Παρασκευή 15 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Σε τροχιά λαϊκών κινητοποιήσεων

ΛΙΜΑ.--

Τα βέλη τους έστρεψαν εργατικά συνδικάτα, αγροτικές ενώσεις, εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα του Περού, ενάντια στην υπογραφή της διμερούς Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (TLC) με τις ΗΠΑ. Συμφωνία που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση του Προέδρου Αλεχάντρο Τολέδο, ο οποίος κατά τους αναλυτές αποτελεί τον επόμενο Πρόεδρο στη Νότιο Αμερική που θα δει την «έξοδο» και θα του την υποδείξει ο λαός του Περού και ο οποίος δηλώνει ότι θα έχει υπογραφεί πριν τη λήξη της θητείας του, στις 29 Ιούλη 2006.

Τις χτεσινές διαδηλώσεις τις διοργάνωσε το Εθνικό Κομάντο Ενότητας και Αγώνα (CNUL), που δημιουργήθηκε μόλις στα τέλη του προηγούμενου χρόνου και περιλαμβάνει ακόμη και τα 9 κόμματα του Frente Amplio (Eυρύ Μέτωπο). Η χτεσινή μέρα κηρύχτηκε εθνική μέρα κινητοποιήσεων και διαδηλώσεις έγιναν εκτός της πρωτεύουσας του Περού, Λίμα, και σε άλλες πόλεις της χώρας που εκτός τη διμερή συμφωνία είχαν στο στόχαστρό τους και την πολιτική νεοαποικισμού από τις ΗΠΑ, τη διαβόητη ALCA (Ενωση Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής).

Η ατζέντα των κινητοποιήσεων περιλαμβάνει ακόμη αιτήματα όπως την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, την αύξηση των συντάξεων, την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των λαϊκών τομέων, την έγκριση νόμου προστασίας της εργασίας και την άμεση κατάργηση του διατάγματος περί περιστολής των δικαιωμάτων των εργαζομένων που θεσπίστηκε κατόπιν εντολής των εργοδοτών. Τέλος, μέρος των κινητοποιήσεων αποτελούν και οι απεργίες δέκα ημερών που έχουν κηρύξει οι Συνδικαλιστικές Ενώσεις, Δασκάλων, Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης και των Δημοσίων Πανεπιστημίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ