θα πάθετε, πρώτοι και άμεσα, εσείς που είχατε νοικιάσει τα χωράφια και δε δικαιούστε την επιδότηση, η οποία πάει στους νοικιαστές. Η εξέλιξη αυτή θα επιταχύνει το ρυθμό συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών. Ετσι έγινε στην Ιταλία, στην Πορτογαλία κι αλλού, έτσι θα γίνει κι εδώ.

Αγρότες, γρηγορείτε! Ο κίνδυνος φαίνεται καθαρά στον ορίζοντα και πολλοί από σας δεν τον βλέπουν ακόμα, αποδεχόμενοι την αποσύνδεση. Η λογική σας, λέει: «Αφού κι όταν καλλιεργούμε δεν εξασφαλίζουμε εισόδημα, με το οποίο μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς, γιατί να μη δεχτούμε να παίρνουμε την επιδότηση, χωρίς να κουραζόμαστε και να ξοδεύουμε; Αλλωστε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, αφού η απόφαση για την αποσύνδεση είναι υποχρεωτική».

Ομως, όποιος από σας σκέφτεται μ' αυτό τον τρόπο κάνει τραγικό λάθος και θα το πληρώσει ακριβά. Τα λεφτά που σας δίνουν δε θα τα παίρνετε για πάντα, αλλά μέχρι ν' αναγκαστείτε να φύγετε από τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Τ' αργύρια της επιδότησης αποτελούν το «δόλωμα» για να «τσιμπήσετε» και ν' αποδεχτείτε το ξεκλήρισμά σας. Αν φύγετε, γυρισμό δεν έχει και θα βρεθείτε στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Αν υποκύψετε στον πειρασμό του «τσεκ» και μπείτε στη λογική του «πρόσκαιρου συμφέροντος», ή αν υποταχθείτε στη μοιρολατρία και τα παρατήσετε, θα βρεθείτε απόκληροι και παραπεταμένοι.

Αγρότες, αντιδράστε! Απαιτήστε, αγωνιστικά, να μην εφαρμοστεί η απόφαση για την αποσύνδεση και, ταυτόχρονα, παλέψτε για την ανατροπή της συνολικής αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και βγάλτε πολιτικά συμπεράσματα, συνειδητοποιώντας ότι την ευθύνη για τα σημερινά προβλήματα και τον επερχόμενο χαμό σας, έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική. Εκφράστε, εμπράκτως, την πολιτική καταδίκη των κομμάτων του δικομματισμού και όσων συμφωνούν και στηρίζουν αυτή την πολιτική και στηρίξτε το ΚΚΕ, που λέει την πραγματική αλήθεια και μάχεται υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ