Κυριακή 24 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
16ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες σε όλο τον κόσμο

Από τις 7 έως τις 15 Αυγούστου, στο Καράκας της Βενεζουέλας, θα συναντηθούν νέοι από όλο τον κόσμο, νέοι που θα ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό, θα εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην «Μπολιβαριανή Επανάσταση» και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται. Ο λόγος για το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ), που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια και αποτελεί ένα μοναδικό νεανικό αντιιμπεριαλιστικό θεσμό, που συγκεντρώνει νέους από όλο τον κόσμο, από διάφορες οργανώσεις, φορείς, κινήματα.

Οι προετοιμασίες στη Βενεζουέλα, όπου έχει εγκατασταθεί η Διεθνής Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, βρίσκονται στην τελική ευθεία, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι προετοιμασίες σε δεκάδες χώρες, σε κάθε γωνιά του κόσμου, όπου Εθνικές Προπαρασκευαστικές Επιτροπές και οργανώσεις έχουν μπει στη μάχη για την επιτυχία του 16ου ΠΦΝΦ. Μια γεύση από αυτές τις προετοιμασίες σε κάποιες χώρες, δίνει το ρεπορτάζ που φιλοξενεί σήμερα ο «Ρ», το οποίο ήταν να δημοσιευτεί στον «Οδηγητή» την προηγούμενη Κυριακή, αλλά... δεν το επέτρεψε ο δαίμων του τυπογραφείου.

Στη Χιλή...

Στις 1 και 2 Ιούλη, στο Σαντιάγο, η «Μπολιβαριανή Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα» πραγματοποίησε σεμινάριο με την ονομασία «Γνωρίζοντας την Μπολιβαριανή διαδικασία» με στόχο την ενημέρωση πάνω σε κεντρικές πλευρές της «Μπολιβαριανής Επανάστασης». Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών, φοιτητικών, επαγγελματικών οργανώσεων, κοινωνικών κινημάτων και πολιτικοί ηγέτες.

στην Ισπανία...


Associated Press

Η ΕΠΕ αναμένει τη συμμετοχή 200 ατόμων στην αποστολή της για τη Βενεζουέλα. Πέρα από τα μέλη της Ενωσης Κομμουνιστικών Νεολαιών Ισπανίας (UJCE), συμμετέχουν επίσης αντιπρόσωποι από εργατικά συνδικάτα και άλλες πολιτικές οργανώσεις, καθώς και αντιπρόσωποι που έχουν συμμετάσχει σε παλιότερα Φεστιβάλ. Τα παραπάνω καταθέτει στον «Ο» ο Χουάν Ιγκλέσια Γκουτιέρες, μέλος της Γραμματείας της UJCE, οργάνωσης που συμμετέχει στην ΕΠΕ της Ισπανίας. «Η δουλιά μας όλο αυτό το διάστημα επικεντρώθηκε στην ενεργό υποστήριξη της ΕΠΕ, στην προβολή του Φεστιβάλ μέσα στις γραμμές μας με ποικιλόμορφες δραστηριότητες, όπως με την έκδοση και πώληση εισιτηρίων αλληλεγγύης. Από τις τελευταίες δραστηριότητές μας για την προώθηση του φεστιβάλ θα είναι μια δεύτερη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί σε παραλία της Ανδαλουσίας. Επίσης η δημιουργία του site (www.fmje.org.) της Ισπανικής ΕΠΕ βοήθησε στη γρήγορη και πλατιά ενημέρωση νέων που ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το χαρακτήρα του Φεστιβάλ, να δηλώσουν συμμετοχή, αλλά και να μάθουν τις δραστηριότητες που διοργανώνει η Ισπανική ΕΠΕ».

στην Ελλάδα...

Αρκετές ήταν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που είχαν στο επίκεντρό τους το 16ο ΠΦΝΦ:

Κομοτηνή, Σέρρες, Λαμία, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα κ.α. Παρουσιάστηκαν ταμπλό με θέματα διεθνιστικής αλληλεγγύης, ενώ σε αρκετές προφεστιβαλικές πριν από τη συζήτηση για το 16ο ΠΦΝΦ προηγήθηκε παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού με αναδρομή στα προηγούμενα ΠΦΝΦ. Οι συζητήσεις στάθηκαν σε πλευρές της πορείας του κινήματος στη Βενεζουέλα, πλευρές που «άγγιξαν» τους νέους και που δε γίνονται γνωστές στο μεγαλύτερο κομμάτι της νεολαίας.

Η υπόθεση του Φεστιβάλ δεν έχει τελειώσει. Η διάδοση του χαρακτήρα του αφορά, όπως έχουμε ξαναπεί, κάθε μέλος της ΚΝΕ και συνδέεται άρρηκτα με το 31ο Φεστιβάλ και την προφεστιβαλική δραστηριότητα της Οργάνωσής μας.

στην Κύπρο...

Στις 6,7 και 8 Ιουλίου, στην Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου, στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε το 20ό Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ, με γενικό σύνθημα «Με φάρο την ένδοξη ιστορία της Αριστεράς, χαράσσουμε το δρόμο για επανένωση, ειρήνη, κοινωνική πρόοδο». Το φεστιβάλ διακρίθηκε για μια ακόμη χρονιά από την ποιότητα και την ποικιλία του προγράμματός του και αποτέλεσε την κατάθεση της πολιτικής και πολιτιστικής πρότασης της ΕΔΟΝ.

«Το ΑΚΕΛ και η ΕΔΟΝ», σημείωσε στην ομιλία του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφιας, «αταλάντευτα θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην τάξη των ιμπεριαλιστών, για τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών» και πρόσθεσε ότι αυτό το μήνυμα στέλνει και το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, στο οποίο η ΕΔΟΝ θα συμμετέχει με πολυμελή αντιπροσωπεία.

Στο πολιτιστικό πρόγραμμα συμμετείχαν κυπριακά πολιτιστικά σχήματα, ενώ ξεχώρισαν οι συναυλίες των Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και άλλων καλλιτεχνών. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στους χώρους του Φεστιβάλ όπως την μπουάτ, τη λαϊκή ταβέρνα και τον παιδότοπο. Παράλληλα και τις τρεις μέρες του φεστιβάλ προβλήθηκε το επετειακό φιλμάκι για τα 80χρονα του ΚΚΚ - ΑΚΕΛ, καθώς το 20ό Φεστιβάλ συνέπεσε με την έναρξη των εορτασμών για τα 80χρονα του κόμματος.

Σημαντική ήταν επίσης και η παρουσία τουρκοκυπριακών οργανώσεων, όπως και μουσικοχορευτικών τουρκοκυπριακών σχημάτων. Ακόμη στο Φεστιβάλ παρευρέθηκαν ξένες αντιπροσωπείες από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Κούβα, οι οποίες συμμετείχαν σε Διεθνή Συνάντηση με θέμα την Παγκόσμια Ειρήνη και την Κοινωνική Πρόοδο που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ. Την Οργάνωσή μας εκπροσώπησε η σ. Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

στην Τουρκία...

Στις 27-30 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2ο Διεθνές Αντινατοϊκό Κάμπινγκ Νεολαίας, που διοργάνωσε η νεολαία του ΚΚ Τουρκίας (TKP). Στις εκδηλώσεις που είχαν ως κύριο θέμα το 16ο ΠΦΝΦ, καθώς και τη στρατηγική του ΤΚΡ, την Οργάνωσή μας εκπροσώπησαν σύντροφοι από την Οργάνωση Περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Στους συντρόφους δόθηκε η δυνατότητα όχι μόνο να μάθουν πράγματα για την κατάσταση του νεολαιίστικου κινήματος στην Τουρκία, αλλά επίσης τους δόθηκε η ευκαιρία να περιγράψουν την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και τους αγώνες που αναπτύχθηκαν στη χώρα μας, κάτι που προκάλεσε το ενδιαφέρον των Τούρκων συντρόφων.

Το κάμπινγκ για μια ακόμη χρονιά ήταν πολύ καλά οργανωμένο, ενώ το ενδιαφέρον της νεολαίας τράβηξαν τα τραπεζάκια με υλικά του κόμματος, καθώς επίσης τα καθημερινά ιδεολογικά μαθήματα και η προβολή ντοκιμαντέρ από κινητοποιήσεις του ΤΚΡ τον τελευταίο χρόνο, αλλά και το ντοκιμαντέρ για την πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια του κάμπινγκ επικεντρώθηκαν στην πολιτική κατάσταση της χώρας, στους αγώνες που αναπτύχθηκαν αυτήν τη χρονιά στα πανεπιστήμια, αλλά και στη σημασία του συγκεκριμένου κάμπινγκ για τη νεολαία του ΤΚΡ. Σημαντική ήταν και η ομιλία του Γραμματέα του ΤΚΡ, Κεμάλ Οκουγιάν, ο οποίος στάθηκε κυρίως στη στρατηγική και τακτική του κόμματος και στους αγώνες που περιμένουν τους κομμουνιστές το επόμενο διάστημα.

Πλούσιο ήταν και το πολιτιστικό πρόγραμμα με καλλιτεχνικά δρώμενα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της Τουρκίας, ενώ δεν έλειψαν και οι αθλοπαιδιές. Το κάμπινγκ σειόταν διαρκώς από αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και στο χαιρετισμό της ελληνικής αντιπροσωπείας ακούστηκε το σύνθημα «ΚΚΕ το κόμμα σου λαέ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από καλύτερη θέση συνεχίζουμε τον αγώνα (2005-08-28 00:00:00.0)
Με στόχο την ενδυνάμωση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος (2005-07-31 00:00:00.0)
Μεγάλη η ανταπόκριση στο Μεξικό (2005-06-15 00:00:00.0)
Πλούσιο πρόγραμμα, με αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό (2005-06-05 00:00:00.0)
Λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις συμμετοχής (2005-05-31 00:00:00.0)
Η ΚΝΕ στην Αλγερία (2004-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ