Κυριακή 31 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Το συνέδριο του ΚΚ ΗΠΑ

Με επιτυχία εκτιμάται ότι έληξαν οι εργασίες του 28ου Εθνικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιούλη στο Σικάγο. Εξέλεξε τη νέα 81μελή Εθνική Επιτροπή του κόμματος, ομόφωνα επανεκλέχτηκε Εθνικός Πρόεδρος ο Σαμ Ουέμπ και υιοθέτησε, μεταξύ άλλων, μια πολιτική απόφαση.

Περίπου 500 αντιπρόσωποι και καλεσμένοι συγκεντρώθηκαν στις 2-4 Ιούλη στο Σικάγο «για να συζητήσουν και να μοιραστούν ιδέες και σκέψεις για τον αγώνα αντίστασης ενάντια στη δεξιά επίθεση στις ζωές των εργαζομένων», αναφέρει άρθρο της εφημερίδας του ΚΚ ΗΠΑ «Πιπλς Ουίκλι Ουόρλντ» στις 17/07/2005.

«Γιορτάζοντας την επέτειο της 4ης Ιούλη και της "Δεύτερης Αμερικανικής Επανάστασης" που κατήργησε τη σκλαβιά, οι αντιπρόσωποι του Συνεδρίου υιοθέτησαν ένα νέο στρατηγικό πρόγραμμα για να ηττηθεί η άκρα δεξιά, να επεκταθεί η δημοκρατία και να συνεχιστεί η πάλη για τις σοσιαλιστικές Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής - μιας τρίτης Αμερικανικής Επανάστασης», αναφέρει στο άρθρο.

Υπήρξε επίσης ομόφωνη συμφωνία για αποφάσεις που αφορούν το Ιράκ και την απαίτηση να επιστρέψουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ καθώς και αναγνώριση της πάλης πολλών κομμουνιστών στη χώρα που παλιότερα αγωνιζόταν για δημοκρατικά και οικονομικά δικαιώματα επί δικτατορίας Σαντάμ Χουσεΐν και σήμερα συνεχίζουν να πράττουν το ίδιο κάτω από την κατοχή των ΗΠΑ. Παρόμοια ανταπόκριση υπήρξε και για την απόφαση σχετικά με την απαίτηση της έκδοσης του τρομοκράτη Λουίς Ποσάδα Καρίλες από τις ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.

Την ανάγκη για μια προσπάθεια για πλατύ συνασπισμό ώστε να ηττηθούν οι πολιτικές του Προέδρου Τζορτζ Μπους ήταν η κεντρική ιδέα του Συνεδρίου. Στο κλείσιμό του, ο Σαμ Ουέμπ τόνισε πως ο επόμενος στόχος πάλης του κόμματος και των άλλων δημοκρατικών ανθρώπων είναι ο ερχόμενος διορισμός του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΚΚ ΗΠΑ (www.cpusa.org) «η άκρα δεξιά επιδιώκει να «ελέγξει το δικαστήριο αυτό για τα επόμενα 10-12 χρόνια», επισήμανε ο Ουέμπ. «Πιθανά να ξεκινήσουν με μια (επίθεση) στα δικαιώματα αναπαραγωγής, αλλά δε θα σταματήσουν εκεί». Υπενθύμισε στους αντιπροσώπους ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα μαζί με τα κινήματα γυναικών, εργατών και πολιτικών δικαιωμάτων βοήθησαν στο να μη διοριστεί ο Ρόμπερτ Μπορκ το 1987 στο αξίωμα αυτό του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Μπορούμε να το ξανακάνουμε», πρόσθεσε.

Στο Συνέδριο πήραν μέρος και ξένοι αντιπρόσωποι από κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα 15 χωρών, συμπεριλαμβανομέων αντιπροσώπων από το ΚΚ Βιετνάμ, το ΚΚ Σουδάν και το Ιρακινό ΚΚ. Εκ μέρους του ΚΚΕ, τις εργασίες του Συνεδρίου του ΚΚ ΗΠΑ παρακολούθησε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Στιγμή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε η βραδιά διεθνιστικής αλληλεγγύης, στην οποία πήραν το λόγο οι ξένοι αντιπρόσωποι, μεταξύ των οποίων οι αντιπρόσωποι από το ΚΚ Βιετνάμ, το ΚΚ Σουδάν και το ΚΚ Χιλής. Χαιρετιστήρια επίσης διαβάστηκαν από αδελφά κόμματα που δεν μπόρεσαν να πάρουν μέρος, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚ Κούβας, που απαγορεύτηκε η συμμετοχή του στο Συνέδριο λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Με μια συμβολική κίνηση, εκατοντάδες κομμουνιστές συμμετείχαν στην απεργιακή φρουρά των εργαζομένων του διπλανού «Congress Plaza Hotel». Οπως γράφει η εφημερίδα του ΚΚ ΗΠΑ, «οι αντιπρόσωποι και οι καλεσμένοι του Συνεδρίου του ΚΚ ΗΠΑ φώναζαν μαζί με τους απεργούς συνθήματα όπως: "Χωρίς Συμβάσεις δε θα υπάρξει Ειρήνη"».


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ