Τρίτη 19 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Επέκταση των συμβάσεων με τους ιδιώτες

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την ενοικίαση 35 ακόμα κρεβατιών ΜΕΘ από διάφορες ιδιωτικές κλινικές, μετά την ενοικίαση 30 κλινών στο «Ερρίκος Ντυνάν»

Κλειστά τα 120 πολύτιμα κρεβάτια ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού
Κλειστά τα 120 πολύτιμα κρεβάτια ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού
Την όρεξη των επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας άνοιξε η κυβέρνηση με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο της Δημόσιας Υγείας, που καθιερώνει τη συνεργασία των δημόσιων νοσοκομείων με επιχειρηματικές μονάδες που δρουν στο χώρο της Υγείας και έχουν τη μορφή του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ετσι, μετά τη σύμβαση με το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», για την ενοικίαση 30 κρεβατιών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ο υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος ανακοίνωσε χτες την επέκταση των ενοικιάσεων κρεβατιών ΜΕΘ και από άλλες ιδιωτικές κλινικές, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των ηγεσιών των υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας, στην οποία παρουσιάστηκε η δωρεά της ΕΚΟ ΑΒΕΕ - θυγατρικής εταιρίας των «Ελληνικών Πετρελαίων» - δύο εξοπλισμένων κλινών στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Θ. Γιαννόπουλος, αυτή τη στιγμή υπάρχουν επαφές μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Εργασίας για την ενοικίαση 35 ακόμα κλινών ΜΕΘ από διάφορες ιδιωτικές κλινικές, με το τιμολόγιο του Δημοσίου.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κρατά κλειστά 120 έτοιμα κρεβάτια ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο Θ. Γιαννόπουλος είπε τα «120 κρεβάτια που είναι πλήρως εξοπλισμένα, κατά δέσμευση του κυρίου υπουργού θα λειτουργήσουν στελεχωμένα κατά προτεραιότητα από το προσωπικό το οποίο ήδη αρχίζει σταδιακά και πλαισιώνει τα νοσοκομεία μας». Ωστόσο, ο ίδιος ο Νικήτας Κακλαμάνης, παρότι μίλησε, χτες δεν είπε εντελώς τίποτε για την πρόσληψη προσωπικού στα 120 κλειστά κρεβάτια των ΜΕΘ ούτε για τις άλλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία.

Η επέκταση των ενοικιάσεων κρεβατιών ΜΕΘ έρχεται να προστεθεί στους κρίκους της αλυσίδας των εκχωρήσεων τομέων των νοσοκομείων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ με τελευταία την εξαγγελία από τη Λάρισα για την πληρωμή των εξετάσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία - πλην του ΟΓΑ - στα Κέντρα Υγείας. Ηδη αναμένεται η υπογραφή κοινής απόφασης των συναρμόδιων υπουργών για το θέμα αυτό.

Νέοι εθνικοί... ευεργέτες!

Εκτός από την εξασφάλιση «ασθενών - πελατών» στους επιχειρηματίες της Υγείας η κυβέρνηση επιδίδεται σε εξύμνηση συνολικά των επιχειρηματιών με αφορμή κάποιες δωρεές τους στα νοσοκομεία, όπως τα 150.000 ευρώ της ΕΚΟ για τα δύο κρεβάτια ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Λαμίας, καθώς και την υπόσχεση της ίδιας εταιρίας για παρόμοιο εξοπλισμό στα νοσοκομεία της Κορίνθου και της Κατερίνης το 2006 και το 2007.

«Βλέπουμε τελευταία να δημιουργείται και πάλι, και αυτό είναι εξαιρετικά αισιόδοξο, ένα κίνημα νέων εθνικών ευεργετών και στο χώρο της Υγείας και όχι μόνον», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, δικαιολογώντας έτσι την αποχώρηση της πολιτείας από «βάρη και πρωτοβουλίες που παλιά θεωρούσαμε ότι είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους» κατά την έκφραση του υπουργού Απασχόλησης. Επίσης αυτές τις δωρεές η κυβέρνηση προσπάθησε να τις παρουσιάσει και ως μέτρα για την αντιμετώπιση των παραλείψεων στο φονικό πέταλο του Μαλιακού.

Το ιδεολογικό περίβλημα της νέας φιλανθρωπίας είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη που, όπως είπε ο Ν. Κακλαμάνης, αποτελεί «βασικό κομμάτι του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας στο κομμάτι της τότε Κοινωνικής Πρόνοιας και νυν Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου είχαμε αναπτύξει το κομμάτι του κοινωνικού προϋπολογισμού».

Ο Δ. Σιούφας υποστήριξε ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη «δεν μπορεί να νοηθεί ως έκφραση φιλανθρωπίας, αλλά ούτε και ως ευκαιρία για δημόσιες σχέσεις». Διαψεύστηκε όμως λίγο αργότερα όταν από το ίδιο βήμα ο πρόεδρος της ΕΚΟ, Δημήτρης Δανηλάτος, είπε ότι «η παρουσία των υπουργών και υφυπουργών και όλων ημών σήμερα (σσ χτες), για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί δίνει μία προβολή που αλλιώς δε θα την είχαμε τόσο πολύ»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ