Παρασκευή 15 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις παρά τις κατοχικές επιχειρήσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέες επιθέσεις και μάλιστα κατά της αυστηρά περιφρουρημένης «Πράσινης Ζώνης», σημειώθηκαν, χτες, λίγες μόλις μέρες μετά τις θριαμβολογίες κατοχικών δυνάμεων και συνεργατών ότι οι εκκαθαριστικές διαρκείς επιχειρήσεις «Αστραπή» έχουν «καθαρίσει την πρωτεύουσα από τους αντάρτες». Ενας καμικάζι αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε αστυνομικό φυλάκιο των ιρακινών δυνάμεων και λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε δεύτερος καμικάζι πεζός. Σκοτώθηκαν 2 αστυνομικοί και τραυματίστηκαν 6. Η ιρακινή Αστυνομία υποστηρίζει ότι συνέλαβε τραυματισμένο έναν τρίτο καμικάζι.

Λίγο νωρίτερα, άλλοι 2 αστυνομικοί, στη Δυτική Βαγδάτη, έπεφταν νεκροί από πυρά αγνώστων και άλλοι 4 τραυματίζονταν. Τρεις δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από πυρά αγνώστων, ενώ κατέγραφαν την κηδεία των παιδιών, που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Τετάρτης, ενώ 1 Ιρακινός σκοτώθηκε από αμερικανικά πυρά στη Μοσούλη, επειδή δε σταμάτησε σε σημείο ελέγχου.

Από την πλευρά τους, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν, χτες, τη σύλληψη, τουλάχιστον, 30 ατόμων «υπόπτων» για διασυνδέσεις με την αντίσταση. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και ο Κχαμίς Φαρχάν Αμπεντ αλ Φαχντάνι, που, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, εμπλέκεται στη δολοφονία του Αιγύπτιου πρέσβη, αλλά και σε άλλες ενέργειες, για τις οποίες έχει αναλάβει την ευθύνη το παρακλάδι της «αλ Κάιντα» στο Ιράκ. Η συγκεκριμένη οργάνωση, πάντως, με ανακοίνωση ξεκαθάριζε ότι δεν σχετίζεται με την επίθεση αυτοκτονίας, της Τετάρτης, με θύματα παιδιά. Επιθέσεις τέτοιου είδους καταδίκασε με εκτενή ανακοίνωσή του και το Δίκτυο Αντιστασιακών Οργανώσεων, που πήρε αποστάσεις και από άλλες ενέργειες που αποδίδονται στην «αλ Κάιντα», αφήνοντας αιχμές ακόμη και για «προβοκάτσιες».

Στο μεταξύ, χτες, «λάδι στη φωτιά» της έντασης που, ήδη, υπάρχει μεταξύ σουνιτών και σιιτών, έριξε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης σιιτικής ένοπλης οργάνωσης, του «Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ». Ο Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ υποστήριξε ότι «αντάρτες δολοφονούν σιίτες, μόνο και μόνο για την πίστη τους και τους θάβουν σε ομαδικούς τάφους». Εντόπισε το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή, γνωστή ως «τρίγωνο του θανάτου», νοτίως της Βαγδάτης, και συμπλήρωσε ότι «αν ήθελαν οι σιίτες να απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο θα το είχαν κάνει». Κατέληξε, πάντως, ότι δε θεωρεί πιθανή μια εμφύλια σύρραξη.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ οργή επικρατεί στη σουνιτική κοινότητα για τα δύο απανωτά περιστατικά βασανισμού και εκτέλεσης σουνιτών συλληφθέντων από αστυνομικούς της κυβέρνησης του σιίτη Τζαφάρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ