Σάββατο 9 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο επίκεντρο τα προβλήματα της νεολαίας

Προφεστιβαλική της Τ.Ο. Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

«Καλούμε τους νέους εργαζόμενους που ψηφίζουν ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, που επηρεάζονται από αυτά, να τα εγκαταλείψουν. Να προχωρήσουν σε κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους κατά κλάδο, κατά τομέα. Να επεκτείνεται και να στερεώνεται η κοινή δράση και στον τόπο κατοικίας. Επιβάλλεται να ενισχυθεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που παλεύει να φέρει στο επίκεντρο τα προβλήματα της νεολαίας, των νεότερων γενεών, των γυναικών».

Με τα παραπάνω λόγια ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, απηύθυνε κάλεσμα αγώνα προς την εργαζόμενη νεολαία στη διήμερη προφεστιβαλική εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Σκύλων στην παραλία της Θεσσαλονίκης στις 6 και 7 του Ιούλη. Η ομιλία έγινε την πρώτη μέρα της προφεστιβαλικής που ήταν αφιερωμένη στην εργαζόμενη νεολαία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, πάνω από 1.021.000 νέοι κάτω των 30 χρόνων είναι ενταγμένοι στο εργατικό δυναμικό της χώρας, με βάση τις επίσημες καταγραφές, ενώ από τους 403.000 άνεργους οι 111.000 είναι νέοι. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν υλικό για τους νέους εργαζόμενους, ειδικά περίπτερα, προβολή του ντοκιμαντέρ «Εργατικό Κίνημα στη Θεσσαλονίκη» και αφιέρωμα στο τραγούδι της εργατικής τάξης και στον Μάνο Λοΐζο.

Η δεύτερη μέρα είχε θέμα «Μη φτιάχνεσαι στα μέτρα τους» και αφορούσε στο πρόβλημα των ναρκωτικών. Παρουσιάστηκε το θεατρικό δρώμενο της Δήμητρας Κωστάκη (μαθήτρια 16 χρόνων) με θέμα την αγωνιστική στάση ζωής και την άρνηση της ναρκω-κουλτούρας. Ακολούθησε συζήτηση με τον Παναγιώτη Γεωργάκα, ψυχίατρο και επιστημονικό υπεύθυνο του Θεραπευτικού Προγράμματος «Αργώ» του ΨΝΘ, και τον Αντρέα Τσούνη, ψυχολόγο, εκπρόσωπο του ΚΚΕ. Τη συζήτηση συντόνιζε η Μαρίνα Κυριάκου, από την ΚΝΕ.

Ο Α. Τσούνης εστίασε στα αίτια του προβλήματος, που θα πρέπει να αναζητηθούν, όπως είπε, στο καπιταλιστικό σύστημα. Και σημείωσε ότι το ΚΚΕ θεωρεί πως το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί στα όρια του καπιταλισμού, ωστόσο μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα σε επίπεδο πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, ενώ πρόβαλε ως τη μοναδική διέξοδο για τη νεολαία την αγωνιστική στάση ζωής και τη συλλογικότητα. Ο Π. Γεωργάκας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η εξάρτηση είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και ότι η νέα στάση ζωής που προτείνουμε ως διέξοδο σημαίνει και το μερίδιο ευθύνης που αναλαμβάνουμε για να συμβάλουμε στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ