Πέμπτη 14 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Στο δρόμο προς τις εκλογές

ΛΑ ΠΑΣ.--

Σε περίοδο κρίσιμων διεργασιών έχει εισέλθει εδώ και αρκετό καιρό η Βολιβία, ειδικά μετά την κήρυξη γενικών και προεδρικών εκλογών για το Δεκέμβρη.

Μεγάλο ερώτημα παραμένει - και θα απαντηθεί μόνο την επομένη των εκλογών - εάν θα αποτυπωθεί και εκλογικά η δυναμική του λαϊκού κινήματος που προκάλεσε τις εξελίξεις αυτές, πρωτοστάτησε σε όλες τις τελευταίες εξεγέρσεις και έριξε δύο Προέδρους μέσα σε 19 μήνες. Στα τέλη Οκτώβρη του 2003 τον Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα και στις 6 Ιούνη τον Κάρλος Μέσα. Ηδη, σε μία πρώτη κίνηση, ο Εβο Μοράλες, ηγέτης του κινήματος για το Σοσιαλισμό(MAS), ανακοίνωσε ότι είναι υποψήφιος για την προεδρία και την υποψηφιότητά του τη στηρίζουν τα εργατικά συνδικάτα και οι κοκαλέρος, σύμφωνα με το πρακτορείο EFE. Υπενθυμίζεται ότι ο Μοράλες είχε χάσει κατά την αναμέτρηση του 2002 για λίγες ψήφους.

Στο μεταξύ, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βολιβίας επικύρωσε το νόμο για τους υδρογονάνθρακες πριν από την προσφυγή των πετρελαϊκών πολυεθνικών, όπως η ισπανική «Repsol», η βρετανική ΒΡ και η γαλλική «Total». Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, μπορεί οι πολυεθνικές να μην έχουν προβάλλει ακόμη απαιτήσεις, εντούτοις οι πιέσεις αναμένονται ασφυκτικές ενώ στίγμα προθέσεων ίσως και η διάθεσή τους να προσφύγουν σε διεθνή διαιτησία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ