Πέμπτη 14 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επανακατάληψη και αποκλεισμός

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

«Ανελέητο ανθρωποκυνηγητό κατά της οργάνωσης Τζιχάντ», διέταξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετά την επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε, αργά την Τρίτη το απόγευμα, στη Νετάνια του Ισραήλ. Η εντολή, προφανώς, τέθηκε αμέσως σε εφαρμογή, με τον ισραηλινό στρατό να εισβάλλει στην Τουλκαρέμ, της Δυτικής Οχθης, πόλη που είχε παραδώσει στον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής πριν από 4 μήνες.

Αποδείχτηκε έτσι, με τον γλαφυρότερο τρόπο, τι ακριβώς σημαίνει «μεταβίβαση του ελέγχου των παλαιστινιακών εδαφών στην Παλαιστινιακή Αρχή». Ο εκπρόσωπος Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, πάντως, Χαβιέ Σολάνα, μετά από συνάντησή του με τον Μαχμούντ Αμπάς, ζήτησε «έργα και όχι λόγια κατά της βίας» από την Παλαιστινιακή Αρχή, επαναλαμβάνοντας σχετικές δηλώσεις της Κοντολίζα Ράις.

Η εισβολή άρχισε, τα ξημερώματα, με άνδρες των ισραηλινών μυστικών δυνάμεων με πολιτικά. Σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών με Παλαιστίνιους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 αστυνομικός και να τραυματιστεί ένας δεύτερος. Μέσα σε λίγη ώρα, όλοι οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί είχαν εξαφανιστεί από την πόλη, που θεωρητικά ελέγχουν, και ο ισραηλινός στρατός ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος. Επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας και άρχισαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Το απόγευμα ανακοινώθηκαν 5 συλλήψεις μελών της «Τζιχάντ».

Γενικώς, ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε «μέχρι νεωτέρας» όλα τα παλαιστινιακά εδάφη. Παράλληλα, ο Αριέλ Σαρόν έδωσε εντολή να αποκλειστούν οι εποικισμοί της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου να μην εισέρχονται όσοι δεν κατοικούν σε αυτούς. Οδοφράγματα στήθηκαν στο πέρασμα Κισουφίμ και σε άλλα σημεία, ενώ δεν αποφεύχθηκαν οι μικροπροστριβές με εποίκους. Η απαγόρευση θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης βδομάδας, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι τριήμερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, που οργανώνουν έποικοι και ακροδεξιοί κατά της αποχώρησης.

Τέλος, χθες το απόγευμα, περίπου 24 ώρες μετά την απαγωγή τους, αφέθηκαν ελεύθεροι 2 μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων (1 Βρετανός και 1 Αυστριακός), που εργάζονται σε έργα υδροδότησης στη Λωρίδα της Γάζας. Οι δύο απήχθησαν από ενόπλους οικογένειας - συμμορίας, που προσπάθησαν να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση συγγενών τους από τις φυλακές. Ενοπλοι της «Φατάχ» πέτυχαν την απελευθέρωσή τους και τους μετέφεραν σε ασφαλές μέρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ