Κυριακή 24 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Το μακελειό της 13ης Ιούλη

Η επίθεση αυτοκτονίας που αιματοκύλησε στις 13 Ιούλη συνοικία της Βαγδάτης, με θύματα, εκτός από έναν Αμερικανό στρατιώτη, 23 μικρά παιδιά, που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τον στρατιώτη που τους μοίραζε καραμέλες, άφησε από την πρώτη στιγμή πολλά ερωτήματα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μαρτυρίες, ανώνυμες φυσικά για ευνόητους λόγους, ορισμένων Ιρακινών αξιωματούχων των ιρακινών σωμάτων ασφαλείας, σε ανεξάρτητες ειδησεογραφικές ηλεκτρονικές σελίδες, όπως είναι το al basrah net, από όπου και παραθέτουμε τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Σχεδόν όλοι οι άνδρες της ιρακινής τροχαίας, που βρίσκονταν στην περιοχή τη μοιραία ώρα της επίθεσης, αναφέρουν ότι είδαν τις αμερικανικές δυνάμεις να εγκαταλείπουν με ταχύτητα την περιοχή, λίγα λεπτά πριν την έκρηξη. Το μοναδικό όχημα που δεν απομακρύνθηκε ήταν αυτό, στο οποίο επέβαινε ο Αμερικανός στρατιώτης που σκοτώθηκε και οι 3 συνάδελφοί του που τραυματίστηκαν. Και οι τρεις, όμως, είχαν εγκαταλείψει το όχημα και δεν είχαν επικοινωνία, τα λίγα εκείνα λεπτά, με τις υπόλοιπες κατοχικές δυνάμεις.
  • Μετά από την έκρηξη, οι αμερικανικές δυνάμεις, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως, άργησαν να επιστρέψουν στην περιοχή. Οταν, όμως, το έκαναν, απαγόρευσαν στους φωτογράφους να πάρουν εικόνες από το σημείο όπου εξερράγη το παγιδευμένο αυτοκίνητο του καμικάζι και τους επέτρεψαν να φωτογραφήσουν μόνο το θρήνο των συγγενών. Αυτό, επίσης, δεν το συνηθίζουν, καθώς είθισται να αφήνουν «σκληρές» εικόνες να βγαίνουν προς τα έξω, με στόχο να «φανεί η θηριωδία των τρομοκρατών».
  • Κατά αξιωματικούς του πυροσβεστικού σώματος, που ανέλαβαν το έργο καθαρισμού της περιοχής, η έκρηξη ήταν ισχυρότατη και δημιούργησε μεγάλο κρατήρα στο έδαφος. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι τέτοιου είδους κρατήρας δεν μπορεί να προκληθεί από ρωσικό ΤΝΤ, τον τύπο των εκρηκτικών που συνήθως χρησιμοποιεί η ιρακινή αντίσταση, και το οποίο υπήρχε σε μεγάλες ποσότητες στις αποθήκες του πρώην ιρακινού στρατού. Το ρωσικό ΤΝΤ, διαβεβαιώνουν, εκρήγνυται προς τα επάνω σε αντίθεση με τα αμερικανικά και άλλων «εθνικοτήτων» εκρηκτικά, τα οποία εκρήγνυνται προς το έδαφος.
  • Ολες αυτές οι «περίεργες» συμπτώσεις οδήγησαν τον επικεφαλής της ιρακινής τροχαίας στην περιοχή, Αχμάντ Καμάλ, σε ένα ξέσπασμα μπροστά στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την έκρηξη. Δήλωσε ότι είναι σχεδόν βέβαιος πως πίσω από την επίθεση δεν κρύβεται η ιρακινή αντίσταση, αλλά κάποιοι που συνεργάζονται με κάποιον τρόπο με τις κατοχικές δυνάμεις. Λίγες ώρες αργότερα, ο Καμάλ απολύθηκε από την ιρακινή τροχαία, γιατί ...«επέδειξε πολύ μεγάλη ανευθυνότητα, επιρρίπτοντας ευθύνες για ένα ξεκάθαρα τρομοκρατικό πλήγμα στις πολυεθνικές δυνάμεις που βοηθούν τον ιρακινό λαό».

Ε.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ