Κυριακή 28 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
16ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ - ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Από καλύτερη θέση συνεχίζουμε τον αγώνα

Αποσπάσματα από την τελική διακήρυξη

Από καλύτερη θέση συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στους κοινούς εχθρούς μας: τον ιμπεριαλισμό, την εκμετάλλευση και τον πόλεμο. Τα επόμενα χρόνια, μέχρι το επόμενο φεστιβάλ, θα συνεχίσουμε να διαδίδουμε τους σκοπούς της δράσης μας, με μεγαλύτερη δύναμη και αποφασιστικότητα.

Με αυτή τη διαβεβαίωση συνοδεύεται η τελική διακήρυξη του 16ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ της Νεολαίας και των Φοιτητών που έγινε φέτος στο Καράκας, στη Βενεζουέλα.

Το κείμενο της τελικής διακήρυξης που παρουσιάζει σε εκτενή αποσπάσματα σήμερα ο «Ρ» ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

«Το 16ο ΠΦΝΦ διεξήχθη επιτυχώς στο Καράκας, στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, από τις 7 έως τις 15 Αυγούστου, συνεχίζοντας την παράδοση του Φεστιβάλ και επικυρώνοντάς το ως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο πολιτικό, πολιτιστικό, αντιιμπεριαλιστικό γεγονός, που οργανώνεται από τις παγκόσμιες προοδευτικές και δημοκρατικές νεολαίες και φοιτητικές δυνάμεις.

Αυτό το 16ο Φεστιβάλ υποδέχτηκε πάνω από 17.000 αντιπροσώπους από τοπικές, εθνικές και διεθνείς οργανώσεις από 144 χώρες, εκπροσωπώντας εκατομμύρια νεολαίους και φοιτητές από όλο τον κόσμο. Αντιπρόσωποι κάθε ηλικίας, φύλλου, εθνικότητας, κοινωνικής προέλευσης και διαφορετικών ιδεολογικών πεποιθήσεων συμμετείχαν σε πολυάριθμες και ποικίλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του 16ου ΠΦΝΦ. Κατά την προπαρασκευαστική διαδικασία, κινητοποιήθηκαν και απασχολήθηκαν πολλοί νέοι και φοιτητές σε συζητήσεις που λειτούργησαν ως ένα εκτενές πλαίσιο εκδηλώσεων σε εκατοντάδες πόλεις και χώρες, ενώνοντας την επιθυμία τους κάτω από το σύνθημα, το οποίο μας έφερε στο Καράκας: "Για την ειρήνη και την αλληλεγγύη, παλεύουμε ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο!".


Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά το 15ο ΠΦΝΦ, που διεξήχθη με επιτυχία στην Αλγερία, οι παγκόσμιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην πρώτη γραμμή, έχουν ξεκινήσει μια άθλια και προσβλητική επίθεση, αδιακρίτως, σε μια προσπάθεια να εκτοπίσουν όλα τα εμπόδια από το δρόμο τους προς την εδραίωση της παγκόσμιας κυριαρχίας τους. Αυτό το Φεστιβάλ έλαβε χώρα σε μια ιστορική στιγμή για το ανθρώπινο είδος, σε μια ήπειρο που έκανε τον ιμπεριαλισμό να γευτεί μια αποφασιστική ήττα, σε μια χώρα που χαράσσει ένα μονοπάτι ελπίδας, μέσα στο πλαίσιο της παράδοσης της αλληλεγγύης και του αγώνα των Φεστιβάλ. Δυο κύριες τάσεις έρχονται η μια αντιμέτωπη με την άλλη: από τη μια ο ιμπεριαλισμός με τις επεμβατικές και πολεμοχαρείς πολιτικές του, και από την άλλη οι λαοί του κόσμου που αγωνίζονται για τα αδιαμφισβήτητα δικαιώματά τους».

«Τα γεγονότα της 11ης του Σεπτέμβρη του 2001 έδωσαν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και στους συμμάχους της ένα πρόσχημα να εξαπολύσουν και να εντείνουν μια ιμπεριαλιστική καμπάνια παγκόσμιας κυριαρχίας, μεταμφιεσμένη σαν ένας δήθεν "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" και "μάχη για την ειρήνη", ενάντια σε ένα φανταστικό "άξονα του κακού", μέσω του οποίου επιδιώκει να επιβάλει τους κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς και ιδεολογικούς νόμους του ιμπεριαλισμού στον υπόλοιπο κόσμο. Τέτοια γεγονότα και οι συνέπειές τους στιγμάτισαν τις ιμπεριαλιστικές τακτικές τα περασμένα τέσσερα χρόνια, λειτουργώντας σαν πρόσχημα για την ένταση των επεκτατικών πολιτικών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μόνιμες αντιθέσεις και έριδες μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων - τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ιαπωνία.


Παρά την ιδεολογική επίθεση του ιμπεριαλισμού, οι προοδευτικές και φιλειρηνικές δυνάμεις ενισχύονται και ξαναβγαίνουν στο προσκήνιο με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Εμείς, συνειδητοποιημένοι νεολαίοι και φοιτητές του κόσμου, αντιλαμβανόμαστε τον ιστορικό ρόλο που παίζουμε, και συγκεντρωνόμαστε στα ΠΦΝΦ από το 1947 για να επιβεβαιώσουμε τις αρχές του αγώνα μας, να ανταλλάξουμε ιδέες και να θέσουμε τις σχετικές βάσεις για να καθοδηγήσουμε τις τοπικές και διεθνείς δράσεις μας, για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από κάθε τύπου καταπίεση, διάκριση και ιμπεριαλιστική κυριαρχία, για να επικρατεί δικαιοσύνη και ελευθερία για όλους τους λαούς».

«Με ποικίλους τρόπους και σε ολόκληρο τον κόσμο, νέοι άνθρωποι παλεύουν ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια σε στρατιωτικούς και οικονομικούς αποκλεισμούς, σε κυρώσεις και σε κάθε μορφή διάκρισης και φουνταμενταλισμού.

Δεσμευόμαστε και αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο ειρηνικό, απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα, να οικοδομήσουμε ένα άλλο κοινωνικο-οικονομικό σύστημα, που θα έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο, ένα σύστημα βασισμένο στην κοινωνική δικαιοσύνη, την εθνική κυριαρχία, ανεξαρτησία, αυτοδιάθεση των λαών, δημοκρατία, ασφάλεια, διεθνή αλληλεγγύη και συνεργασία. Απαιτούμε σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όλοι να έχουν πρόσβαση και να απολαμβάνουν ευπρεπή εργασία, εργασιακά δικαιώματα, μόρφωση, περίθαλψη, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την τεχνολογία».

«Κάτω απ' αυτό το πλαίσιο, συγκεντρωθήκαμε γι' αυτό το Φεστιβάλ, γεμάτοι χαρά και οδηγημένοι από ένα μαχητικό πνεύμα, να εκφράσουμε την αταλάντευτη αλληλεγγύη μας προς τη νεολαία και το λαό της Βενεζουέλας, στην Μπολιβαριανή τους Επανάσταση, η οποία άνοιξε την αγκαλιά της και μας υποδέχτηκε. Είδαμε τι μπορεί να κάνει ένας λαός ενωμένος, όταν αποφασίσει να απελευθερωθεί πλήρως κατορθώνοντας εθνική πρόοδο. Γίναμε ακόμα μάρτυρες στο πώς η Βενεζουέλα συντάσσεται με τ' αδέρφια της στους αγώνες τους σε όλη την ήπειρο και όλο τον κόσμο. Η Βενεζουέλα μπορεί να υπολογίζει στην προθυμία της νεολαίας και των φοιτητών του κόσμου να μπουν εμπόδιο σε κάθε απόπειρα του ιμπεριαλισμού να "παραλύσει" την προσπάθεια που διεξάγει».

«Το 16ο ΠΦΝΦ "έσπασε" τη λογοκρισία και τη μεθοδευμένη από τον ιμπεριαλισμό έλλειψη ενημέρωσης, πράγμα που δεν μπόρεσε να μας εμποδίσει από το να μοιραστούμε εμπειρίες, να δυναμώσουμε τους δεσμούς μας, να καταλήξουμε σε συμφωνίες, να έχουμε πιο καθαρή και σφαιρική εικόνα των προβλημάτων μας και των αιτιών τους και να αναλάβουμε συλλογικά τη δέσμευση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να εξουδετερώσουμε αυτά τα προβλήματα.

Βρισκόμαστε στο τέλος μιας διαδικασίας που διήρκεσε πολλούς μήνες. Τώρα, από καλύτερη θέση, συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στους κοινούς εχθρούς μας: τον ιμπεριαλισμό, την εκμετάλλευση και τον πόλεμο. Τα επόμενα χρόνια, μέχρι το επόμενο φεστιβάλ, θα συνεχίσουμε να διαδίδουμε τους σκοπούς της δράσης μας, με μεγαλύτερη δύναμη και αποφασιστικότητα. Αυτό, πάνω απ' όλα, εγγυάται την επιτυχία του 17ου ΠΦΝΦ, και τη συνέχιση της ένδοξης ιστορίας του στον αιώνα που ξεκινάει και που θα είναι ο αιώνας των λαών και της νεολαίας, ο αιώνας της νίκης των λαών κατά του ιμπεριαλισμού!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μαθαίνουμε για τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού» (2005-09-16 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες σε όλο τον κόσμο (2005-07-24 00:00:00.0)
Μεγάλη η ανταπόκριση στο Μεξικό (2005-06-15 00:00:00.0)
Πλούσιο πρόγραμμα, με αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό (2005-06-05 00:00:00.0)
Λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις συμμετοχής (2005-05-31 00:00:00.0)
Η ΚΝΕ στην Αλγερία (2004-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ