Πέμπτη 1 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Ακρόπολη υποτάσσεται στο 2004

Το περίεργο μόρφωμα που ονομάζεται Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, συγκροτήθηκε το 1997 με Προεδρικό Διάταγμα και για το οποίο έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα, είναι αυτό που αναλαμβάνει την τεχνική εξέλιξη των έργων και την οικονομική διαχείριση. Θυμίζουμε ότι κατά παρέκκλιση του αρχαιολογικού νόμου η εν λόγω Υπηρεσία υπάγεται όχι στην αρμόδια Εφορεία, αλλά στον εκάστοτε γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ.

Χτες η γ.γ. του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, ενημέρωσε ότι προκηρύχτηκε η πρόσληψη από την ΥΣΜΑ 65 ατόμων από τα οποία οι 40 είναι μαρμαροτεχνίτες, ενώ μέχρι το τέλος Ιουνίου θα υποβληθεί από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης χρονοδιάγραμμα για τα έργα στον Ιερό Βράχο. Είπε, πάντως, ότι μέχρι το 2004 θα έχει αποκατασταθεί ο ναός της Αθηνάς Νίκης ενώ τον Ιούλη θα συζητηθεί στο ΚΑΣ η μελέτη για την αποκατάσταση των Προπυλαίων. Οσο για τη βόρεια κιονοστοιχία του Παρθενώνα, μάλλον δε θα εφαρμοστεί ακόμα η μελέτη Ζάμπα που προέβλεπε τη διάλυση και επανασύνθεση των κιόνων, αφού το έργο δε θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2004 και μάλλον θα είναι «παραφωνία» στη βιτρίνα.

Με άλλα λόγια, άσχετα από το αν κάποιες επεμβάσεις κρίνονται ή όχι αναγκαίες, απαραίτητες ή επείγουσες, τελικά τα χρονοδιαγράμματα της Ακρόπολης υποτάσσονται στα χρονοδιαγράμματα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο μεταξύ στον Παρθενώνα συνεχίζονται οι εργασίες στον εμπροσθόναο και στο σηκό του ναού.

Ενημερώνοντας για τη Δήλο, είπε ότι μέσα στον Ιούλη θα μεταφερθούν τα αντίγραφα των Ναξιακών Λεόντων στο ιερό νησί ενώ ολοκληρώθηκε η ανασκαφή στο άνδηρο που βρίσκονταν οι Λέοντες. Επίσης, από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων ολοκληρώθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης των εμπορικών κτιρίων της Δήλου και της οικίας του Διαδούμενου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ