Παρασκευή 22 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΑΛΚΗΣ ΔΑΒΙΔ
The freediver

Αλκης Δαβίδ, Καμίλα Ράδερφορντ
Αλκης Δαβίδ, Καμίλα Ράδερφορντ
Η πρώτη ταινία της λογικής Τατούλη -Αβραμόπουλου έσκασε «μύτη», έστω και αν δεν είναι δική τους παραγγελία! Πρόκειται για μια «τουριστική» παραγωγή, στην οποία «διαφημίζονται» οι Σπέτσες και τα τριγύρω ελληνικά νερά. Μια παραγωγή, παρόμοια με αυτές, που οι δυο υπουργοί ευαγγελίζονται και έχουν βγει στη γύρα (Αμερική, Κάννες κλπ.), για να τις προ(σ)καλέσουν. Ανώδυνα - και ανόητα - πράγματα, κάτω από τον καυτό ήλιο και τα γαλάζια νερά της πατρίδας μας!

Μια νεαρή κοπέλα (οι δημιουργοί της ταινίας ισχυρίζονται πως η ιστορία είναι σχεδόν αληθινή και αναφέρεται στην παγκόσμια πρωταθλήτρια ελεύθερης κατάδυσης Δανάη Βαρβέρη;), πέφτει στα χέρια αδίστακτων εκμεταλλευτών. Για να κερδίσουν το βραβείο «ελεύθερης κατάδυσης» (αρκετά δολάρια), την αναγκάζουν να βουτήξει σε βάθος μεγαλύτερο από τις δυνάμεις της. Το κορίτσι πεθαίνει στην αγκαλιά του απαρηγόρητου φίλου της, ο οποίος προσπάθησε -ανεπιτυχώς - να την αποτρέψει!

Ο σκηνοθέτης έχει ελληνικό όνομα (Αλκης Δαβίδ). Δε διαθέτουμε βιογραφικό του, δε γνωρίζουμε τίποτα περισσότερο γι' αυτόν, εκτός από τη συγκεκριμένη ταινία. Στην οποία ταινία έχουν εργαστεί αρκετοί Ελληνες τεχνικοί και κάποιοι Ελληνες κομπάρσοι. (Τα βιομηχανικά «κέρδη» Τατούλη - Αβραμόπουλου, που λέγαμε). Οι υπόλοιποι συντελεστές και οι πρωταγωνιστές, εκτός από τον ίδιον τον σκηνοθέτη που παίζει και τον «εραστή», είναι ξένοι (Αγγλοι, Γάλλοι Πορτογάλοι). Το «διαφημιστικό» της ταινίας, που κρατάμε στα χέρια μας, δε μας δίνει περισσότερες πληροφορίες, για την παραγωγή.

Στην ταινία συμβαίνουν πράματα και θάματα! Αλλού ανοίγεις διάπλατα τα μάτια σου από τις αφέλειες, που βλέπεις και ακούς, και αλλού εξοργίζεσαι με τα τερατουργήματα, που συμβαίνουν στην οθόνη. Το αποκορύφωμα, βέβαια, είναι ο πρωταγωνιστής της, ο οποίος είναι και ο σκηνοθέτης της (ο Δαβίδ). Είναι πιστό αντίγραφο του Γκουσγκούνη! Κουρεμένος γουλί, σωματώδης (Body Builder). Μιλάει βραχνά, κινείται όπως ο Καρπόζηλος, και, χωρίς παρεξήγηση, πρέπει να το πούμε, εκμεταλλεύεται στο έπακρον τη θέση του (σκηνοθέτης - πρωταγωνιστής), και κάθε τόσο, χωρίς δραματουργική δικαιολογία, «χουφτώνει» τη δυστυχισμένη αθλήτρια συμπρωταγωνίστριά του!

Η ταινία διανέμεται από τη γνωστή εταιρία διανομής (και παραγωγής) Village Films. Ιδιοκτήτρια των γνωστών πολυσινεμά Village. Ποιον να ρωτήσουμε, αλήθεια, (και έχει νόημα να ρωτήσουμε;), γιατί άλλες ταινίες, πούρες ελληνικής παραγωγής, με πραγματικό καλλιτεχνικό και εμπορικό ενδιαφέρον, δε βρίσκουν αίθουσα; Επειδή εκείνες δε διαθέτουν Γκουσγκούνη ή επειδή δεν είναι τουριστικές; Ποιος να μας απαντήσει;

Παίζουν: Αλκης Δαβίδ, Καμίλα Ράδερφορντ, Αντμα Μπάλντουιν, Ντομινίκ Σουέιν, Τζαντ Νέλσον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ