Πέμπτη 1 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
Βιβλίο
ΤΑΚΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
«Αρχείον νυχτοβίων κήπων»

Στον καλλιτεχνικό τομέα, οι λέξεις είναι προνόμιο των λογοτεχνών, τα χρώματα των ζωγράφων, οι νότες των μουσικών. Κι όμως, στο «Αρχείον νυχτοβίων κήπων», ο Τάκης Σιδέρης ζωγραφίζει με λέξεις, ακριβώς φτιάχνει ζωγραφική ποίηση. Από τις αναφορές του στα «φρουτόδεντρα» ως το «παπαγαλάκι» από την «Τέμπερα» στον «Πανσέληνο» και τη «Λιθογραφία». Κάποτε μάλιστα δένει σε μιαν αδιάλυτη ενότητα και λέξεις και χρώματα και ήχους. «Εν κατακλείδι επίσης του σχολιασμού αυτού, θα έλεγα ότι μέσα στις εντυπώσεις από το συνολικό άκουσμα της πρώτης αυτής συμφωνίας του Μάλερ είναι, ασφαλώς, και η ζωγραφική των ηχοχρωμάτων και η ποίηση μιας ανοιξιάτικης αυγής» («Γκούσταβ Μάλερ»).

«Η παραδείσια πληρότητα ενός ροκοκό και ενός πρώιμου μπαρόκ τους ένωσε για πάντα. Αλλά ακόμα και το μεγάλο όραμα από ζωγραφικά χρώματα, μουσικούς ήχους και από έρωτα ζωής» («Βατό και Μότσαρτ»).

Στον Επίλογο, ο Ηλίας Λάγιος πιάνει το σφυγμό της νέας δημιουργίας του ζωγράφου - ποιητή κι εραστή της μουσικής Τάκη Σιδέρη: «Και πρώτα απ' όλα η αισθησιακή ποιότητα με την οποία ο Τ. Σιδέρης ανιχνεύει τον πέριξ κόσμο - για να τον πιστοποιήσει... Ακολουθεί η τρυφερή, διακριτική ειρωνεία... Αυτή η ειρωνεία είναι το κατ' εξοχήν ιδίωμα του Σιδέρη... Και κατά τρίτο λόγο η βεβαιότητα του Σιδέρη για την ορατή πραγματικότητα».

Η ομορφιά που η Τέχνη γνωρίζει καλά τη γοητευτική ομιλία της είναι εδώ παρούσα και διαρκής:

«Οταν είδε η μουσική

και άκουσε τη μυρωδιά των λουλουδιών

γεύτηκε την επαφή»

(Εκδόσεις «Εριφύλη» Ιπποκράτους 65, Αθήνα).


Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ