Τρίτη 19 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΩΝ
Συναίνεση και νοθεία πάνε «πακέτο»

Μόνη ελπίδα οι δυνάμεις της «Ταξικής Ενότητας», που πρωτοστατούν στην οργάνωση των αγώνων των καπνεργατών

Στη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής στις αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ που υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την υποστήριξη της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, παραμένει η Ομοσπονδία Καπνεργατών. Μέσα από τις νοθείες στις εκλογές στα πρωτοβάθμια σωματεία που ανέδειξαν τους συσχετισμούς για το συνέδριο, το παιχνίδι στήθηκε για άλλη μια φορά με θύματα τους ίδιους τους καπνεργάτες.

Παρά τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν, μέσα από το 30ό Συνέδριο της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας, το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, οι καπνεργάτες παραμένουν συσπειρωμένοι στο «Παγκαπνεργατικό» Συνδικάτο, που μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ δίνει τη μάχη ενάντια στην ολομέτωπη αντεργατική επίθεση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι δυνάμεις της «Ταξικής Ενότητας» (ΠΑΜΕ) είναι αυτές που πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης ενάντια στο κλείσιμο του καπνομάγαζου της GREAT στη Θεσσαλονίκη, αλλά και κόντρα στην ασυδοσία της SOCOTAB στη Νέα Σάντα του Κιλκίς, που από χθες έβαλε σε εφαρμογή τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, πετώντας έξω από την παραγωγή -χωρίς απόλυση- 150 καπνεργάτες, τους οποίους θα ξαναπάρει για δουλιά όταν τους χρειαστεί.

Την ίδια ώρα που οι σύνεδροι της «Ταξικής Ενότητας» μέσα από τις παρεμβάσεις τους αποκάλυπταν τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στα καπνομάγαζα, τις εγκληματικές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και τα μεροκάματα πείνας, και καλούσαν σε ταξική συσπείρωση και πάλη για τη διεκδίκηση αιτημάτων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ καλούσαν σε νέες υποχωρήσεις. Υπερασπίζονταν τη στάση που κράτησαν όλα αυτά τα χρόνια στηρίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και χωρίς ντροπή προσπαθούσαν να βγάλουν λάδι την πολιτική της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί την κατάργηση του 8ωρου, αρκεί να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων. Οπως αποκαλυπτικά είπαν, διευθέτηση του χρόνου εργασίας αποτελεί και το αίτημα για 7 ώρες δουλιά.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα και παρά το όργιο νοθείας (οι σύνεδροι ψήφισαν χωρίς ταυτότητα και ασφαλιστικό βιβλιάριο) και τη συνδιαλλαγή που εξελίχθηκε στους διαδρόμους του Συνεδρίου, οι ταξικές δυνάμεις, έδωσαν τη μάχη και διατήρησαν τις δυνάμεις τους εκλέγοντας και πάλι 2 μέλη στη διοίκηση της Ομοσπονδίας. Η ΔΑΚΕ πήρε 6 έδρες στη διοίκηση και οι δύο συνδυασμοί της ΠΑΣΚΕ πήραν συνολικά 3 έδρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ