Τετάρτη 6 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ο τραγέλαφος των πιστοποιητικών

Σε φαρσοκωμωδία εξελίσσεται η χορήγηση πιστοποιητικών διαφάνειας, αφού χτες τη στιγμή που ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος ανακοίνωνε στους πολιτικούς συντάκτες την κατάργησή τους, η Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης χορηγούσε... πιστοποιητικά!

Ο αρμόδιος για τα ΜΜΕ υπουργός Επικρατείας δεν είχε την ευαισθησία χτες να ενημερώσει τα μέλη του ΕΣΡ για την απόφαση της κυβέρνησης να ενδώσει πλήρως στα κελεύσματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο πρόεδρος και τα μέλη του ΕΣΡ δεν ενημερώθηκαν και για την κατάργηση της χορήγησης των πιστοποιητικών και από ό,τι φαίνεται θα ενημερωθούν σήμερα από τα δημοσιεύματα του Τύπου.

Οι «υποκλίσεις» της κυβέρνησης στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης έφεραν όπως φαίνεται τ' αναμενόμενα αποτελέσματα καταργώντας όχι μόνο τη χορήγηση των πιστοποιητικών διαφάνειας, αλλά και το ασυμβίβαστο. Να είναι δηλαδή κάποιος μέτοχος σε ΜΜΕ και συγχρόνως προμηθευτής του δημοσίου.

Στην ίδια κατεύθυνση, στην κατάργηση του νόμου 3021/2000 για το «βασικό μέτοχο», είχαν συναινέσει ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Δημήτρης Χαραλάμπης εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και ο Νέστορας Κουράκης, μέλος διορισμένο από τη ΝΔ.

Η κυβέρνηση σε σχέση με το ΕΣΡ βαδίζει στα βήματα που χάραξε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Δ. Χαραλάμπης, με τον ισχυρισμό ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του ελληνικού Συντάγματος. Η τελευταία αλλαγή πλεύσης του Νέστορα Κουράκη σηματοδότησε και τη γραμμή που θ' ακολουθούσε η ΝΔ στο ΕΣΡ, με την κατάργηση και του νόμου 3021/2000 του ΠΑΣΟΚ. Για το λόγο αυτό πρόσφατα ο Νέστορας Κουράκης παραιτήθηκε από υπεύθυνος του Κλιμακίου Διαφάνειας ενώ είχε δηλώσει ότι δε θα συμμετέχει στις ψηφοφορίες για τα πιστοποιητικά διαφάνειας επικαλούμενος το κοινοτικό δίκαιο και την «απώλεια των χρημάτων» από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο ίδιος μέχρι πρότινος ήταν υποστηρικτής της άποψης ότι το Ελληνικό Σύνταγμα υπερισχύει του κοινοτικού δικαίου, άποψη που τότε, φυσικά, υποστήριζε και η κυβέρνηση.

Ενώ εξ αρχής φαινότανε πως η κυβέρνηση θα γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της το Σύνταγμα και τους νόμους και θα συρθεί γονυπετής στις αξιώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης και τα μέλη του ΕΣΡ Ρ. Μορώνης, Ιρις Αυδή, Εύη Δεμίρη και Γιάννης Παπακώστας, συνέχιζαν να εκδίδουν πιστοποιητικά περιμένοντας τις επίσημες και όχι τις διφορούμενες απόψεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Δ. Χαραλάμπη το ΕΣΡ, όπως είπε χτες, θα έπρεπε «αυτεπάγγελτα» να είχε παρέμβει και να μην εξέδιδε πιστοποιητικά, αποδεχόμενο τον «ισχύοντα υπέρτατο νόμο» που είναι το ευρωπαϊκό δίκαιο!

Το ΕΣΡ επέβαλε χτες πρόστιμα 40.000 ευρώ στον Alpha για την εκπομπή «Κους κους», 40.000 ευρώ στον ΑΝΤΕΝΝΑ και 10.000 ευρώ στο ραδιοφωνικό σταθμό Μεσσηνίας 105,8.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκτός Κλιμακίου ο Ν. Κουράκης (2005-06-30 00:00:00.0)
Πολυφωνία: αναμείνατε στο... ακουστικό σας (2005-04-27 00:00:00.0)
Αναζητείται η «χρυσή τομή» (2005-02-25 00:00:00.0)
Στο ΣτΕ προσέφυγε η «Ακτωρ» (2004-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ