Πέμπτη 14 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ερευνες και σκληρότερα μέτρα...

...ενώ καθυστερεί πολύ η διαδικασία αναγνώρισης των νεκρών από τις βομβιστικές επιθέσεις

Στιγμιότυπο από τις εφόδους σε σπίτια μεταναστών στο Λιντς
Στιγμιότυπο από τις εφόδους σε σπίτια μεταναστών στο Λιντς
ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Και ενόσω η Ευρώπη συνεδριάζει για να αποφασίσει το πώς θα μετατραπεί σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, σε ένα ακόμη κρεσέντο που θυμίζει ολοένα και περισσότερο το «κατά Μπους ευαγγέλιο», ζήτησε να ληφθούν νέα ακόμη σκληρότερα αντιτρομοκρατικά μέτρα προκειμένου να καταπολεμηθεί «η διαβολική εξτρεμιστική ιδεολογία» η οποία ευθύνεται για τις βομβιστικές επιθέσεις της Πέμπτης 7 Ιούλη.

Μιλώντας χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε ότι ο διάλογος με τη μουσουλμανική κοινότητα θα συμβάλει στην αντιμετώπιση μιας «διεφθαρμένης και δηλητηριώδους παρερμηνείας της ισλαμικής θρησκείας».

Περαιτέρω, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα έχει ως επείγουσα προτεραιότητα την ενδυνάμωση της διαδικασίας θωράκισης της Βρετανίας από όσα άτομα υποκινούν το μίσος. Εννοείται με επιπρόσθετα αντιτρομοκρατικά μέτρα στην πλέον φρουρούμενη και παρακολουθούμενη κοινωνία του πλανήτη.

Ο Μπλερ συναντήθηκε επίσης με τέσσερις μουσουλμάνους βουλευτές. «Σε τελική ανάλυση, η λύση μπορεί να δοθεί από την ίδια τη (μουσουλμανική) κοινότητα, αλλά όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε και να διευκολύνουμε», επισήμανε.

Στο μεταξύ τα σενάρια για το ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις δίνουν και παίρνουν. Τελευταίο αυτό που αναφέρει ο βρετανικός Τύπος, σύμφωνα με το οποίο οι δράστες πιθανότατα είναι τέσσερις Βρετανοί φίλοι, ηλικίας 19 έως 30 ετών, πακιστανικής καταγωγής, από το Λιντς της Βόρειας Αγγλίας. Αναζητάται πάντως ο «εγκέφαλος». Ολοι πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις και εκφράζονται φόβοι ότι ήταν οι πρώτοι καμικάζι βομβιστές που έδρασαν στη Δυτική Ευρώπη...

Επιπροσθέτως, ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τσαρλς Κλαρκ δήλωσε πως η χώρα πρέπει να αντιληφθεί ότι θα αποτελέσει στόχο και άλλων επιθέσεων αυτοκτονίας. Τέλος, αργά και βασανιστικά προχωρά το έργο της αναγνώρισης των θυμάτων. Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα 11 εκ των νεκρών. Εντούτοις, ο επίσημος απολογισμός των επιθέσεων είναι 52 νεκροί και 700 τραυματίες.

Μέτρα σε Ιταλία - Γαλλία

Η επίθεση στην Ιταλία αναμένεται περί το Φλεβάρη του 2006, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, όπως αποκάλυψε ο ιταλικός Τύπος. Περίοδο που θα διεξαχθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τορίνο και εν συνεχεία αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία, αφού τον Απρίλη θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές.

Επίσης, χτες, σύμφωνα με το ANSA, η ιταλική αστυνομία πραγματοποίησε τουλάχιστον 200 εφόδους σε σπίτια και χώρους όπου υπάρχουν ύποπτοι ισλαμιστές. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των συλλήψεων.

Τέλος, Ιταλός δικαστής στην Μπρέσια, στη Βόρεια Ιταλία, καταδίκασε χτες δύο ισλαμιστές σε ποινές φυλάκισης για «διεθνή τρομοκρατία» αναφορικά με σχέδιο επίθεσης στο μετρό του Μιλάνου και σε εκκλησία της Κρεμόνα, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Οι δύο που καταδικάστηκαν για «διεθνή τρομοκρατία» κατηγορούνταν ότι ανήκαν σε έναν ριζοσπαστικό ισλαμιστικό πυρήνα της Κρεμόνα. Η καταδίκη τους στηρίχτηκε στο άρθρο 270 του ιταλικού ποινικού κώδικα που τιμωρεί τη «διεθνή τρομοκρατία» και περιελήφθη στον ποινικό κώδικα μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Στη Γαλλία σε συναγερμό έχουν τεθεί οι δυνάμεις ασφαλείας ενόψει των σημερινών εκδηλώσεων για την επέτειο της εθνικής γιορτής της 14ης Ιουλίου, ημέρας πτώσης της Βαστίλλης κατά την επανάσταση του 1789. Τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρότερα από άλλες φορές. Χιλιάδες αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στους δρόμους του Παρισιού με τον κύριο όγκο να συγκεντρώνεται στην περιοχή των Ηλυσίων Πεδίων όπου θα πραγματοποιηθεί και η παρέλαση. Οι αρχές κάλεσαν όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις να αφήσουν τις τσάντες τους στο σπίτι, ενώ θα περάσουν από μηχανήματα μετάλλου και οι αστυνομικοί έχουν εντολή να εντοπίζουν άμεσα οποιοδήποτε «ύποπτο» αντικείμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ