Κυριακή 10 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα αφορμή για τρομοκρατικά μέτρα ενάντια στους λαούς

Ο Τόνι Μπλερ, πλαισιωμένος από τους ηγέτες του G8, εξαγγέλλει νέα τρομοκρατικά μέτρα ενάντια στους λαούς

Associated Press

Ο Τόνι Μπλερ, πλαισιωμένος από τους ηγέτες του G8, εξαγγέλλει νέα τρομοκρατικά μέτρα ενάντια στους λαούς
Τα τρομοκρατικά χτυπήματα το πρωί της Πέμπτης στην «καρδιά» του Λονδίνου έφεραν και πάλι στο προσκήνιο - όχι ότι ποτέ έφυγε - την προσπάθεια του ιμπεριαλισμού να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο, όχι αόριστα ενάντια σε κάποια «διεθνή τρομοκρατική απειλή», αλλά ενάντια στους λαούς που αντιστέκονται. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι από τέτοια «τυφλά» χτυπήματα, που σκορπίζουν το θάνατο σε ανύποπτους ανθρώπους, «ωφελείται ο ιμπεριαλισμός», όπως σημείωνε το ΚΚΕ, και «με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας θα ακολουθήσουν νέα τρομοκρατικά μέτρα κατά των λαών και χωρών, από τις ίδιες κυβερνήσεις που επιτίθενται κατά των λαϊκών δικαιωμάτων, στο εισόδημα, στην Ασφάλιση, στη μόρφωση».

Με τα γεγονότα στη βρετανική πρωτεύουσα, όλος ο πλανήτης έγινε θεατής τρομακτικών σκηνών θανάτου, αίματος και πόνου ανθρώπων που δεν έχουν άμεση ευθύνη για εγκλήματα που διέπραξαν οι κυβερνήσεις τους. Οι 4 εκρήξεις (τρεις στα πιο κεντρικά και νευραλγικά σημεία του υπόγειου σιδηροδρομικού συστήματος του Λονδίνου, μεταξύ Κινγκς Κρος και πλατείας Ράσελ, στη Λίβερπουλ Στριτ και στην Εντζγουέρ Ρόουντ και μία σε λεωφορείο στην πλατεία Τάβιστοκ) έγιναν σε ώρα αιχμής, όταν χιλιάδες άνθρωποι μετέβαιναν στην εργασία τους. Μέχρι στιγμής ο τελικός αριθμός των νεκρών δεν είναι γνωστός (επίσημα τουλάχιστον 50), ενώ αρκετοί είναι εγκλωβισμένοι ακόμη στα τούνελ του υπόγειου δικτύου. Εκατοντάδες οι τραυματίες. Χάος, παράλυση και πανικός στη βρετανική πρωτεύουσα...

Πολλά τα ερωτηματικά

Η εικόνα του καταστραμμένου λεωφορείου

Associated Press

Η εικόνα του καταστραμμένου λεωφορείου
Από το πρώτο δευτερόλεπτο και ενόσω οι πληροφορίες έρχονταν με το σταγονόμετρο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για έργο της «Αλ Κάιντα Ευρώπης». Το φάντασμα του «φαντομά» Οσάμα Μπιν Λάντεν επισείεται πάλι για να σπείρει κλίμα τρομοφοβίας. Παρ' όλα αυτά, τα μυστήρια της επίθεσης του Λονδίνου τείνουν να φτάσουν σε αριθμό αυτά που καλύπτουν την «υπόθεση της 11ης Σεπτέμβρη 2001» στη Ν. Υόρκη.

Το Λονδίνο η πλέον «οχυρωμένη» πρωτεύουσα της υφηλίου, πολύ περισσότερο από την Ουάσιγκτον ή τη Νέα Υόρκη, ήταν «γυμνή». Και μάλιστα τη στιγμή που όλοι οι ισχυροί ήταν συγκεντρωμένοι μερικές δεκάδες χιλιόμετρα βορειότερα.

Ολη η Βρετανία ήταν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και όμως «λαβώθηκε» από μερικές βόμβες μόλις πέντε κιλών, όπως αποκάλυψαν οι εμπειρογνώμονες της Σκότλαντ Γιαρντ. Ενα εκατομμύριο κάμερες στη χώρα. Εάν κάποιος αποφασίσει να περάσει τη μέρα περιδιαβαίνοντας στους δρόμους του Λονδίνου, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, θα καταγραφεί από τις κάμερες τουλάχιστον 400 φορές. Κι όμως οι «τρομοκράτες» κατόρθωσαν να τρυπώσουν. Κατά κάποιους αναλυτές απλώς ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα και όχι να προκαλέσουν τις μεγαλύτερες δυνατόν ανθρώπινες απώλειες. Γιατί εάν το ήθελαν θα το μπορούσαν εύκολα με βόμβες λίγο μεγαλύτερης ισχύος... Και πάντα υπάρχουν και τα ερωτήματα εάν κάποιοι, όπως ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είχαν ειδοποιηθεί εκ των προτέρων από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ερωτήματα που, φυσικά, δεν πρόκειται να τύχουν κάποιας σοβαρής και τεκμηριωμένης απάντησης. Ισως γιατί δε χρειάζεται καν. Το χάος και ο τρόμος που προσπαθεί να επιβληθεί απευθύνεται στο συναίσθημα.

Η «ευκαιρία» αδράχτηκε

Για τους ιμπεριαλιστές ηγέτες η ευκαιρία από το χτύπημα μοναδική: Ολα τα μάτια του κόσμου ήταν στραμμένα στο θέρετρο Γκλενίγκλς της Σκοτίας, όπου και η Σύνοδος των Οκτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ρωσία. Στα περίχωρα χιλιάδες διαδηλωτές. Η ατζέντα Μπλερ, περί συμφωνίας για το περιβάλλον και τη φτώχεια στην Αφρική, δεν έπειθε εύκολα, παρά τα περί διαγραφής χρέους ή των συναυλιών Λάιβ που προβλήθηκαν σε όλο τον πλανήτη. Την ίδια στιγμή οι διαφωνίες και οι εντάσεις μεταξύ των ισχυρών είχαν επισκιάσει τη Σύνοδο πριν καν αυτή αρχίσει. Μετά, όλοι ενωμένοι στον αγώνα ενάντια στη «διεθνή τρομοκρατία»...

Εμφανίστηκαν συντετριμμένοι σε «οικογενειακή φωτογραφία» να δηλώνουν αποφασισμένοι να «νικήσουν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Αλλά και το περιβάλλον και η φτώχεια κάπου παραγκωνίστηκαν, αφού υπήρχε και το προκάλυμμα. Την Παρασκευή με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου ανακοίνωσαν ότι ζητούν να ληφθούν νέα μέτρα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, κυρίως όσον αφορά τους μεθοριακούς ελέγχους των ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατικές ενέργειες.

Στο τελικό ανακοινωθέν των 8 τονίζεται: «οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων, της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών πρέπει να συντονίζονται αποτελεσματικότερα, τόσο εντός του κράτους όσο και μεταξύ των κρατών», και προστίθεται: «Αν θέλουμε να επιτύχουμε μακροπρόθεσμα πρέπει όχι μονάχα να αποδιοργανώσουμε τους τρομοκράτες, αλλά και να εμποδίσουμε τη στροφή και άλλων ανθρώπων προς την τρομοκρατία».

Ακούγεται γνώριμο... Από την εποχή της κυβέρνησης Κλίντον, όλες οι ενέργειες των ΗΠΑ ήταν κατά της λεγόμενης τρομοκρατίας και της διεθνούς αντιμετώπισής της. Παρίσι, 1996 η τότε «G7», στο πλαίσιο της διάσκεψης των υπουργών Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Εσωτερικών των εφτά μεγαλύτερων βιομηχανικά κρατών συνέστησε 25 μέτρα στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου, κατά της λεγόμενης τρομοκρατίας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα προτεινόταν η βελτίωση της εσωτερικής συνεργασίας των αρχών, αλλά και της διακρατικής συνεργασίας.

Πριν την 11η Σεπτέμβρη οι ΗΠΑ είχαν υπογράψει πολλές συμφωνίες δικαστικής συνδρομής και αστυνομικής συνεργασίας με πολλά κράτη του κόσμου, ανάμεσά τους και με τη χώρα μας. Παράλληλα, πίεζαν ώστε παγκόσμιοι οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, να υιοθετούν θέσεις και προτάσεις τους που αφορούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Επί προεδρίας Κλίντον ψηφίστηκε νέος αντιτρομοκρατικός νόμος, o οποίος δίνει τη δυνατότητα στο στρατό να αναλαμβάνει τον έλεγχο μιας περιοχής των ΗΠΑ, αν υπάρχουν και μόνο πληροφορίες ότι επίκειται τρομοκρατική ενέργεια.

11 Σεπτέμβρη 2001: Το «κρίσιμο σταυροδρόμι»

Η 11η Σεπτέμβρη, ήταν το «κρίσιμο σταυροδρόμι». Σταδιακά στις ΗΠΑ εφαρμόζονται αρχικά ο «Patrion Act I», όπου η αμερικανική κυβέρνηση, κατακρεουργώντας το πρώτο άρθρο του αμερικανού Συντάγματος, δίνει τη δυνατότητα και την εξουσία στις αρχές να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, την αλληλογραφία και τη χρήση του διαδικτύου, καθώς και να κρατούν - χωρίς καν λόγο - ξένους υπηκόους που διαμένουν στις ΗΠΑ, μόνο με το σκεπτικό ότι ενδεχομένως να εμπλακούν ή να στηρίξουν κάποιες τρομοκρατικές ενέργειες. Ολη η αμερικανική επικράτεια μεταμορφώθηκε σε ένα απέραντο «παιχνίδι «Big Brother», αφού όλοι οι δημόσιοι χώροι και το μετρό παρακολουθούνται από χιλιάδες κάμερες... Στα τέλη του προηγούμενου χρόνου ψηφίστηκε ο ακόμη σκληρότερος «Patriot Act II», αφού ο «Patrion Act I» θα έπαυε να ισχύει.

Την ίδια στιγμή στη Βρετανία μόλις πριν λίγο καιρό η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, που δίνει υπερεξουσίες στην εκτελεστική εξουσία, παρά το γεγονός ότι βουλευτές ακόμα και του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος δεν τον ψήφισαν. Ανάλογη έγκριση και για το νομοσχέδιο για τις βιομετρικές ταυτότητες. Ενώ διάφορες οργανώσεις κάνουν λόγο και για τα βρετανικά Γκουαντανάμο. Και η τάση επιβάλλεται σε όλο τον κόσμο. Για τους πολέμους λόγος δε γίνεται, αφού, καθώς φαίνεται, είμαστε ακόμη στην αρχή...

Το σίγουρο είναι ότι με το πρόσχημα της πάταξης της λεγόμενης τρομοκρατίας οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θα εξαπολύσουν νέα μέτρα ενάντια στους λαούς. Και αυτό είναι που πρέπει να κάνει τα λαϊκά κινήματα να βρίσκονται σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τρομολαγνίας προπαγάνδα (2006-11-11 00:00:00.0)
Αναζητώντας ενόχους και απαντήσεις (2005-07-12 00:00:00.0)
Κοινωνία του «μεγάλου αδελφού» (2004-04-27 00:00:00.0)
Νέα σειρά «τρομονόμων» (2004-02-26 00:00:00.0)
Ο αυταρχικός κατήφορος συνεχίζεται (2003-03-23 00:00:00.0)
Ενωτικό «όχι» σε επίθεση εναντίον αραβικής χώρας (2001-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ